ForceDouce

power2act

De zeilen hijsen en je leven koers geven

Het ruime sop kiezen om je leven op koers te houden, dat is in een notendop wat ForceDouce doet. Sinds 1997 trekt deze vereniging de zee op om jongeren die het moeilijk hebben, ziek zijn of een handicap hebben te helpen bij hun ontplooiing, bewustwording en het opnemen van hun verantwoordelijkheden. Dankzij ForceDouce klinkt de roep van de zee luider dan ooit.

“De vereniging werd meer dan 20 jaar geleden opgericht door een vriend die net als ik gepassioneerd is door zeilen en regatta’s”, vertelt Fabrice Poupaert, actief lid van ForceDouce sinds de oprichting ervan. “Zeilen is een uitstekende manier om zelfontplooiing te stimuleren en om te leren elkaar te helpen. Op een boot besef je al snel dat je elkaar nodig hebt. De zee is bovendien ook een gigantisch speel- en ontdekkingsterrein. Meer nog, het is een levensstijl op zich.”

De zee om opnieuw te leren leven

“Dankzij ForceDouce leren bepaalde jongeren om opnieuw in een maatschappij en een gemeenschap te leven. Ze moeten zich binnen de vereniging engageren voor ze de zee op gaan, zorg dragen voor het materiaal, de boot schoonmaken, … Als beloning gaan ze varen”, gaat de vrijwilliger verder. “Anderen vinden op zee een zekere gezondheidsleer, zoals de jongeren met diabetes die in steeds grotere getallen aanwezig zijn.”

# #
# #

Zelfontplooiing dankzij regatta’s

Voor de jonge matrozen zich op volle zee wagen aan boord van de JOD 35, de boot van de vereniging, krijgen ze de kneepjes van de zeilsport onder de knie op waterpartijen. Meer bepaald in Brussel, elke woensdag. De activiteiten op zee vinden plaats in het weekend op de watersportclub van Nieuwpoort. Het hoogtepunt van het jaar is de deelname aan de regatta’s van de H-cup, een kampioenschap van april tot oktober waar ook andere clubs aan mogen deelnemen en dat uit een tiental wedstrijden bestaat. Het project “Sea Lion Crew”, dat gefinancierd wordt door Power2Act, wil de jongeren doen deelnemen aan alle wedstrijden om zo een plaats in het eindklassement te bemachtigen. Een opdracht van formaat die hen de kans geeft om deel uit te maken van een team, een heuse uitdaging aan te gaan en hen meteen promoveert tot matroos!

Een deinende zee en de wind in je haren, wat wil je nog meer?

# #

“Zeilen is een uitstekende manier om zelfontplooiing te stimuleren en om te leren elkaar te helpen.”

#

P2A kort

Fabrice Poupaert

Toezichthouder bij ENGIE Electrabel
Fabrice.poupaert@engie.com

Sinds 1997 zet de vereniging ForceDouce de zeilsport in om jongeren in moeilijkheden te helpen bij hun ontplooiing en het opnemen van hun verantwoordelijkheden, en dat volledig aangepast aan verschillende handicaps.
www.forcedouce.org

P2A

www.forcedouce.org

 

Power2Act

p2a-pink-love

Bekijk al onze projecten

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn