Biotech is klaar voor een duurzame toekomst

ENGIE Fabricom en Bio Base Europe sloegen 4 jaar geleden de handen in elkaar voor een duurzaam project. De creatieve bouwers van ENGIE Fabricom wonnen de aanbesteding voor de leidingwerken en installaties in hun proeffabriek en zijn er sindsdien elke dag aan de slag. ENGIE Fabricom draagt op die manier bij aan een harmonieuze vooruitgang door deze infrastructuur aan te bieden die onderzoek naar gasfermentie en downstream processing toelaat. Op 19 februari vond het Impact Event plaats bij Bio Base Europe in Gent. Hét networkingevenement voor stakeholders in de biobased economie. Tijdens dit event werd ook de nieuwe infrastructuur ingehuldigd.

ENGIE Fabricom Bio Base Europe jbc sli

De proeffabriek van Bio Base Europe, gelegen in de Gentse haven, doet onderzoek naar gasfermentatie en downstream processing. Gasfermentatie is een nieuwe duurzame technologie om afvalgassen, zoals CO2 met behulp van micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, om te zetten in een brede waaier van chemische producten, zoals biobrandstof of verf. Dat maakt deze nieuwe technologie zo interessant op ecologisch vlak: het heeft het potentieel de ecologische voetafdruk significant te verkleinen.

De testinfrastructuur biedt bedrijven en onderzoekers toegang tot state-of-the-art pilootinfrastructuur en expertise voor de biogebaseerde economie. Zo helpt ze bedrijven bij de riskante en dure opschaling van laboratoriumprocessen naar industriële processen voor biogebaseerde producten. Bio Base Europe Pilot Plant telt vandaag 70 medewerkers en voerde al 200 projecten uit.

Vlaanderen als proeftuin voor de biobased sector

Tegen 2050 zou de helft van de chemie biogebaseerd zijn. En met Bio Base Europe heeft Vlaanderen een grote voorsprong genomen in deze groeisector.

Op 19 februari werd de nieuwe infrastructuur, goed voor een investering van 9,36 miljoen euro, ingehuldigd tijdens het Impact Event in bijzijn van de minister Muyters, Vlaams minister voor economie en innovatie, de Gentse schepen voor innovatie Christophe Peeters en CEO Bio Base Europe Wim Soetaert.

Met de nieuwe investering kan de Bio Base Europe Plant haar groei bestendigen en verder bouwen aan een duurzame toekomst voor innovatie. Tijdens het event hebben de 700 bezoekers met eigen ogen kunnen ontdekken hoe de infrastructuur eruit ziet.

Daarnaast richtte het event, dat eveneens werd gesponsord door ENGIE Fabricom, zich op de impact en ontwikkeling van de biogebaseerde economie via gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland.

ENGIE Fabricom, een duurzaam partnership

ENGIE Fabricom won vier jaar geleden de aanbesteding voor het installeren van roestvrije leidingen voor de proces- en fermentatietoepassingen van de nieuwe installaties van Bio Base Europe.

Naast de uiterst gedetailleerde engineering gebaseerd op P&ID en een 3D-model staat ENGIE Fabricom ook in voor de selectie en aankoop van een brede waaier aan materialen. Alles wordt nadien gemonteerd, door een ploeg die vandaag een tiental mensen telt.

In 2017-2018 kwam er ook een nieuw gebouw bij: ook hier is de ploeg momenteel bezig om alle leidingen te leggen.

“Die leidingen moeten natuurlijk aan de meest strikte kwaliteitseisen voldoen: ze moeten ‘food grade’ zijn. Deze eisen hebben niet alleen een impact op de materialen maar ook op de werken zelf : de leidingen moeten proper zijn en in helling worden geplaatst en er moet zeer vlak gelast worden zonder uitstulpingen”, licht Jean De Marez, Senior Project Manager Industry North bij ENGIE Fabricom, toe. Een hele uitdaging dus, en het resultaat van een vlotte samenwerking. “Een duurzame samenwerking voor een duurzaam project”, besluit Jean De Marez.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn