Open Thuis Limburg

power2act

Open Thuis Limburg gaat de boer op

De Akkerboom is een activiteitenboerderij in Peer. Mensen met een verstandelijke of fysieke beperking kunnen er begeleid aan de slag als boer. Dieren verzorgen, biologisch voedsel verbouwen, klussen… Het helpt ze niet alleen hun dag zinvol te besteden, maar geeft ook hun zelfwaarde en sociale integratie een ferme boost.

Op een dag besliste een vriendin van onze collega Pascal Philippe om in de leegstaande boerderij van haar ouders één dag per week activiteiten te organiseren voor de mensen die ze begeleidt bij Open Thuis Limburg. Want uit een rondvraag bleek dat die vooral snakken naar een zinvolle manier om hun dag door te brengen. “Af en toe vroeg ze mij om eens langs te komen als er een lamp kapot was of als er een technisch defect was op de boerderij. Zo ging de bal aan het rollen”, vertelt Pascal.

Proeven van de boerenstiel

Intussen is dat bescheiden idee uitgegroeid tot een boerderij waar vier dagen per week in totaal een vijftigtal mensen met een beperking proeven van de boerenstiel. Met meerdere stallen, een grote serre en brede, rolstoelvriendelijke paden. En Pascal, die maakte van zijn occasionele, helpende hand een heuse jaarlijkse teambuilding met al zijn collega’s. “In plaats van te gaan karten, gaan we nu samen een zonneboiler installeren, een waterleiding leggen of een koeienstal opknappen. Dat doen we al zo’n vijf jaar.”

# #
# #

Gereedschap voor de tractor

Pascal vond De Akkerboom het ideale project voor Power2Act, omdat volwassen mensen met een beperking vaak uit de boot vallen bij liefdadigheidsprojecten voor het grote publiek. Met de fondsen van Power2Act kocht de Akkerboom enkele hulptoestellen voor zijn tractor. Die gebruiken ze onder meer om klusjes op de boerderij te doen en voedsel voor de dieren te verbouwen. “We proberen alles zo bio mogelijk te houden en zoveel mogelijk zelf te doen. Het kwam dus goed van pas!”

# #

“Dit jaar zijn voor het eerst ook mensen uit het asielcentrum in de buurt komen helpen als vrijwilliger.”

#

P2A kort

Pascal Philippe

Technisch bediende, ENGIE Cofely
pascal.philippe@engie.com

Open Thuis ondersteunt mensen met een beperking in het zelfstandig uitbouwen van een kwaliteitsvol leven. De Akkerboom maakt deel uit van de dagondersteuning.
www.openthuis-limburg.be

P2A

www.openthuis-limburg.be

 

Power2Act

p2a-pink-love

Bekijk al onze projecten

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn