Docks Bruxsel: slim energiebeheer op basis van warmterecuperatie

Docks Bruxsel opende vandaag de deuren voor het grote publiek. Aan dit milieuvriendelijke winkel-, kantoor- en vrijetijdscentrum van 58.000 m² gingen uitgebreide werken vooraf. Het nieuwe winkelcomplex wil het toonbeeld zijn van slim en milieuvriendelijk energiebeheer.

news-docks-01
news-docks-02
news-docks-03
news-docks-04

ENGIE Axima nam onder andere de klimaatregeling van de kantoorruimtes en de distributie van het warm watercircuit, de ventilatie van de technische ruimte en de extractie van de dampen voor zijn rekening.​

Op het dak installeerde ENGIE Axima de technische installatie, bestaande uit wisselaars, pompen, waterbehandelingssystemen en het beheersysteem van de drie koeltorens van 2.000 kW – tevens door ENGIE Axima geïnstalleerd – om het warmwatercircuit af te koelen. Door dit warmtecircuit kunnen de warmtepompen die door de individuele winkels geïnstalleerd worden de energie recupereren. Het water in het circuit wordt in de winter opgewarmd door de verbrandingsoven van Brussel Energie die zich in de nabijheid van Docks Bruxsel bevindt. Daarnaast stond ENGIE Axima ook garant voor de airconditioning in de kantoorgebouwen op de site. Het bedrijf staat ook in voor het centraal technisch beheer van de elektriciteit, het sanitair, verwarming, ventilatie, airconditioning (HVAC) en de branddetectie.

Bij de bouw van Docks Bruxsel werd heel wat aandacht besteed aan het milieuaspect, o.a. door het aanbrengen van groene gevels, maar ook door gebruik te maken van recuperatie-energie van de verbrandingsoven in de buurt.

ENGIE Axima maakte gebruik van klassieke technieken en de nieuwste technologie voor het luchtkoelingssyteem van de kantoorruimtes. De warmtepompen werden aangesloten op het warmwatercircuit om de warmte/koude collectoren op te warmen of af te koelen. Deze voeden enerzijds de batterijengroep voor de luchtzuivering en anderzijds de klimaatplafonds, ventilatiecorrectie, vloerverwarming, radiatoren en vloerconvectoren in de kantoren en vergaderruimtes. Samen met onze partner stonden we ook in voor de klimaatregeling en luchtbehandeling voor een aantal winkels.

Ook het Gecentraliseerd Technisch Beheersysteem is in handen van ENGIE Axima. Deze beheert de energieconsumptie (warmwatercircuit, koeltorens, productie van warmte/koude), het beheer van de verlichting, het klimaatbeheer in de kantoren aan de hand van warmtesensoren, thermostaten, CO2-sensoren en het beheer van de branddetectie.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn