De ULB wordt de universiteit met de grootste installatie van zonnepanelen in België

Tegen eind dit jaar zullen 3.870 fotovoltaïsche panelen met een capaciteit van 1,3 MW op verschillende campussen van de ULB geïnstalleerd worden. Het wordt de grootste installatie van zonnepanelen voor een universiteit in België.
16/10/2018

Het project is ontwikkeld, gefinancierd en geïnstalleerd door ENGIE Sun4Business 2, een nieuwe dochteronderneming die is opgericht door ENGIE Electrabel, in samenwerking met de bedrijven Alfin en Sequoia. De installatie kadert in het nieuw ambitieus energiebeleid van de Université libre de Bruxelles en zijn langdurige betrokkenheid als duurzame campus.

“Om een antwoord te bieden op de klimaatuitdagingen en om onze impact op de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, maakt de ULB 10.000 m² platte daken vrij voor de installatie van fotovoltaïsche panelen. Bijna 4.000 panelen worden verdeeld over drie campussen: Solbosch, Erasmus en La Plaine. Ze worden geïnstalleerd op de daken van 10 gebouwen van de universiteit”, legt Emery Karege uit, directeur van de afdeling Infrastructuren van de ULB. De panelen zullen 1.200 MWh per jaar produceren, het equivalent van het verbruik van 371 huishoudens, en zullen de uitstoot van 480 ton CO2 per jaar voorkomen. Voor de ULB zorgt dit voor een vermindering van 4% van zijn jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

De installatie wordt gefinancierd door ENGIE Sun4Business 2 via het mechanisme van de derde investeerder. Zonder te investeren wordt de ULB na 10 jaar eigenaar van de panelen en ontvangt het vanaf het eerste jaar de groene productie van de panelen. Het project vertegenwoordigt een investering van meer dan 1 miljoen euro.

ENGIE Sun4Business 2 is de nieuwe dochteronderneming die onlangs werd opgericht door ENGIE Electrabel, Alfin en Sequoia. De zonnepanelen van de ULB worden geïnstalleerd door Soltis, dat in handen is van de aandeelhouders van Sequoia. Soltis is een installateur gespecialiseerd in kleine en middelgrote projecten.

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “Deze nieuwe installatie op de campussen van de ULB en de oprichting van een nieuwe dochteronderneming die dit project zal trekken, bevestigen onze ambitie om bij te dragen aan een harmonieuze vooruitgang met een lokale en steeds groenere energie. Wij geloven meer dan ooit in het potentieel van zonne-energie en de projecten die we ontwikkelen met onze B2B-klanten moedigen ons aan om deze activiteiten verder uit te breiden.”

 

Een stedelijke universiteit kiest voor duurzame ontwikkeling

Om tegemoet te komen aan de milieu- en klimaatuitdagingen, engageert de ULB zich al enkele jaren voor een ambitieuze en duurzame ontwikkeling. Deze strategische lijn werd voor het eerst in 2006 goedgekeurd door de raad van bestuur, herhaald en uitgewerkt in zijn engagementen in 2012 en 2015, en voor zijn drie missies: onderwijs, onderzoek en het beheer van de campus.

In 2011 heeft de universiteit een milieubeheersysteem opgezet. Een paar jaar later zorgden de dynamiek en vooruitgang op vlak van duurzame ontwikkeling ervoor dat de drie belangrijkste Brusselse campussen – La Plaine, Solbosch en Erasme -, alle drie twee sterren kregen van Leefmilieu Brussel voor hun ecodynamisme.

Uit de koolstofbalans van de ULB bleek dat energie en mobiliteit de twee domeinen zijn die voor de meeste CO2-uitstoot zorgden.

“Het project om de platte daken van de universiteit vrij te maken voor zonnepanelen, past vooral in een globale energiestrategie”, zegt Emery Karege. “De voorbije jaren heeft de ULB zich geëngageerd voor een proactief energiebeleid dat verder reikt dan het strikt wettelijke kader. Ons doel is om ons energieverbruik te verminderen in overeenstemming met de doelstellingen van de Europese Unie voor 2020 en 2030.”

Met een gebouwenbestand dat blijft groeien, met oudere gebouwen en een financiering die nog steeds te laag is, is de uitdaging groot! De cel Energie die zich ontfermt over het energiebeleid van de ULB heeft als doel om de energie-efficiëntie te verbeteren en het aandeel van hernieuwbare energie te vergroten door in te spelen op apparatuur, infrastructuur, activiteiten en gedragswijziging.

Met deze engagementen gaat de ULB niet alleen de milieu gerelateerde en klimatologische uitdagingen aan, maar draagt het ook bij aan de opbouw van een maatschappij die de sociaaleconomische systeemprocessen, de aard en de grenzen van de biosfeer begrijpt en respecteert, die sociale en economische gerechtigheid en gelijkheid in de wereld nastreeft, en die bijdraagt aan de vredescultuur voor de generaties van vandaag en morgen. Dit kan tot stand komen via onderwijs en onderzoek, maar ook via het operationele management van zijn campussen.

 

Over de cel Energie van de ULB

De cel Energie is verantwoordelijk voor het centraliseren en analyseren van energiegegevens voor alle campussen (energiemarktbeheer, budget, energie-kadaster en boekhouding, facturering, monitoring van energie-audits, ontwikkeling van energiebeleid ULB).

Over de Omgevings- en Mobiliteitsdienst (SEM) van de ULB

De SEM is een strategische driver voor al haar sites en implementeert het strategisch plan van de ULB voor duurzame ontwikkeling op de drie belangrijkste actieterreinen: onderwijs, onderzoek en campusbeheer. Resourcecentrum gewijd aan duurzaamheid aan de ULB, adviseert, initieert en faciliteert de implementatie van het duurzaamheidsbeleid. Het is een incubator voor innovatieve projecten en ontwikkelt de ‘campus life labs’-aanpak. Meer info op www.ulb.be/environnement.

Over ENGIE Sun4Business 2

Eind 2016 lanceerde ENGIE Electrabel zijn aanbod van fotovoltaïsche panelen voor Belgische bedrijven op basis van een derde investeerdersmodel. Daartoe heeft het een dochteronderneming opgericht, ENGIE Sun4Business, in samenwerking met Alfin. Tot op heden heeft het al 20 MW aan fotovoltaïsche zonne-energie gecontracteerd of geïnstalleerd en het streeft ernaar om tegen 2020 60 MW te installeren. ENGIE Sun4Business 2 is een samenwerking tussen ENGIE Electrabel, Alfin en Sequoia. Met de oprichting van deze nieuwe dochteronderneming, is ENGIE Electrabel van plan haar aanbod uit te breiden naar haar zakelijke klanten en middelgrote projecten toegankelijk te maken voor het derde investeerdersmechanisme.