ENGIE stelt de stad van morgen voor op het Salon des Mandataires

Op 8 en 9 februari vindt de 13de editie van het Salon des Mandataires plaats in het Wex in Marche-en-Famenne. ENGIE zal er ook zijn. Het doel? Haar oplossingen om te bouwen aan de stad van morgen voorstellen aan de verantwoordelijken van de Waalse gemeenten, provincies, intercommunales en andere parastatalen.

ENGIE smart cities jbc sli

De stad van morgen zal slimmer zijn. Onze steden en gemeenten hebben het goed begrepen: een groot aantal van hen is al bezig met het ontwikkelen van projecten rond het concept ‘smart cities’. Vervoer, infrastructuur, verlichting, luchtvervuiling, beheer van het verkeer, afval en water… Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om de steden veiliger, zuiniger, duurzamer en meer verbonden te maken.

ENGIE stelt oplossingen voor die zijn aangepast aan de noden en prioriteiten van de steden en gemeenten. De verantwoordelijken van de gemeenten, provincies, enz. kunnen deze oplossingen meer in detail ontdekken op het Salon des Mandataires, dat plaatsvindt op 8 en 9 februari 2018 in het Wex in Marche-en-Famenne. We lichten hier al een tipje van de sluier op:

Energieprestatiecontracten

Steden en gemeenten staan vaak in voor het beheer van energieverslindende openbare gebouwen. Om het verbruik te verminderen en verspilling te vermijden, stelt ENGIE een energieprestatiecontract voor (EPC). Dit contract houdt in dat ENGIE het energiebeheer op zich neemt en een resultaatsverbintenis aangaat.

Zevenentwintig scholen in de regio Luik gingen al een dergelijk contract aan. In totaal betreft het een vijftigtal gebouwen. De installatie van warmtepompen, hoogrendement dubbel glas, een betere isolatie en zonnepanelen zal ervoor zorgen dat deze gebouwen 12 tot 53% minder energie verbruiken. Ook het ziekenhuis in Hoei heeft gekozen voor het EPC. Een primeur in de ziekenhuissector.

Verkeersveiligheid, bescherming van gebouwen en videobewaking

Camera’s die in staat zijn om gestolen of niet-verzekerde voertuigen te identificeren, camera’s die lage-emissiezones controleren, videobewaking om kleine criminaliteit tegen te gaan… Het zijn stuk voor stuk initiatieven van ENGIE om de veiligheid te verhogen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Laadpalen voor elektrische wagens en CNG-stations worden eveneens ingezet. Verder wordt duurzame mobiliteit in de hand gewerkt door slimme mobiliteitsoplossingen zoals dynamische verkeersborden en parkeergeleidingssystemen, aanpasbare verlichting in de tunnels, enz.

Slimme en efficiëntere verlichting

Beeld je even in: straatlampen passen hun lichtintensiteit aan naargelang de weggebruiker (voetganger, fietser, autobestuurder…) en volgen hem op zijn traject. In Waver installeerde ENGIE al 282 lichtpunten, allemaal voorzien van ledlampen en uitgerust met deze slimme technologie. De stad zou 86% energie kunnen besparen!

Dankzij een lagere energiefactuur kunnen de meesterwerken van het architecturale erfgoed van onze steden ook in de schijnwerpers gezet worden. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het belfort van Bergen, waar 185 ledverlichtingstoestellen de factuur met 80% en de onderhoudskosten met factor 4 moeten verlagen in vergelijking met klassieke verlichting. Of voor het kasteel van Bouillon, waar de verlichting versterkt is met 4 kilometer kabel en 162 lichtpunten die 100% led zijn.

Voordeel halen uit kleine windturbines

Naast de grote windturbines die we langs onze snelwegen zien, is ENGIE in samenwerking met Fairwind een soort van expert geworden op het vlak van kleine windturbines. Kleine windturbines kunnen een ideale groene elektriciteitsbron vormen voor steden en gemeenten.

Wilt u graag ons volledige aanbod voor steden en gemeenten ontdekken? Lees dan onze brochure ‘Samen bouwen aan de stad van morgen’.

U kunt ook een beroep doen op onze experts voor een gesprek zonder verplichtingen, door te mailen naar solutions4cities@engie.com

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn