ENGIE nestelt zich in het hart van de ziekenhuizen

De ziekenhuisomgeving is wellicht een van de meest veeleisende sectoren wat efficiëntie betreft. Dat geldt ook voor hun infrastructuur. Om nog een stap verder te gaan in de richting van een optimale energiezekerheid en energie-efficiëntie, maar ook van digitale toepassingen, heeft ENGIE voor de ziekenhuizen innoverende oplossingen ontwikkeld die nu onder andere al in het nieuwe AZ Sint-Maarten worden toegepast.

ENGIE gezondheidszorg soins de santé jbc sli

Vanuit technisch oogpunt vereist de medische sector een heel bijzondere aandacht. Een defect of een gebrekkige werking van de ventilatie, de verwarming of de elektriciteit in een ziekenhuis kunnen immers rampzalige gevolgen hebben. Die vereisten gaan gepaard met andere onontbeerlijke voorwaarden als energiezekerheid en –efficiëntie. Daarom hebben ENGIE en haar dochtermaatschappijen dankzij hun immense ervaring en hun complementaire knowhow met het oog op een harmonieuzere vooruitgang specifieke innoverende oplossingen ontwikkeld voor de medische wereld, soms op onverwachte domeinen.

Hygiëne, luchtkwaliteit, warmtekrachtkoppeling…

Gezien de zeer hoge eisen op het gebied van hygiëne, stelt ENGIE Cofely bijvoorbeeld ingrepen voor die de best mogelijke kwaliteit van de lucht en het water in ziekenhuizen garanderen tot in de meest gevoelige zones van het gebouw, zoals de operatiekamers, waar de service onberispelijk moet zijn. Zo zorgt ENGIE Axima voor ultra zuivere lucht door ze voortdurend te filteren. Op die manier krijgen bacteriën geen kans en heeft de operatie meer kans op slagen.

Door hun bijzondere structuur hebben de ziekenhuizen ook specifieke eisen wat de energievoorziening betreft. ENGIE Cofely en ENGIE Axima hebben aangepaste diensten uitgewerkt die energie-efficiëntie mogelijk maken door gebruik te maken van technologieën als warmtekrachtkoppeling op biomassa of geothermie. ENGIE heeft zich, logischerwijs, ook gespecialiseerd in een aanbod van specifieke elektrische netwerken voor de medische wereld. Ziekenhuizen verbruiken enorm veel elektriciteit en hebben vooral een onberispelijke en feilloze energievoorziening nodig. Om aan die specifieke nood te beantwoorden, kan ENGIE Fabricom een beheer van A tot Z verzekeren, gaande van de installatie en revisies over preventief onderhoud tot noodoplossingen bij defecten.

Remedies in meer dan 100 gezondheidsinstellingen

Al die expertise brengt ENGIE op regelmatige basis in de praktijk in talrijke ziekenhuiscentra in heel België. Onlangs nog was ENGIE een van de belangrijke spelers op de nieuwe site van het AZ Sint-Maarten en van het Delta Ziekenhuis van de CHIREC-groep, twee ziekenhuizen van de toekomst.

ENGIE Fabricom heeft de volledige elektrische installatie geïnstalleerd, terwijl ENGIE Axima instond voor de installatie van alle verwarmingsketels, luchtbehandelingstoestellen en warmtepompen. De dochtermaatschappij ENGIE Cofely, van haar kant, heeft in het Delta Ziekenhuis een datacenter van nagenoeg 200 m2 ingericht, van waaruit alle technologieën die zich op de site van Oudergem bevinden worden gestuurd. Dit maakt een gerichte analyse van de energie, de verlichting en de temperatuur mogelijk, wat het comfort van zowel het personeel als de patiënten ten goede komt.

ENGIE staat nu al in voor een honderdtal gezondheidsinstellingen in België. Ze verzekert zowel de goede werking van de technische en elektrische installaties als van de computerinfrastructuur, en neemt zelfs de beveiligingsdiensten en het intelligente afvalbeheer voor haar rekening! Die activiteiten zijn wellicht minder goed gekend, maar ze hebben van ENGIE een vooraanstaande speler gemaakt in de ziekenhuiswereld.

Ontdek alle oplossingen van ENGIE voor de gezondheidsinstellingen in de folder ‘De noden van uw sector zijn onze zorg‘.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn