De medewerkers van ENGIE kweken groenten

De middagpauzes zijn niet meer helemaal dezelfde bij ENGIE. Eenmaal per week kan je nu medewerkers tijdens de middag bezig zien in een gemeenschappelijke en solidaire moestuin, waar ze op biologische wijze groenten en fruit kweken.

ENGIE solidaire moestuin potager solidaire jbc sli

Het was een hele bedoening op 25 juli in de patio van de ENGIE Tower in Brussel. Ilina, Florence, Tom en 27 andere beginnende telers, allemaal medewerkers van ENGIE, openden die dag officieel… hun moestuin.

De voorbije weken hebben deze vrijwilligers zich tijdens hun middagpauzes vertrouwd gemaakt met de technieken van de biologische groente- en fruitteelt. Dat deden ze met de hulp van Skyfarms, een start-up geleid door sociaal geëngageerde ondernemers die bedrijven helpt om hun dak of terras om te vormen tot een moestuin. Zo’n moestuin biedt het personeel de kans om een ontspannende pauze te nemen, in contact te komen met de natuur, nieuwe talenten te ontwikkelen en collega’s te ontmoeten in een gezellige sfeer.

Een verwachte jaaropbrengst van 120 kg

“Beginnen met deze biologische moestuin was voor ons iets vanzelfsprekends”, aldus Christine Marchal, HR-directeur bij ENGIE Benelux. “Wij vinden maatschappelijke verantwoordelijkheid heel belangrijk. Dit gemeenschappelijke en solidaire project is een perfecte illustratie van onze milieubekommernis, maar ook van het welzijn en de ontplooiing van onze teams en de steun aan de minstbedeelden.” 50% van de jaarlijkse groente- en fruitopbrengst gaat naar het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een vzw die actief is in de Noordwijk, vlak bij de ENGIE Tower.

Elf kweekbakken van gerecycleerd hout en 13 geotextielzakken zijn in de patio van de ENGIE Tower geplaatst. Er zullen zo’n 23 soorten groenten en fruit worden geteeld en de jaaropbrengst wordt geschat op 120 kilo. De 30 vrijwilligers van ENGIE die zich hebben aangeboden om de moestuin te onderhouden, krijgen 36 uur opleiding van Skyfarms.

Het samenleven bevorderen

De nieuwe biologische moestuin is niet het eerste initiatief van ENGIE ter bescherming van het milieu, de natuur en de biodiversiteit. Op het dak van het bedrijf zijn vorig jaar bijenkasten geplaatst, zodat 60.000 bijen elk jaar miljoenen bloemen kunnen bestuiven. Op de koeltorens van de elektriciteitscentrales zijn nestkasten voor slechtvalken geïnstalleerd. En bij het windmolenpark van Grune zijn ecologische poelen voor vogels aangelegd.

De initiatieven van ENGIE ter verbetering van het welzijn op het werk zijn even talrijk. Er is bijvoorbeeld het programma NWOW, dat is opgezet met het oog op de invoering van dynamische werkplekken, telewerk en nieuwe technologieën voor vergaderingen op afstand. Een ander voorbeeld is het dynamische beleid van de onderneming inzake opleidingen en interne mobiliteit.

“Ik werk bijna 10 jaar bij ENGIE”, zegt Florence Laruelle, “en deze gemeenschappelijke moestuin is voor mij een mooie gelegenheid om een paar van mijn waarden te realiseren, zoals liefde voor de natuur en kennis delen, en om mijn leerproces binnen de onderneming dynamischer te maken.”

De eerste groenten zullen in de komende dagen worden geoogst. De vrijwilligers kijken er enthousiast naar uit.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn