Een master ingenieur voor ENGIE aan de VUB

De VUB krijgt een gloednieuwe groene, duurzame en energie-efficiënte werf met meer dan 33.000 m² aan woonruimtes, leslokalen, cultuurzalen en parkings. Het project kon rekenen op de kennis en knowhow van ENGIE Fabricom en ENGIE Axima op het vlak van elektriciteit, ventilatie en verwarming.

ENGIE energy efficiency in university buildings jbc sli

ENGIE heeft een drukke start van het nieuwe schooljaar voor de boeg. ENGIE Cofely mag alvast enkele taken gaan volbrengen in 27 scholen in de regio Luik terwijl ENGIE Fabricom en ENGIE Axima zich concentreren op de nieuwe werf XY van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het doel: een zo groot mogelijk aantal technieken en technologieën toepassen om de gebouwen zo duurzaam en efficiënt mogelijk te maken op het vlak van energie.

650 woonruimtes, 14 auditoria

“We werken nauw samen met ENGIE Axima”, vertelt Kurt Cortebeek, Senior Project Manager bij ENGIE Fabricom. “Wij zorgen voor het volledige elektriciteitsgedeelte en ENGIE Axima voor de verluchtings- en verwarmingstechnieken, de warmterecuperatie…” Het project omvat zo’n 650 studentenwoningen, 14 leslokalen en auditoria, een concertzaal, een cultuurcafé, verschillende tentoonstellingsruimtes, kantoren, een cafetaria, receptiezalen…

“De grootste uitdaging van deze werf is de coördinatie tussen de verschillende technieken”, aldus Kurt Cortebeek. “We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat alles rond sanitair en water op tijd klaar is om met de elektriciteit te kunnen starten”, vertelt Bart Aras, Project Engineer bij ENGIE Axima.

Groen, groen en nog eens groen

Het nieuwbouwproject XY wordt een volledig groene werf. Naast thermische zonnepanelen worden er onder meer aanwezigheidssensoren geïnstalleerd om het elektriciteitsverbruik te verlagen, performante verwarmings- en koelsystemen en systemen voor de recuperatie van regenwater. De architecten creëerden bovendien heel wat groene ruimtes.

“Momenteel is onze technische uitdaging de plaatsing van de kabels voor de hoogspanningsinstallatie”, zegt Kurt Cortebeek. “En wij kunnen binnenkort dan weer starten met de installatie van luchtleidingen in gebouw I. De leidingen van gebouw Y zitten in de laatste fase en de vijf X-gebouwen zijn al het verst gevorderd”, voegt Bart Aras toe.

ENGIE rondt deze werf af tegen eind 2017, begin 2018.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn