Een energiezuinig zwembad bouwen met ENGIE

Een zwembad vraagt een flinke investering van een gemeente. Niet alleen om het te bouwen, maar ook om het uit te baten. Een oplossing om op de uitbatingskosten te besparen? Een publiek-private samenwerking met de Groep Sportoase, een joint-venture met ENGIE Cofely. Die heeft zonet haar 11e complex geopend in Oudenaarde.

ENGIE Cofefly Sportoase Oudenaarde jbc sli
ENGIE Cofefly Sportoase Oudenaarde jbc sli
ENGIE Cofefly Sportoase Oudenaarde jbc sli

100! Dat is het aantal zwembaden in België waarvan ENGIE Cofely de technische uitrusting beheert. De dochteronderneming van ENGIE stelt die expertise ook in dienst van Sportoase, dat zij in 2005 opzette met de Groep Van Roey. Sportoase is specialist in de bouw en uitbating van polyvalente sportcentra via een publiek-private samenwerking. Vandaag zijn al 11 centra operationeel en zijn er 5 in aanbouw.

Duurzaam beheer dankzij een publiek-private samenwerking

Waarom stellen wij steden en gemeenten voor te werken met een publiek-private samenwerking voor hun sportcentrum? “Om hun een aanzienlijke besparing op hun energiefactuur te garanderen, naast een duurzamer beheer van hun centrum”, antwoordt Stan de Pierpont, Managing Director bij ENGIE Cofely. “Zo hebben ze niet alleen totale controle over de kosten, maar kunnen ze ook het volledige beheer van het zwembad aan ons overlaten, vanaf de bouw of de renovatie.”

Concreet geeft de gemeente haar garantie voor de financiering en voert Sportoase de investering uit. De firma Van Roey staat in voor de bouw terwijl ENGIE Cofely samen met haar zustermaatschappijen de technische uitrusting op zich neemt (verwarming, elektriciteit, waterbehandeling, verluchting, toegangssystemen, enz.). De uitbating zelf, van het technische beheer tot de aanwerving van redders en zelfs de communicatie met de bezoekers, is dan weer de taak van Sportoase. En dat 30 jaar lang.

Aanzienlijke besparing

Sportoase beheert haar sites optimaal om het energieverbruik te drukken. “Vergeleken met een klassiek zwembad besparen onze sites tot 30% energie”, vertelt Marc Van Isterdael, afgevaardigd beheerder van Sportoase en Business Development & Sales Manager bij ENGIE Cofely. “Waterherwinning staat hierin centraal. Zo gebruiken we onder meer regenwater om de sanitaire installaties te spoelen. Het afvalwater wordt behandeld en gezuiverd en zo tot 70% gerecupereerd.”

Bovendien zijn de sites van Sportoase uiterst goed geïsoleerd en uitgerust met ledverlichting, bewegingsdetectoren, een zonneboiler en warmtekrachtkoppelingsmodules. Pompen, motoren en ventilatoren zijn voorzien van frequentieregelaars. Een volledig geïntegreerd gebouwbeheersysteem stuurt de werking en het verbruik van alle installaties aan. Zelfs bewaking op afstand is mogelijk!

Die spitstechnologie is natuurlijk ook te zien in Oudenaarde, waar Sportoase zopas haar 11e centrum opende. Daar is het dak bovendien bedekt met 200 m² zonnepanelen die jaarlijks 17.000 kilowattuur produceren.

Een mooi voorbeeld van synergie

Deze nieuwe Sportoase is bovendien een mooi voorbeeld van de mogelijkheden tot synergie en samenwerking tussen de verschillende entiteiten van de Groep ENGIE. ENGIE Cofely is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het hele projectmanagement, het gebouwbeheersysteem en het onderhoud van het complex. Zustermaatschappij ENGIE Axima staat in voor alle verwarmings-, verluchtings-, airco- en sanitaire installaties. ENGIE Fabricom zorgde dan weer voor de elektrotechniek en Tractebel voor de bouw van de technische installaties.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn