We vergezellen u bij uw verplaatsingen met de trein, de tram en de bus

U weet het wellicht niet, maar als u de trein, de tram of de bus neemt om naar het werk te gaan of een uitstapje te maken, vergezelt ENGIE u een beetje tijdens uw verplaatsingen. Ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit leggen we u uit hoe we uw vervoer proberen te verbeteren.

ENGIE groene mobiliteit mobilité verte jbc sli

Het openbaar vervoer moderniseren, de infrastructuur verbeteren, de netten optimaliseren, het comfort en de veiligheid van de reizigers vergroten, de uitstoot van broeikasgassen verminderen… het behoort allemaal tot de uitdagingen die de dienstverlenende entiteiten van ENGIE dagelijks proberen aan te pakken. Telkens als u binnenloopt in een station of opstapt in een bus of tram, is ENGIE in de buurt, ook al geeft u zich daar niet altijd rekenschap van.

Met de trein op het goede spoor

Naar het station Gent-Sint-Pieters! Het grootste station van Vlaanderen ondergaat sinds 2010 een volledige metamorfose: nieuwe instapperrons, een nieuwe stationshal, een geïntegreerd tramstation… ENGIE Fabricom is betrokken bij de plaatsing van de elektrische installaties en bij de installatie van de hoogspanningscabines, de verlichting, de seininrichting, de videobewaking, het dynamische reizigersinformatiesysteem, de energiemetingen, de branddetectie, enz.

Ook in het station Brussel-Zuid is ENGIE Fabricom aanwezig. Sinds 1 september werkt het aan de nieuwe beveiligde ruimte van perron 3 die de nationale en de internationale zone van elkaar zal scheiden. En vorig jaar heeft het de bovenleidingen voor treinen aangelegd in de Schuman-Josaphattunnel, een van de grootste ondergrondse mobiliteitsprojecten van Brussel.

Dagelijks rijden er 170 treinen op groene stroom over de hogesnelheidslijn Leuven-Luik en de klassieke lijnen Leuven-Luik en Landen-Hasselt dankzij de 25 windmolens van het Greensky-park, dat tot stand is gekomen door het partnerschap tussen ENGIE Electrabel en drie publieke partners. Hiermee wordt een uitstoot van 26 000 ton CO2 per jaar vermeden!

ENGIE Cofely, een andere dienstverlenende entiteit van ENGIE, zorgt voor het technisch beheer (verwarming, ventilatie, duurzame verlichting…) van 28 stations van de NMBS in Henegouwen en Waals Brabant.

Met de tram in Antwerpen

ENGIE Fabricom neemt al een tijdje de tram in Antwerpen. Sinds vorig jaar en tot 2020 vervangt en moderniseert het de stroomstations van het tramnet in de premetro.

Het vervult ook een grote rol in het belangrijke Noorderlijnproject, dat moet zorgen voor een vlottere verbinding tussen het noorden van Antwerpen en het centrum van de stad. Fabricom heeft er zijn multitechnische competenties ingezet om, onder andere, de openbare verlichting en de verkeerslichten te vernieuwen, de technische installaties van de nieuwe ondergrondse parking en de tunnel onder het Operaplein aan te leggen en de branddetectie- en brandblussystemen te installeren.

Met de bus tot in de stelplaatsen

In het kader van de Week van de Mobiliteit, die plaatsvindt van 16 tot 22 september, heeft vervoermaatschappij De Lijn een nieuwe stelplaats geopend in Sint-Niklaas. Ze biedt plaats aan 420 bussen. ENGIE Cofely is er de komende 25 jaar verantwoordelijk voor het geïntegreerd Facility Management, d.w.z. alle essentiële diensten die zorgen voor een optimaal gebruik van de installaties (verwarming, ventilatie, airco, brand- en inbraakalarm, videobewaking, garage-uitrusting, carwash, benzinestation, energiebeheer, enz.) en die het leven gemakkelijker maken voor de 500 medewerkers van de stelplaats.

ENGIE Cofely verleent dezelfde diensten in de stelplaatsen van Leuven en Hasselt. Zo zorgen we voor kwaliteitsvolle verplaatsingen met de bus.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn