Brussel krijgt zijn eerste geconnecteerde sociale stadsmoestuin

Het is de grootste dakmoestuin van Brussel. En hij heeft ook nog andere bijzondere eigenschappen, zoals de begeleiding van personen met burn-out. Samen met B-Sprouts heeft ENGIE er bovendien het internet der dingen gezaaid, om de groene tuiniers met hun oogst te connecteren. Op bezoek.

ENGIE M2M Internet of Things IoT jbc sli

Er was nogal wat volk op 4 oktober, op het dak van Foodmet in het slachthuis van Anderlecht. Onder de bezoekers ook Bianca Debaets. Maar wat komt een Brussels staatssecretaris, onder meer belast met digitalisering, in een moestuin doen? Hem inhuldigen! Want dit is niet zomaar een moestuin. Het is de grootste stadsmoestuin die ook nog eens digitale innovatie en sociaal engagement combineert.

Een samenwerking tussen B-Sprouts en ENGIE M2M

Een van de doelstellingen van deze nieuwe stadsmoestuin is een opleiding tot stadslandbouwer aanbieden aan mensen die wegens onder meer burn-out of overspanning op zoek zijn naar vertrouwen en sereniteit. Atelier Groot Eiland organiseert hiervoor workshops. Maar dit project voor sociaal-economische herintegratie gaat nog verder, door de oogst een duwtje in de rug te geven met het internet der dingen.

“Bij Urban Farming is de bewerkte oppervlakte klein tot heel klein, dus is het zaak om die maximaal te doen renderen”, benadrukt Jürgen Coetsiers, CTO van het bedrijf B-Sprouts dat aan de basis van het project ligt. “En meten is weten. Daarom is het belangrijk dat we de moestuin connecteren.” Samen met ENGIE M2M, de dochter van ENGIE die de Sigfox-technologie, een netwerk met hoge capaciteit speciaal voor het internet der dingen toepast, heeft het bedrijf een prototype van ‘Node’-sensoren ontwikkeld. Met die sensoren kunnen de tuiniers de groei van hun planten online volgen.

Connecteren voor een maximale oogst

Via het netwerk kunnen de sensoren die in de moestuin geplant zijn om de 15 minuten een update van de meetgegevens doorsturen naar een Cloud: bodemtemperatuur, zonnesterkte, vochtigheidsgraad enz. Het resultaat? De tuiniers kunnen wanneer nodig ingrijpen om hun groenten te verzorgen en een rijke oogst binnen te halen.

Geen enkel domein ontsnapt dus aan de ontwikkelingen van het internet en de informatietechnologie. Met het internet der dingen wil ENGIE werken aan nieuwe oplossingen om op een innoverende en duurzame manier in te spelen op de behoeften van zijn klanten.

Lees ook: Thuisopvolging van de patiënt na een ziekenhuisopname.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn