ENGIE M2M: steeds meer toepassingen

ENGIE wil een belangrijke rol spelen in het Internet der dingen en de digitalisatie van energietoepassingen. Daarom heeft het in juni 2015 ENGIE M2M opgericht, een dochteronderneming die niet alleen het IoT-netwerk in België beheert, maar ook tal van slimme alles-in-één oplossingen ontwikkelt.

ENGIE M2M jbc sli

ENGIE M2M maakt Knokke-Heist slimmer

De toepassingen die het Internet der dingen (Internet of Things of IoT) mogelijk maakt, zijn talrijk en alsmaar innovatiever. Er zijn verschillende tests in uitvoering, onder meer in Knokke-Heist. Deze toepassingen gebruiken het draadloze netwerk dat in België wordt uitgerold en beheerd door ENGIE M2M op basis van de globale connectiviteitsoplossing Sigfox. Dankzij een zestigtal sensoren die verspreid zijn over het hele grondgebied, kan de gemeente zich nu een totaalbeeld van het verkeer vormen, haar afvalinzameling optimaliseren en het lawaai, de luchtkwaliteit en het waterpeil monitoren.

B-LEVEL’ED, de IoT-oplossing voor het meten van het peil in reservoirs

De vastgoedmaatschappij Trevi heeft gekozen voor B-LEVEL’ED, de geïntegreerde digitale oplossing van ENGIE M2M om het peil te meten in de stookolietanks, regenwaterputten en waterontharders van de gebouwen die zij beheert in België. Het peil in een tank of in een ander reservoir is vaak kritieke informatie voor energie- en infrastructuurbeheerders. Tot nu toe, en in veel gevallen nog altijd, werd het tankpeil manueel gecontroleerd, met alle evidente nadelen van dien (kosten, veiligheidsrisico, geen proactiviteit). ENGIE M2M installeert en beheert de sensoren en levert een rapportage- en analysetool die is aangepast aan de behoeften van de klant. De interface kan op elk moment worden geraadpleegd via een computer of een smartphone en biedt de mogelijkheid van een automatisch alarmsysteem.

ENGIE M2M en partner Riiot Labs maken zwembaden slim

Riiot Labs, partner van ENGIE M2M, is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van geconnecteerde objecten voor het zwembad van morgen. Zijn topproduct is Blue Connect, een slim zwembadanalysetoestel dat, dankzij een alles-in-één sonde, op elk ogenblik aangeeft of het water schoon en gezond is. Blue Connect maakt gebruik van de Sigfox-technologie, waardoor het – via een applicatie op de smartphone – in real time slimme meldingen over de gemeten waarden naar zijn klanten kan sturen en correcties kan voorstellen als er iets mis is met de chemische samenstelling van het water.

ENGIE M2M, een bondgenoot van de sector van de gezondheidszorg

ENGIE M2M werkt samen met het Doornikse bedrijf Intersysto, dat 3S Homecare heeft ontwikkeld, een applicatie om patiënten die na een ziekenhuisopname weer naar huis zijn gegaan of bejaarden die nog thuis wonen op te volgen. Het is een platform dat communicatie mogelijk maakt tussen de patiënt en al het verzorgend personeel. Het platform wordt aangevuld door multifunctionele sensoren die, voor specifieke pathologieën, onder meer de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid in de kamer meten. Deze sensoren zijn verbonden met het Sigfox-netwerk. Dankzij deze verbinding kunnen gegevens die de patiënt zelf meet, zoals bloeddruk en bloedsuikerspiegel, eveneens worden meegedeeld aan het verzorgend personeel.

iLumen en ENGIE M2M geven een boost aan zonnepanelen

iLumen is een Belgisch bedrijf dat PIDbox heeft ontwikkeld en gepatenteerd. Het toestel laat toe om het rendement van zonnepanelen te verhogen en hun levensduur te verlengen. Om de kwaliteit van zijn producten te verbeteren, installeert iLumen momenteel 100 PIDboxen die zijn uitgerust met een Smart Power Supply Unit (slimme voeding). Hiervoor werkt iLumen samen met ENGIE M2M dat, dankzij de verbinding met het Sigfox-netwerk, zorgt voor automatische monitoring en communicatie die het mogelijk maakt om, zonder voorafgaande configuratie, de status van de PIDbox te controleren en hem op afstand te bedienen. Aldus kunnen de ingenieurs van iLumen de goede werking van het toestel nauwgezet volgen en onmiddellijk ingrijpen wanneer nodig.

Een alles-in-één oplossing voor ‘track and trace’

ENGIE M2M ontwikkelt een alles-in-één oplossing om goederen doorheen de hele logistieke keten te volgen of om waardevolle assets te volgen. Deze oplossing omvat niet alleen een verbinding met het Sigfox-netwerk, maar ook software om de via het netwerk verstuurde informatie over de locatie van de geconnecteerde objecten te verzamelen en weer te geven. Het is de ideale oplossing voor transportondernemingen, containerverhuurders en postbedrijven.

Eerste slimme watermeters in België

Sinds 2016 installeert water-link slimme watermeters in Antwerpen. De Antwerpse watermaatschappij werkt in dat verband samen met de joint venture tussen ENGIE Fabricom, dochteronderneming van de Groep ENGIE, en Hydroko. Maar ook ENGIE M2M doet mee. Elke watermeter is immers uitgerust met een slim digitaal systeem en een telecommunicatiemodule die het mogelijk maakt om gegevens door te sturen naar het netwerk van ENGIE M2M. De door de watermeter verstuurde gegevens worden geanalyseerd en verwerkt. Zo kan water-link snel ingrijpen als er een technisch probleem wordt vastgesteld, ofwel door de meter op afstand te bedienen ofwel door een technicus ter plaatse te sturen indien dat nodig blijkt te zijn.

Deze recente realisaties getuigen van de wil van ENGIE om te innoveren en digitale oplossingen te ontwikkelen die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van zijn klanten en om bij te dragen aan een harmonieuzere vooruitgang, onder meer via partnerschappen. Het is in die richting dat ENGIE M2M verder wil gaan en zijn positie en aanbod wil versterken.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn