5 droogrekken voor binnen om zelf te maken

Je wasgoed laten drogen zonder één kilowattuur elektriciteit te verbruiken? Er gaat niets boven natuurlijk drogen op een rek. Plaatsgebrek? Dit zijn 5 superhandige exemplaren die weinig plaats innemen én die je zelf kunt maken!
Suzanne
Suzanne M.
06/05/2020 |
Droogrekken voor binnen om zelf te maken

Met een droogrek in plaats van een droogkast (een van de grootste energieverslinders in je woning) kun je 10% besparen op je jaarlijkse elektriciteitsfactuur.

Heb je een tuin of een balkon? Dan kun je in de zomer je wasgoed buiten laten drogen (als een van je gezinsleden allergisch is aan pollen, is dat echter niet aan te raden). Maar wat doe je als het slecht weer is, je geen tuin of gewoon geen plaats hebt? Dan haal je toch gewoon je gereedschapskoffer boven en maak je zelf een handig rek dat weinig plaats inneemt!

1. Een droogrek in de traphal

Een droogrek in de traphal

Een groot houten kader in de breedte van je traphal en een waslijn, meer heb je niet nodig om een rekje te maken dat zelfs geen nuttige ruimte inneemt! Je moet je alleen even bukken als je naar beneden gaat ;-)

2. Je was drogen boven het bad

Je was drogen boven het bad

Op een eenvoudige metalen buis die je boven het bad aan het plafond bevestigt, kun je heel wat hemden, T-shirts, rokken, jurken en broeken laten drogen op kleerhangers.

Extra tip: de badkamer is vaak een vochtige ruimte. Door er je was te drogen te hangen, zal de ruimte nog vochtiger worden. Vergeet dus niet het raam open te zetten. Bovendien verlucht je op die manier je huis, een goede reflex, zeker in deze lockdownperiode (en het hele jaar door trouwens!).

3. Een opklapbaar rekje tegen de muur

Een opklapbaar rekje tegen de muur

Met een rekje tegen de muur win je sowieso plaats! Er bestaan zowel 'kant-en-klare' modellen als modellen die je zelf kunt maken. In dat laatste geval is jouw rekje op maat gemaakt, goedkoop en aangepast aan je ruimte. Ideaal voor een mooi opgeruimde wasplaats. Je kunt dit rekje ook in je bad- of slaapkamer installeren. Dit heb je nodig om het te maken: plankjes (koop behandeld hout om splinters te vermijden), ronde houten stokjes of wasdraad om de was aan op te hangen, scharnieren en enkele schroeven.

4. Beam me up, Scotty!

droogrek droogrek

Dit droogrek is voor de échte doe-het-zelvers! Installeer het op een rail of katrolsysteem zodat je het van links naar rechts en van boven naar beneden kunt bewegen. Dit kan perfect in metaal of in hout voor een meer 'natuurlijke' look. De ultieme droogoplossing, niet?

5. De wasdraad

De wasdraad

Geen handige harry? Dan hebben wij deze eenvoudige oplossing voor jou: trek gewoon een waslijn tussen twee muren! Het enige wat je moet doen, is de houder bevestigen tegen beide wanden. Er bestaan enkele waslijnen of waslijnen met meerdere touwen die je kunt oprollen.

Je wasgoed op de radiator drogen?

Soms hebben we weleens de neiging om ons wasgoed op de radiator te hangen om het sneller te laten drogen. Dat kun je echter maar beter vermijden. Paul, energie-expert bij ENGIE, legt uit waarom:

Je wasgoed op de radiator drogen?
play-fwd

En als ik de was toch liever in de droogkast stop?

Kies dan voor een toestel met energieklasse A+++ (een droogkast met warmtepomp) die 20 tot 50% minder verbruikt dan een A+-toestel. Heb je boxx, de slimme thermostaat van ENGIE bij je thuis? Gebruik dan de 'Verspillingschecker' om te weten te komen of je toestel energie-efficiënt is.

Nog een laatste tip: gooi het water van je droogkast niet meteen weg, maar ontdek wat je er allemaal mee kunt doen.