Belgian Homeless Cup: 10 jaar re-integratie via het voetbal

De 10e editie van de Belgian Homeless Cup is op 29 juni in Antwerpen geëindigd tijdens het Foot Festival. De Belgian Homeless Cup is een tegelijk sociaal en sportief project dat ernaar streeft aan daklozen weer zelfvertrouwen te geven dankzij de motiverende drijfkracht van het voetbal, de koning van de sport in België.

ENGIE Belgian Homeless Cup jbc sli

Er was geen mooiere verjaardag denkbaar! Het jaar dat FC Antwerp weer in 1ste klasse speelt en ook het jaar van de 10de verjaardag van de Antwerpse Homeless ploeg, de eerste ploeg die in België werd opgericht. Precies daarom heeft de Belgian Homeless Cup de laatste twee dagen van de nationale competitie, woensdag 28 en donderdag 29 juni, in de Vlaamse havenstad georganiseerd. Zodoende waren de 21 ploegen van de Belgian Homeless Cup voor twee dagen vol feestelijkheden en competitie samengekomen in Park Spoor Noord.

Op naar de Wereldbeker

Wat een weg is er afgelegd sinds het Antwerpse debuut van de Belgian Homeless Cup op het De Coninckplein, onder de auspiciën van opvangcentrum De Vaart! In die tijd heeft een VRT-programma met oud-profvoetballer Gilles De Bilde als trainer van de ploeg, het begin van dit fantastisch avontuur in de kijker gezet en een gezicht gegeven aan de verhalen van de daklozen die deze uitdaging waren aangegaan.

Vandaag hebben we een nationale mannen- en vrouwenploeg! Onze Devils en Flames hebben zich als gemengd team en tot groot plezier van het publiek, op 28 en 29 juni gemeten met Portugal – eregast met Nederland en Groot-Brittannië. Meer nog, de in Antwerpen voorgestelde nationale ploeg zal deelnemen aan de Homeless World Cup, die van 29 augustus tot 5 september in Oslo wordt gespeeld!

De Belgian Homeless Cup evolueert

Sinds 2011 steunt ENGIE actief de Belgian Homeless Cup. Deze steun past in het kader van zijn rol als lokaal verankerde speler die zijn volledige maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.

De Homeless Cup is een krachtig instrument dat kwetsbare mensen de kans geeft om zich via sport te re-integreren. De Homeless Cup bewijst dat voetbal mensen in moeilijkheden een hart onder de riem kan steken. Natuurlijk gaat het hier om een sportieve competitie, maar de Homeless Cup gebruikt de kracht van het voetbal om samen met daklozen verschillende doelen na te streven (conditie, zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld, sociaal netwerk, toegang tot sociale hulp, vorming, werkgelegenheid…). Extra bijzonderheid: de ploegen ontstaan dankzij een partnerschap tussen sociale organisaties (OCMW, straatwerkers, opvanghuizen…) en een professionele of semiprofessionele voetbalclub.

Om zich nog verder te ontwikkelen, zal de Belgian Homeless Cup in de toekomst aan drie assen werken:

  • de creatie van een competitie voor vrouwen. Tot nu toe waren 95% van de deelnemers mannen, maar ook vrouwen hebben belangstelling. Daarom is het de bedoeling een kader te creëren dat bij hen past;
  • de invoering van een plaats voor uitwisselingen, de zogenaamde TEAM-Tool, om de verschillende ploegen in de gelegenheid te stellen hun goede praktijken uit te wisselen en zo de filosofie van het project beter te verankeren en de uitvoering ervan te bevorderen;
  • het opbouwen van een daadwerkelijke gemeenschap rond de Belgian Homeless Cup om banden en uitwisselingen te creëren tussen spelers en supporters.

In afwachting wenst ENGIE de Belgische Devils en Flames alvast veel geluk voor de World Cup!

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn