Belgen en energie-efficiëntie: wat te onthouden uit de peiling?

Het onafhankelijk bureau iVOX interviewde 1000 Belgen ouder dan 18 jaar om hun kennis over energie-efficiëntie te meten en de acties die ze bereid zijn daarvoor te ondernemen. Deze “nulmeting” maakt het mogelijk om het begrip en de belangstelling van de Belgen voor energie-efficiëntie beter te kaderen.
17/03/2019

Studie ENGIE

 

Uit deze studie (onderaan beschikbaar) komen vijf belangrijke lessen naar voren:

1. Ook al lijkt een grote meerderheid van de Belgen zich goed bewust van wat energie-efficiëntie betekent, toch kent 1 op de 3 Belgen geen definitie hiervoor. 17% geeft een slechte definitie en 15% van de Belgen zegt helemaal niet te weten waar het over gaat.Dat is natuurlijk te veel in de huidige context. Alle actoren moeten blijven sensibiliseren over dit fundamentele onderwerp.

2. Zodra de definitie van energie-efficiëntie duidelijk is, geven de Belgen op een schaal van nul tot tien, een gemiddelde score van 7,2/10 om de energietransitie te kunnen realiseren.

3. Op de vraag welke maatregelen moeten worden genomen om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren, zijn de Belgen voorstander van isolatiewerk: 80% van de Belgen is van mening dat isoleren de eerste maatregel is die moeten worden genomen om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren. 

Verder in de top 3 van acties die kunnen helpen om de energie-efficiëntie te verbeteren:

  • Ecologisch verantwoorde acties, zoals het nemen van een douche in plaats van een bad en het gebruik van LED’s  – 57%
  • De installatie van zonnepanelen – 51%.

4. Daarna volgen de lessen over hoe de Belgen hun energieverbruik zelf kunnen controleren. Voor 7 van de 10 Belgen bestaat deze controle voornamelijk uit het identificeren van energieverliezen, waterlekken en abnormaal verbruik.Werken aan het energiebeheer (52%) en monitoring in real time van het energie- en waterverbruik (52%) zijn de andere twee belangrijkste bekommernissen van de Belgen.

In verband met dit onderwerp denkt slechts 1 op de 3 Belgen na over apps en smartdevices om hun verbruik beter te controleren, uitgezonderd de meest jeugdigen.

5. Tot slot, als bijna 6 van de 10 Belgen al werken uitvoerden in het kader van energiebeheer, blijkt dat de kosten daarvoor een hinderpaal zijn bij diegenen die dit nog niet deden. 60% van de Belgen die nog geen maatregelen namen om de energie-efficiëntie van hun woning te verhogen, geeft daarvoor de te hoge kosten als reden.  Deze uitspraak bevestigt de indruk van de ingewikkelde regionale premies of de noodzaak aan toegang tot financieringsoplossingen.

Hoewel de regionale verschillen klein zijn, wordt vastgesteld dat 63% van de Nederlandstaligen de energie-efficiëntie van hun woning al verbeterde, maar dat slechts 49,7% van de Franstaligen dit al deed. Een voorbeeld hiervan is zeker de grotere aanwezigheid van zonnepanelen in Vlaanderen dan in Wallonië. Zélfs als kende het begin van dit jaar een echte golf van aanvragen voor zonnepanelen in het zuiden van het land (de aanvragen zijn bij ENGIE verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder).

Als conclusie stellen we vast dat een grote meerderheid van de Belgen zich vertrouwd begint te maken met energie-efficiëntie en met wat dat betekent aan mogelijke acties.  Maar om van België een leider te maken in energie-efficiëntie, hebben de Belgen advies en ondersteuning nodig. Het is net in die richting dat ENGIE verder wil gaan.

Zoals we al 20 jaar op onze facturen schrijven “de goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken”, willen we veel verder gaan met onze klanten. Om van ons land deze kampioen in energie-efficiëntie te maken, wil ENGIE de residentiële klanten een aanbod voorstellen en aanbieden dat hen werkelijk de totale controle geeft over hun verbruik.

Ontdek ons nieuwe “UP”-aanbod: het eerste ‘all-in’-aanbod voor diensten en energie dat totale controle geeft over het verbruik.

Enquêtespecificaties: tussen 22 en 28 februari 2019 interviewde iVOX een steekproef van 1000 Belgen ouder dan 18 jaar, representatief voor geslacht, leeftijd, taal en diploma. Het online onderzoek heeft een maximum foutenmarge van 3,02%.

Downloads

ENGIE - Energie-efficiëntie (pdf,920.71 KB)