Alle stookolietanks zeggen ‘dank u’ tegen TankU

De inhoud van een stookolietank betrouwbaar meten, was tot nu toe een ingewikkelde en vervelende klus. Maar dankzij het Internet of Things en vooral de TankU app meet je de inhoud nu moeiteloos en nauwkeurig, zonder manuele handeling.

TENGIE Cofely TankU IoT jbc sli
ENGIE Cofely TankU IoT jbc sli
ENGIE Cofely TankU IoT jbc li
ENGIE Cofely TankU IoT jbc sli

Technici die regelmatig de inhoud van stookolietanks opmeten – bij particulieren en openbare instellingen, in de industrie en op luchthavens – staan telkens bloot aan dampen. Bovendien moeten ze vaak zware deksels opheffen en verliezen ze er veel tijd mee. Om met al deze problemen komaf te maken, hebben ENGIE Cofely, ENGIE Lab en ENGIE Electrabel hun krachten gebundeld. Samen ontwikkelden ze TankU, een slimme meetdop voor stookolietanks.

Metingen verstuurd langs het IoT Sigfox-netwerk

Met een ultrasone sensor meet TankU het brandstofvolume in een tank. Het bijbehorende zendertje stuurt twee keer per dag de gegevens draadloos door via Sigfox, een Internet of Things (IoT)-netwerk dat kleine databestanden verstuurt en alle slimme apparaten met elkaar verbindt, ongeacht waar ze zich bevinden. ENGIE M2M heeft deze netwerktechnologie sinds enkele weken over heel België uitgerold.

TankU werd eerst grondig getest op de 23 tanks van de luchtmachtbasis in Koksijde. Een team van ENGIE Cofely voerde tegelijk manuele metingen uit om de resultaten te vergelijken en de applicatie bij te sturen. Tijdens de tests doken enkele problemen op. Zo moest de afstand in centimeters tussen het oppervlak van de vloeistof en de bovenkant van de tank worden omgezet in liters. Om deze conversietabellen op te stellen, moest nauwkeurig rekening worden gehouden met de vorm van de opslagtank (cilindervormig, rechthoekig…), met zijn afmetingen en totale inhoud.

Verder moest er een oplossing gevonden worden voor ondergrondse opslagtanks, die geen toegang hebben tot het Sigfox-netwerk. Dat gebeurde onder andere door signaalversterkers te installeren.

De voordelen van TankU

TankU is momenteel 100% operationeel en efficiënt. Het systeem is trouwens niet alleen bruikbaar om stookolie op te meten. Ook bij watertanks of de opslag van chemicaliën werkt het uitstekend. TankU-sensoren worden momenteel bijvoorbeeld getest op de chloortanks in de openbare zwembaden die worden beheerd door ENGIE Cofely.

“Deze IoT-applicatie biedt veel voordelen”, benadrukt Hans Verlinde, Area Manager bij ENGIE Cofely. “Door de dagelijkse automatische meting verloopt de opvolging veel vlotter en kunnen we sneller ingrijpen. Onze technici moeten geen zware tankdeksels meer optillen om metingen uit te voeren en ze raken de stookolie niet meer aan. Door deze oplossing kunnen ze zich volledig toeleggen op andere taken en ingrepen. In de app kunnen we ook automatische alarmen inbouwen, die aangeven wanneer een tank een kritisch peil heeft bereikt. De applicatie levert ook volledig automatisch rapporten op, die de klant een beter inzicht bieden in zijn dagelijks verbruik.”

Een nieuwe stap in de energietransitie

Digitalisering is een van de vier strategische pijlers van de Groep ENGIE. ENGIE wil een belangrijke rol spelen in de uitbouw van het Internet of Things in België. De ontwikkeling van concrete applicaties zoals TankU maakt het mogelijk om het energiebeheer en het onderhoud van gebouwen te verbeteren. Hiermee zet ENGIE opnieuw een stap in de energietransitie.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn