Belangrijke mijlpaal in de bouw van het Merkur offshore windpark

De topside voor het substation van het Merkur offshore windpark werd afgelopen weekend geïnstalleerd. Via de ondernemingen Tractebel en ENGIE Fabricom speelt ENGIE een belangrijke rol in de ontwikkeling van het substation Merkur. Dit station zorgt er voor dat er een nieuw offshore windturbinepark gebouwd kan worden. ENGIE zet zo zijn pioniersrol op het gebied van de energietransitie kracht bij op weg naar een harmonieuze vooruitgang.

IMG_4217 1330×530 2

Persbericht

De topside, een staaltje van spitstechnologie, is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Belgische bedrijven die op internationaal vlak topspelers zijn in de markt van offshore windenergie. Vlaanderen heeft met bedrijven zoals Tractebel (engineering), ENGIE-Fabricom (elektromechanica), Iemants (staalbouw) en GeoSea (contracting) een leidende offshore wind-cluster uitgebouwd die de meest complexe projecten realiseert op de Europese markt.

GeoSea, de geotechnische en offshore solutions specialist van DEME, staat in voor de uitvoering van het EPCI-contract voor de Balance of Plant (BoP) voor Merkur. Dit omvat het ontwerp, de aankoop, productie, installatie en oplevering van de funderingsstructuren, kabels en offshore substations, alsook de installatie van de WEC’s (Wind Energy Converters).

Het contract voor de engineering, aankoop, bouw, het testen en de oplevering van het offshore substation en de bijbehorende jacketfundering werd toegewezen aan de joint venture ENGIE Fabricom-Tractebel en Iemants.

Het topsideplatform bestaat uit 4 dekken, is 20 meter hoog en weegt 2.500 ton. Het heeft een outputcapaciteit van 396 MW.

Bert Ariën, projectdirecteur Merkur bij GeoSea bevestigt: “De installatie van de topside is een belangrijke mijlpaal voor GeoSea in de bouw van het offshore Merkur-windpark. GeoSea neemt voor het eerst alle Balance of Plant-werken voor haar rekening, inclusief de werken in het kader van het EPCI-contract voor het substation. Dit grootschalige project geeft ons en onze partners de kans te bewijzen dat we geïntegreerde oplossingen kunnen aanbieden aan klanten in offshore windenergie. Dankzij de uitgebreide knowhow en de gezamenlijke aanpak van de joint venture ENGIE Fabricom–Tractebel en Iemants, gecombineerd met de toonaangevende expertise van GeoSea in het ontwikkelen van maatoplossingen voor de offshore windindustrie, hebben we dit veeleisende onderdeel van het project met succes in een recordtijd rondgekregen: 14 maanden na de afsluiting van het financiële luik.”

Johan Mostmans, projectmanager bij Tractebel: “Het volledige engineeringproces, van gedetailleerd ontwerp en aankoop tot de programmatie, het testen en de offshore oplevering voltooien binnen deze krappe deadline was echt een huzarenstukje”. Kristine Voet, projectmanager bij ENGIE Fabricom voegt hieraan toe: “Dit project levert het bewijs van de sterke expertise van ENGIE en haar dochterondernemingen in het domein van offshore windenergie en haar wil om bij te dragen tot het succes van de energietransitie. Het Merkur-project is het 20e substation dat ENGIE Fabricom bouwt. Het toont aan dat we in staat zijn onze klanten een volledig gamma diensten aan te bieden voor elk type modulair project.”

De eigenaar en ontwikkelaar van het Merkur-windpark is Merkur Offshore GmbH, een joint venture tussen zijn aandeelhouders Partners Group, InfraRed Capital Partners, DEME Concessions en Coriolis. De oplevering van het windmolenpark van 396 MW is gepland voor 2018.

Over GeoSea

GeoSea is een dochteronderneming van DEME die gespecialiseerd is in complexe offshore waterbouwprojecten. GeoSea biedt een ruime waaier van diensten aan eigenaars van offshore assets en waterbouwconsultants en -aannemers in de sectoren offshore olie & gas, hernieuwbare energie en civiele techniek. Deze diensten omvatten het hameren en boren van sokkels met een grote diameter voor offshore constructies zoals steigers, aanmeervoorzieningen, bruggen, offshore windmolenparken, de installatie van offshore structuren, platformen en geotechnische onderzoeken op grote dieptes.

Over Tractebel

Tractebel levert advies-, ingenieurs- en projectmanagementdiensten tijdens de volledige levenscyclus van een project. We zijn wereldwijd een van de meest toonaangevende advies- en ingenieursbureaus met meer dan 150 jaar ervaring, 4.400 medewerkers en vestigingen in 33 landen. Als partner in de energietransitie werken we samen met onze klanten aan duurzame en multidisciplinaire oplossingen in energie, water en infrastructuur om zo de wereld van morgen te helpen vormgeven.

Over ENGIE Fabricom

ENGIE Fabricom ontwerpt, realiseert en onderhoudt multitechnische installaties voor bedrijven en lokale overheden. Haar oplossingen verbeteren de mobiliteit, de veiligheid, het aandeel hernieuwbare energie en de distributienetten maar ook de operationele en energieprestaties in de industriesector. ENGIE Fabricom en haar dochterondernemingen zijn actief in België en op internationaal niveau. Ze genereerden in 2016 een omzet van 1,12 miljard euro en tellen 5.900 medewerkers.

Over Iemants

Iemants is een internationaal staalconstructiebedrijf met een bewezen trackrecord in de engineering, productie, levering en montage van hoofdzakelijk zware en technisch complexe staalconstructies. Iemants behoort tot de wereldtop van de staalconstructiebedrijven. Met betrekking tot substations biedt Iemants een volledige waaier van diensten aan, van de fabricage tot volledige EPCI-projecten. Iemants maakt deel uit van Smulders, solide en flexibele partner actief in 3 markten: offshore wind, offshore oil & gas en civil & industry.

Perscontacten:

ENGIE: Anne-Sophie HUGÉ, Head of Press Office
Tel.: +32 2 518 60 20
E-mail: anne-sophie.huge@engie.com

DEME Group: Vicky COSEMANS, Head of Communications
Tel.: +32 3 250 59 22
E-mail: cosemans.vicky@deme-group.com

Tractebel: Anne HARVENGT, Chief Strategy, M&A, Communication and CSR
Tel.: +32 2 773 90 13
E-mail: anne.harvengt@tractebel.engie.com

Iemants: Britt WECKX, Marketing Coördinator
Tel.: +32 14 40 81 58
E-mail: britt.weckx@smulders.com

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn