Duurzamere steden dankzij de laureaten van IoT for Greener Cities

Nieuwe oplossingen op basis van het gebruik van data en het internet der dingen effenen het pad naar efficiënter energiegebruik. Vandaar ook dat ENGIE zijn steun biedt aan de internationale wedstrijd ‘IoT for Greener Cities’. De door de winnaars ontwikkelde innovaties kunnen stuk voor stuk ons dagelijks leven verbeteren. Wij stellen ze aan u voor.

ENGIE IoT for Greener Cities jbc sli

De IoT for Greener Cities Challenge registreerde in maart van dit jaar 130 dossiers van nieuwe oplossingen die werden uitgewerkt door jonge ondernemers van over de hele wereld. Alle teams in de competitie kregen dezelfde opdracht: streven naar zo groen en duurzaam mogelijke steden, huizen en gebouwen. Uiteindelijk namen de 14 meest belovende ideeën het tegen elkaar op in de finale, die op 15 en16 mei plaatsvond in Brussel, bij ENGIE.

In lijn met de energietransitie

De wedstrijd werd georganiseerd door de Young Global Leaders van het Wereld Economisch Forum en kreeg de steun van ENGIE, maar ook van het koolstofmetingscentrum van het Britse National Physical Laboratory (NPL), Climate-KIC en EnergyVille.

De steun van ENGIE kadert perfect in onze ambitie om deel te nemen aan de energierevolutie en om een voortrekker te zijn in de energietransitie. “Wij gaan samen met onze partners voor de tweede maal het engagement aan om dit initiatief van de Young Global Leaders te steunen”, zo bevestigt Isabelle Kocher, CEO van ENGIE. “Bij ENGIE geloven wij in een meer gedecentraliseerde, gedigitaliseerde en gedecarboniseerde energie. Wat dat betreft zullen de nieuwe oplossingen op basis van het gebruik van data en het internet der dingen leiden tot een efficiënter gebruik van energie en dus een positieve impact op het milieu.

14 finalisten, 4 prijzen

Uit de 130 projecten in competitie selecteerde de jury begin april 14 finalisten. Zes weken lang kregen zij de begeleiding van experts en coaches om hun project bij te schaven en nog een aantal technische of commerciële uitdagingen aan te pakken. Half mei mochten ze dan hun uitgewerkte ideeën voorleggen aan de jury.

De internationale jury, bestaande uit specialisten uit Europese bedrijven en publieke partners, waaronder de Europese Unie en het Wereld Economisch Forum, duidde vier winnaars aan. “De jury was zeer gevoelig voor projecten die zich richten op de consument, die een gedragswijziging willen bewerkstelligen en die niet louter een technische oplossing zijn”, zo stelden de coördinatoren van de challenge van het Departement Innovation & Business Development ENGIE Benelux. “Het was zeer frappant: de projecten betreffen mobiliteit, waterverbruik, energieverbruik… Producten waarmee we als individu een verschil kunnen maken.”

De winnaars?

  • BrighTap in de categorie Households: Dit toestelletje meet de hoeveelheid en de kwaliteit van het water dat u verbruikt. Het past op alle kranen.
  • Optifuse in de categorie Buildings: Hun IoT oplossing past op elektriciteitsborden om het energieverbruik te meten, te controleren en te verbeteren.
  • WeNow in de categorie Mobility: Deze digitale coach in eco-rijden helpt automobilisten om zuiniger te rijden en hun CO2-uitstoot te beperken.
  • Luko, prijs van de Jury: Luko is een systeem voor realtime analyse van het elektriciteitsverbruik. Het detecteert huishoudtoestellen om het huis te beschermen, te connecteren en energiezuiniger te maken.

Dankzij de IoT Greener Cities Challeng krijgen de vier winnende teams een internationale zichtbaarheid en een coaching gedurende zes maanden om hun project en hun prototypes nog verder te ontwikkelen.

Innovatiecultuur ondersteunen

“Door zijn schouders te zetten onder dit soort evenementen, ondersteunt ENGIE een innovatiecultuur die de consument en de wereld van morgen beter maakt”, zo luidt het bij het Departement Innovation & Business Development ENGIE Benelux. “Intern aandacht hebben voor ideeën en ze stimuleren sluit niet uit dat wij ook voeling houden met de wereld buiten ons bedrijf door interessante projecten van dynamische start-ups op te volgen. Het was bijzonder boeiend deel te nemen aan de Challenge Iot for Greener Cities samen met onze verschillende partners en om oplossingen onder de aandacht te brengen ten dienste van de steden en in de geest van COP 21. Bij ENGIE willen we leren van de anderen en hen tegelijk zichtbaarheid bieden.” Steeds met de bedoeling te innoveren en te streven naar een meer verantwoordelijke wereld.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn