“Dromen en doorzetten, daardoor ben ik pannakampioen geworden”

Op 14 oktober verzamelde het kruim van het Belgische straatvoetbal zich in Bozar voor de finale van het kampioenschap ENGIE Street Heroes 2017. Enkele uren vóór het begin van de wedstrijden spraken we met Ilyas Touba, titelhouder en drievoudig wereldkampioen. Hij sprak ons over zijn passie voor een sport die steeds populairder wordt.

ENGIE Street Heroes jbc sli
ENGIE Street Heroes jbc sli
Onder andere Ilyas Touba, Soufiane Bencok, Séan Garnier, Evrim Nallar
ENGIE Street Heroes jbc sli
ENGIE Street Heroes jbc sli

België is de bakermat van het straatvoetbal, ook panna genoemd. De regels van dit freestyle voetbal van de nieuwe generatie? Een wedstrijd duurt drie minuten en wordt één tegen één of twee tegen twee gespeeld. De speler of het team dat erin slaagt de bal tussen de benen van de tegenstander te krijgen, en dus een panna (bruggetje) te scoren, wint de match. Als na drie minuten niemand een panna heeft gescoord, dan wint diegene die de meeste doelpunten heeft gemaakt. Ilyas Touba is titelhouder van het nationale tornooi ENGIE Street Heroes

Ilyas, waar heb je die passie voor panna opgedaan?

Ilyas Touba: “Ik ben altijd dol geweest op voetbal. Ik ben net als alle jongens uit mijn wijk vooral buiten opgegroeid, op straat na de school. In de club was mijn techniek niet aangepast voor traditioneel voetbal. Ik vond het veel te leuk om trucjes te doen, bruggetjes zoals Ronaldinho. Ik passeerde de bal nooit naar m’n medespelers, of toch niet genoeg. Al wat me interesseerde was met de bal spelen. Ik heb zaalvoetbal geprobeerd maar ook daar hetzelfde verhaal. Tot mijn toenmalige coach me vertelde dat ik, als ik absoluut alleen wou spelen, maar freestyle moest gaan doen! Dan heb ik Soufiane Bencok ontmoet die op dat moment Belgisch kampioen was. We hebben samen getraind, ik was onmiddellijk vertrokken, ik had m’n sport gevonden!”

Wanneer ben je precies begonnen?

I.T.: “Met panna zelf? Nog maar vier jaar geleden. Mijn passie voor panna heeft me gepusht om het beste van mezelf te geven. Dat verklaart de successen en titels die ik op een paar jaar tijd in België en in het buitenland heb opgestreken. Werken en passie, dat is het geheim!”

Hoe bereid je je voor om drievoudig wereldkampioen te worden?

I.T.: “Werken, doorzetten en passie. Dat is al wat telt! Ik train zes keer per week. Ik werk minimum vijf uur per dag. Soms gebeurt het dat ik begin te trainen om 9u ‘s morgens en pas stop om 9u ‘s avonds. Ik probeer dat zo goed mogelijk te combineren met mijn andere bezigheden en met uitjes met zijn tweetjes of met vrienden.”

Panna en traditioneel voetbal, dat is een wereld van verschil…

I.T.: “Ja, dat is zo! Panna speel je op een klein rond terrein van zes meter diameter en met twee minigoals. Je speelt het één tegen één. Het publiek komt niet om naar een match te kijken, maar voor het spektakel! Het is echt een andere discipline die meer weg heeft van freestyle met een hoog showgehalte. Vooral voor de fans! Een knappe pass, een bruggetje en het publiek gaat helemaal uit de bol. Dat is geweldig! Ondanks de uitzinnige sfeer rond het terrein vraagt de pannatechniek een bijzonder grote concentratie. Wanneer ik speel, ben ik 100% geconcentreerd op de bal. Ik laat me leiden door de geluidstrillingen rondom me, ik voel ze en ze pushen me om het beste van mezelf te geven.”

Heb je al over panna gesproken met de Rode Duivels?

I.T.: “Al meerdere keren! De Duivels kennen me niet alleen, ze hebben het panna ook samen met me getest. En ze zijn er helemaal dol op. En het is wederzijds. Sommige grote clubs hebben me al aangesproken om op hun events te performen. Ook Kevin De Bruyne heeft eens een partijtje panna gespeeld. Ons filmpje is meer dan 1 miljoen keer bekeken op YouTube. Ik heb ook panna gespeeld met Dries Mertens en Ousmane Dembélé. Echt geweldige herinneringen!”

Wie zou je de Cristiano Ronaldo van het panna noemen?

I.T.: “Mijzelf? (lacht) Met elke titel wordt mijn populariteit wat groter, maar ik wil dat succes gebruiken om jongeren en kinderen te inspireren. Ik weet wat het is om op straat op te groeien en uren met de bal te spelen. Ik hoop dat ik ze zin kan geven om te trainen en zichzelf te overtreffen. Jongeren willen me graag volgen en met me praten. Ik denk dat ze me niet zullen tegenspreken: ik heb een groot hart en wil er 100% staan voor mijn fans, klein en groot.”

Je hebt de ENGIE Street Heroes in 2016 gewonnen. Een mooie herinnering?

I.T.: “Natuurlijk! Het is een magisch tornooi. En het geeft jongeren de kans om de sport te ontdekken. Omdat het zo’n grootschalig evenement is, krijgt het iets mythisch. We bereiden er ons ook waanzinnig goed op voor. Kinderen en jongeren komen supporteren en raken geïnspireerd. Alles wordt gedaan om het publiek een bijzonder moment te bezorgen, en wij vinden het zelf ook geniaal! Dit tornooi geeft de sport echt een boost in België.”

Wat is je voorspelling voor de editie 2017, zie je al een winnaar?

I.T.: “Ja, ik! Ik ben er 100% klaar voor, ik ga echt alles geven. Mijn motivatie kan niet groter zijn.” (Nvdr: goed gezien van hem, hij heeft het tornooi inderdaad voor de 3e keer gewonnen)

Je reist wellicht heel veel voor je sport?

I.T.: “Wil je mijn reispas zien? (lacht) Panna heeft me echt al overal ter wereld gebracht: Mexico, Japan, IJsland, Nederland… Mijn beste herinnering is Polen: de fans daar gaan werkelijk uit de bol zodra we opkomen. Nu we keer op keer overwinningen binnenhalen, is België opgeklommen tot één van de bekendste landen in deze sporttak.”

Je bent 20 jaar oud. Wat zijn je toekomstplannen?

I.T.: “Momenteel vind ik het echt heel belangrijk mijn naamsbekendheid te gebruiken om de sport in België bekender en populairder te maken. Ik zou er zoveel mogelijk jongeren voor willen warm maken. Ik wil ook meer en meer filmpjes op mijn YouTube-kanaal posten, tutorials voor kinderen, enz. Want de jeugd is echt mijn eerste focus! Op langere termijn wil ik een academie openen. Mijn bedoeling? Dat de kleintjes van vandaag nog beter worden dan ik!”

We eindigen met je motto?

I.T.: “Waar een wil is, is een weg! Dromen en doorzetten, dat heeft er echt voor gezorgd dat ik geworden ben wie ik ben.”

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn