ENGIE Axima helpt mee aan de lancering van de Ariane 6

De eerste lancering van de toekomstige Ariane 6-raket vindt normaal einde 2020 plaats. Tot dan wordt er hard gewerkt aan de bouw van een nieuw lanceerplatform. ENGIE Axima België neemt actief deel aan dit gigantische project. Maar wat doet het precies?

ESA jbc sli

Welkom in het ruimtevaartcentrum van Kourou in Frans-Guyana, vanwaar de Ariane-raketten worden gelanceerd. Op een site van 72 hectaren, of 150 voetbalvelden, die gelegen is aan de Route de l’Espace, hebben de teams van ENGIE Axima al 12 km leidingen gelast voor de airco-installaties die ze gaan aanbrengen in de gebouwen van het toekomstige lanceerplatform van de nieuwe Ariane 6.

Eerste Belgisch bedrijf op de lanceerbasis

ENGIE Axima is het eerste Belgische bedrijf dat een opdracht heeft binnengehaald voor de grondinfrastructuur van de Ariane 6. Deze opdracht van ruim 10 miljoen euro ligt in het verlengde van de historische activiteiten van ENGIE Axima in de ruimtevaartsector. Ze vormt ook een bevestiging van de belangrijke rol die het bedrijf vervult in de bouw, het onderhoud en de exploitatie van de airco-installaties van het Guyaanse ruimtevaartcentrum.

De stuwkracht van de 64 versie (met vier boosters) van Ariane 6 bij de lancering zal gelijk zijn aan het vermogen van tien A380 superjumbojets. Daarom is een efficiënte koeling van de lanceerzone absoluut noodzakelijk. De komende weken beginnen de teams van ENGIE Axima aan de installatiewerken voor de ventilatie en de koeling. De oplevering vindt plaats in 2019.

Eén bouwproject, twee contracten

Maar ENGIE Axima gaat nog meer werken uitvoeren voor de ELA 4, het lanceerplatform van de Ariane 6. Een paar weken geleden heeft ENGIE Axima immers ook de opdracht binnengehaald voor het aanleggen van de airco-infrastructuur voor de uitbreiding van het BIP-gebouw (Bâtiment d’Intégration Propulseur), gebouw dat bestemd is voor de P120 boosters van Ariane 6 en de Vega C draagraket.

Dit project omvat de installatie van drie luchtbehandelings-eenheden in het nieuwe gebouw en de plaatsing van de hele ventilatie-inrichting, de hydraulische werken, de regeling en de elektrische infrastructuur van het HVAC-systeem (ventilatie, airconditioning). Deze werken lopen van mei 2018 tot februari 2019.

De aftelling is begonnen voor ENGIE Axima.

Illustratie: ESA.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn