Een nieuw lichtconcept voor De Munt

Na een renovatie van twee jaar ziet de Koninklijke Muntschouwburg er helemaal opgesierd uit met onder andere een nieuwe verlichting voor de zaal, het podium en de coulissen. Een lichtconcept dat is bedacht en ontworpen door ENGIE Fabricom. Laat de voorstelling beginnen!

ENGIE Fabricom verlichting De Munt éclairage La Monnaie jbc sli
ENGIE Fabricom verlichting De Munt éclairage La Monnaie jbc sli
ENGIE Fabricom verlichting De Munt éclairage La Monnaie jbc sli

‘Pinocchio’, de nieuwe opera van Philippe Boesmans, opent op 5 september het seizoen 2017-2018 van de Koninklijke Muntschouwburg. Onze neus zal niet langer worden als we jullie zeggen dat het licht magisch, prachtig en… zuinig zal zijn. Bij deze gelegenheid wordt immers in dit belangrijkste opera- en dansgebouw van België een volledig nieuwe verlichting van de hand van ENGIE Fabricom in gebruik genomen.

Meer dan 1.500 leds

“De hele podiumverlichting is vernieuwd”, aldus Pieter Van Haegenbergh, Project Manager bij ENGIE Fabricom. “Schijnwerpers, moving lights… Maar we hebben ook de lichtinstallatie van de zaal en de coulissen een grondige beurt gegeven.” Aldus zijn de 1.500 halogeenlampen van 40 W in de zaal vervangen door ledlampen, net zoals de lampen van de majestueuze kroonluchter aan het plafond.

“Energiebesparing was een essentieel punt bij de renovatie van de schouwburg”, benadrukt Gérard Maraite, die verantwoordelijk is voor de verlichting in De Munt en Andy Kinget, die via de Regie der Gebouwen het project heeft begeleid. “Ledverlichting verbruikt niet alleen minder elektriciteit, maar gaat ook langer mee. De technische expertise van ENGIE was van cruciaal belang, want voor de nieuwe elektrische installatie en lichtinstallatie moesten de oude kabels zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt. De Muntschouwburg is immers een geklasseerd gebouw waar je niet zomaar in mag boren om leidingen te leggen.”

Een constructieve samenwerking

Er is bijzondere aandacht besteed aan de noodverlichting en de verlichting in de verbindingsruimten en de trappenhallen, die moeten blijven branden tijdens de opvoeringen.

“Ook in de coulissen verliep de samenwerking met ENGIE Fabricom constructief”, vertelt Gérard Maraite enthousiast. “De uitdaging bestond erin om een verlichting te installeren die onzichtbaar is voor het publiek maar de acteurs en de technici wel in staat stelt om veilig rond te lopen tijdens de voorstellingen. Na overleg met de experts van ENGIE hebben we gekozen voor een systeem van kleine lichtjes die tijdens de repetities wit zijn en tijdens de opvoeringen blauw.”

Naast zijn actieve bijdrage aan de nieuwe verlichting van de Muntschouwburg, steunt ENGIE ook, in het kader van zijn MVO-beleid, het project ‘Een brug tussen twee werelden’, dat als doelstelling heeft om (opnieuw) sociale contacten te leggen en de toegang tot cultuur, muziek en opera mogelijk te maken voor hen die kwetsbaar zijn op sociaal, economisch of medisch vlak.

Bij de volgende workshops, bezoeken en voorstellingen zullen hun lachende gezichten de zaal van De Munt nog wat meer verlichten.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn