De ENGIE Stichting stimuleert cultuur voor iedereen

Sinds 2013 steunt de ENGIE Stichting tal van cultuurprojecten die zich specifiek richten tot kansarme kinderen en jongeren. Twee toonaangevende Brusselse cultuurhuizen hebben, met de steun van de Stichting, programma’s ontwikkeld die hun blik op de (kunst)wereld verruimen: Sésame, Singing Brussels en Cantania.

Fondation ENGIE Stichting Sesame jbcCultuur is een krachtig instrument voor verrijking, expressie en verbinding met anderen. Maar heel wat kansarme jongeren vinden moeilijk de weg naar musea, concerten, theaters…

Door het steunen van projecten voor integratie via cultuur, handelt de ENGIE Stichting volledig in lijn met haar belangrijkste missie: het welzijn van kinderen en jongeren bevorderen. Het is via diezelfde Stichting dat de onderneming – die in België bijna 20.000 medewerkers heeft – haar maatschappelijke verantwoordelijkheid tastbaar vorm wil geven.

“Dankzij die programma’s herwinnen heel wat jongeren hun zelfvertrouwen, durven ze zich creatief te uiten en hun talenten te tonen. Ze stellen zich meer open en solidair op, leggen nieuwe contacten en bewijzen dat ze wel degelijk mooie dingen kunnen realiseren”, verduidelijkt Mathieu Vandenbroecke, Sponsorship Manager van de Stichting en verantwoordelijk voor Belgische projecten.

Bij de culturele projecten die de ENGIE Stichting ondersteunt, vinden we onder meer:

> Singing Brussels en Cantania

En wat als de hoofdstad nu eens haar zangtalent zou etaleren? Het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel nodigt iedereen het hele jaar uit om te komen meezingen. Het Singing Brussels project heeft binnen BOZAR al vier zangkoren bij elkaar gebracht, die waarden als diversiteit en samenhang hoog in het vaandel voeren.

Het Cantania project, van zijn kant, wil alle Brusselse scholen aan het zingen krijgen. Leerkrachten volgen een driedaagse opleiding zangtechnieken in het Paleis voor Schone Kunsten. Die brengen ze vervolgens hun leerlingen bij. Het orgelpunt: een wervelend en kleurrijk slotconcert met alle deelnemende Brusselse klassen.

Voor Paul Dujardin, CEO van BOZAR, “is het samenleven, in de letterlijke zin van het woord, belangrijker dan ooit in de huidige wereld die onder heel wat sociale uitdagingen gebukt gaat. Het zoeken van hefbomen om dat samenleven te bevorderen, is dan ook een missie van openbaar belang.”

> Sésame met het Magritte Museum

Het Sésame programma, een initiatief van de Educateam-dienst van het beroemde museum, werkt nauw samen met sociale en socioculturele verenigingen om elk publiek activiteiten op maat aan te bieden. Zo moet niemand zich om economische of culturele redenen uitgesloten voelen.

Het museum van alle mystiek ontdoen, contacten leggen, activiteiten voorstellen… In samenwerking met alfabetiseringsklassen, huiswerkscholen of wijkverenigingen worden kinderen en jongeren op het museum losgelaten om zichzelf en de anderen beter te leren kennen.

Ook lokale projecten, die cultuur toegankelijk maken voor iedereen, kunnen rekenen op steun van de Stichting. Zo is er bijvoorbeeld CréaDys, een artistiek opleidingscentrum voor kinderen en adolescenten met leerproblemen. Musiceren, tekenen en schrijven overstijgen er het therapeutische: het worden bevrijdende activiteiten die talent aan de oppervlakte brengen.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn