Cozie versterkt zijn positie in de markt van de energie-efficiëntie diensten

Cozie, het start-up bedrijf dat in Gent werd opgericht in samenwerking met ENGIE, heeft naast de fusie met de firma Ongenae Daniel & Zoon uit Marke in april 2017, nu ook de firma Stallaerts uit Lennik en de firma Hardenne uit Moerbeke-Waas overgenomen.

ENGIE Cozie jbc sli

Persbericht

Het bedrijf telt nu 97 medewerkers en heeft vestigingen in 3 provincies : Oost-, West-Vlaanderen en Vlaamse Brabant. Cozie heeft de ambitie om tegen 2020 uit te groeien tot een toonaangevende Belgische speler in het aanbieden van oplossingen rond energie-efficiëntie en energie-optimalisatie voor particuliere woningen en appartementsgebouwen waarbij de klant en maximaal comfort centraal staan.

Een start-up volledig in lijn met de strategie van ENGIE

De energiesector is in volle verandering. Wat we nu meemaken is niet gewoon een transitie, maar een heuse revolutie. Morgen zullen we niet langer produceren en consumeren zoals we dat vandaag doen. Deze dynamiek wordt gekenmerkt door een decentralisatie van de productiemiddelen, het verlagen van de CO2-uitstoot en de digitalisering van de energieoplossingen.

Om haar transformatie te versnellen in een omgeving in volle verandering, zet ENGIE met haar nieuwe ontwikkelingen volop in op activiteiten die weinig CO2 uitstoten en geïntegreerde oplossingen voor de klanten. In 2016 is de Groep een ambitieus investeringsprogramma gestart: 15 miljard euro tegen 2018 en 1,5 miljard euro investeringen in digitale oplossingen. Daarnaast werd een programma voor de herschikking van de portefeuille gelanceerd van 15 miljard euro.

De oprichting van Cozie past perfect in dit investeringsplan en in de ambitie van ENGIE om een toonaangevende speler in de energietransitie in België te zijn, door naast de levering van energie een gamma innovatieve en digitale producten en diensten aan te bieden.

Een start-up met een innovatieve en digitale dienstenaanbod

In haar ambitie om het voortouw te nemen in de energietransitie, werd begin 2017 binnen ENGIE de start-up Cozie opgericht met als doel het aanbieden van oplossingen rond energie-efficiëntie en energie-optimalisatie.

De fusie met het Kortrijkse bedrijf Ongenae Daniel & Zonen in april 2017 markeerde de eerste belangrijke stap in de ontwikkeling van de start-up. Naast ENGIE zijn zowel de CEO, Bert Resseler, als de COO, Danny Ongenae, aandeelhouders van Cozie.

ENGIE Electrabel kan voor haar dienstverlening naar haar klanten toe, al jarenlang beroep doen op de expertise van verschillende verwarmingsinstallatiebedrijven. Dit was ook het geval voor haar historische partner, Ongenae Daniel & Zonen. Cozie en Ongenae hebben daarom besloten om hun samenwerking naar een hoger niveau te brengen en werken vanaf dan samen onder het merk Cozie.

Ongenae Daniel & Zonen is al drie generaties lang een vertrouwde partner in verwarming, sanitair en zonne-energie en dit zowel voor particuliere en residentiële woningbouw als voor industrie. De firma is gevestigd in Marke. De integratie van Ongenae in Cozie zal het bedrijf toelaten om verder te groeien door voornamelijk gebruik te maken van de digitale expertise van Cozie.

Dit start-up bedrijf wil de bestaande markt van verwarming en energie-efficiënte oplossingen voor particuliere klanten een nieuw digitaal elan geven. Cozie wenst immers een duurzame meerwaarde voor zijn klanten te creëren, gebaseerd op een zorgeloze, digitale en snelle dienstverlening. Het gaat hier voornamelijk om de installatie van hoogrendementsketels en het onderhoud ervan, het plaatsen van zonnepanelen en isolatie en andere diensten en producten die de klanten zullen toelaten om niet alleen hun comfort te verhogen, maar ook minder energie te verbruiken. Op termijn wordt het gamma uitgebreid met o.a. geconnecteerde chauffageketels en aantrekkelijke financieringsmodellen die de klanten moeten toelaten makkelijker te investeren.

Het gebruik van digitale toepassingen en Internet of Things (IoT) gedurende het hele traject met de klant laat toe om alles snel, efficiënt en klantvriendelijk te laten verlopen. Zo zullen offertes op afstand kunnen gemaakt worden, zullen alle soorten gegevens van de klant en zijn woning bijgehouden worden en zal via deze historiek het serviceniveau naar de klant toe verhogen. De klant zal ook actief betrokken worden bij het zoeken naar de juiste oplossingen om zijn woning energie-efficiënt te maken. Cozie werkt hiervoor met Cozie Coaches waardoor de klant steeds met dezelfde persoon in contact komt en waardoor hier opnieuw het serviceniveau verhoogt.

Een start-up met ambitie: twee nieuwe overnames versterken hun aanbod

Het bedrijf heeft de ambitie om tegen 2020 uit te groeien tot een toonaangevende Belgische speler in het aanbieden van oplossingen rond energie-efficiëntie en energie-optimalisatie voor particuliere woningen en appartementsgebouwen. Om deze doelstelling te bereiken, wil Cozie de energie en digitale dynamiek van de start-up combineren met de technische competentie en jarenlange expertise van ervaren installatiebedrijven.

Naast Ongenae Daniel & Zonen eerder dit jaar, heeft Cozie recent de firma Stallaerts uit Lennik en de firma Hardenne uit Moerbeke-Waas overgenomen. Dankzij deze overnames heeft Cozie nu vestigingen in 3 provincies : Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams Brabant. In totaal brengen deze overnames het aantal werknemers binnen Cozie op 97.

Net zoals Ongenae, zijn Stallaerts en Hardenne gespecialiseerd in verwarming, zonnepanelen en sanitair en zijn ze toonaangevende namen in de sector.

Al 11 jaar lang is Hardenne BVBA gespecialiseerd in het plaatsen, herstellen en onderhoud van verwarming, warmtepompen en ventilatie bij meer dan 7.000 tevreden klanten. Hardenne is eveneens gespecialiseerd in renovatie van badkamers. Het verstrekken van kwaliteit en duurzaamheid staat steeds voorop bij de ploeg van 23 werknemers.

De firma Verwarming Stallaerts is een derde generatie bedrijf dat werd opgericht in 1932. Dani en Rudi Stallaerts namen begin jaren tachtig het roer over en bleven met een ware liefde voor het vak verder werken aan het succes van de onderneming. Sinds het prille begin van het bedrijf werd gekozen voor één enkele activiteit, centrale verwarming met kwaliteitsvolle producten en met kennis van zaken. De firma Stallaerts beschikt over een eigen montage en onderhoudsdienst bestaande uit 15 medewerkers die garant staat voor het onderhoud bij meer dan 4.500 tevreden klanten.

Cozie heeft eveneens de ambitie om haar aanbod aan producten en diensten te laten evolueren om een antwoord te bieden op de noden en vragen van haar klanten. Ze werkt daarom vandaag ook al samen met EnergyVille. Samen ontwikkelen ze een digitale applicatie om energie-audits uit te voeren die operationeel zal zijn begin 2018.

Bert Resseler, algemeen directeur Cozie: “We kijken er enorm naar uit om beroep te doen op de expertise en de jarenlange ervaring van de geacquireerde bedrijven. We hebben een complementariteit gevonden in elkaar en bundelen onze krachten om de klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Via het digitaliseren van onze processen zullen we de klant helemaal centraal kunnen zetten om zijn woning energie efficiënter te maken.”

Perscontact ENGIE:

Anne-Sophie HUGÉ
Tel.: +32 2 518 60 20
E-mail: anne-sophie.huge@engie.com

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn