100 leerlingen van het zesde leerjaar in Ecaussinnes hebben vandaag 3 nieuwe windmolens ingehuldigd in hun gemeente

Bijna 100 leerlingen van het 6de leerjaar in Ecaussinnes hebben vandaag, in aanwezigheid van de burgemeester van Ecaussinnes, Xavier Dupont, en leden van het gemeentecollege de nieuwe windmolens van ENGIE in hun gemeente bezocht en ingehuldigd.

Eolien
Eolien2

Persbericht

In tijden van klimaatmarsen, produceren deze 3 windmolens van elk 3,2 MW jaarlijks 19.250 MWh, wat overeenkomt met het verbruik van bijna 5.500 huishoudens. Ze vermijden een uitstoot van 7.700 ton COper jaar. Het windmolenpark is open voor burgerparticipatie via de coöperatieve CoGreen.

Het nieuwe windmolenpark in de gemeente Ecaussinnes is gefinancierd en gebouwd door Wind4Wallonia 2, een publiek-private samenwerking tussen ENGIE en zes intercommunales voor economische groei in Wallonië (IGRETEC, IDEA, IDETA, Sofilux, InBW en IEG). Het bevestigt de wil van ENGIE om van België een rolmodel in energie-efficiëntie te maken, met een energie die steeds meer lokaal, groen en participatief wordt. Het draagt bovendien bij tot de ambities van ENGIE om meer dan 550 MW onshore windmolens uit te baten tegen 2020. Momenteel bedraagt de productiecapaciteit van de windmolens in België uitgebaat door ENGIE 354 MW. Het nieuwe park versterkt de positie van ENGIE als grootste groene stroomproducent van het land met een capaciteit van 667 MW.

Het windmolenpark van Ecaussinnes bestaat uit 3 windmolens van elk 3,2 MW. Ze zullen jaarlijks 19.250 MWh produceren, wat overeenkomt met het verbruik van bijna 5.500 huishoudens. De windmolens vermijden zo een uitstoot van 7.700 ton COper jaar.

De werkzaamheden zijn gestart in maart 2018 en afgerond in februari 2019.

De gemeente Ecaussinnes ondersteunt het project sinds de start om een positieve houding van de regio creëren. De inwoners van de gemeente hebben ook de mogelijkheid om participaties in de drie windmolens te nemen via de coöperatieve Electrabel Cogreen. Deze coöperatieve werd opgericht in 2013 met als doel om een open dialoog te creëren en een duurzaam partnerschap aan te gaan met de buurtbewoners van windmolenparken van ENGIE. Concreet dragen de buurtbewoners bij aan de verwezenlijking van de Belgische doelstellingen rond groene productie en kunnen ze genieten van dividenden uitgekeerd door Electrabel Cogreen. Vandaag hebben reeds meer dan 2.000 coöperanten beslist om te investeren in 22 windmolenparken overal in België.

Een informatiesessie over de modaliteiten van een participatie in Electrabel CoGreen werd donderdag 4 april georganiseerd. De buurtbewoners van de gemeente Ecaussinnes hebben de mogelijkheid om te investeren tot 2.500 € per persoon (ofwel 20 aandelen van 125€), met een indicatief rendement van meer dan 3,5%. De inschrijvingen zijn open van 1 tot 30 april 2019.

Meer dan 100 leerlingen van Ecaussinnes hebben de nieuwe windmolens in hun gemeente ontdekt dankzij de uitleg van de projectontwikkelaars van ENGIE. De buurtbewoners werden eveneens uitgenodigd voor een gezellig moment.

Xavier Dupont, burgemeester van Ecaussinnes: “Het is absoluut noodzakelijk, in het begin van de 21eeeuw, om de uitdagingen van duurzame ontwikkeling aan te gaan en om onze planeet in een zo goed mogelijke staat te houden voor de toekomstige generaties. Alternatieve energieproductie met hernieuwbare bronnen is essentieel in deze aanpak. De bouw van windmolens is erop gericht om gedeeltelijk de objectieven van de COP21 te behalen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ik ben tevreden om een steentje te kunnen bijdragen aan dit verhaal.”

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux: “Samen met zijn partners wil ENGIE de leider van de koolstofvrije transitie zijn en van België een rolmodel in energie-efficiëntie maken, met een energie die steeds meer groen, lokaal en burgerlijk wordt. Onze 17.000 experten in energie en diensten in België zetten zich hier dagelijks voor in. Windenergie is zeker een van de hoekstenen van deze transitie en we zijn trots dat we dit nieuw park in Ecaussinnes hebben gerealiseerd.”

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn