Nieuwe Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor meer duurzame steden

“IoT for Greener Cities ” is een initiatief van de “Young Global Leaders”, de Jonge Internationale Leiders, van het World Economic Forum. De wedstrijd heeft tot doel geavanceerde technologieën te ontdekken en te ontwikkelen, die gebruik maken van het Internet of Things en andere IT-innovaties. Bovendien moeten deze technologieën eenvoudig te introduceren zijn in onze huizen, gebouwen en steden. Ze moeten immers de CO2-uitstoot verminderen en de kwaliteit van de lucht verbeteren.

ENGIE IoT Challenge jbc sli

Persbericht

De wedstrijd staat open voor kleine teams die een idee hebben waarvan ze denken dat het op grote schaal kan worden toegepast om steden CO2-armer te maken en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Na een stemming worden maximaal vijftien finalisten geselecteerd. Zij worden gedurende zes weken begeleid door een team van experts dat hen helpt om de eventuele technische of commerciële uitdagingen te overwinnen. Daarna stellen de finalisten hun ideeën voor aan een jury van specialisten van verschillende Europese bedrijven en publieke partners, waaronder de Europese Unie en het World Economic Forum. De winnaar van elke categorie krijgt nog eens zes maanden technische ondersteuning, een grote zichtbaarheid in het partnernetwerk en voor 10.000 euro aan prijzen.

Deze wedstrijd volgt na het succes van de ‘Décarbonathon’, de uitdaging die net na de Parijse klimaatonderhandelingen (COP21) 230 teams van over de hele wereld samenbracht. Tijdens deze Décarbonathon werd gezocht naar innovatieve manieren om de CO2-uitstoot te verminderen. De winnaars van de wedstrijd kregen waardevolle steun bij het aanpassen van hun project zodat het op grote schaal kon worden uitgerold.

De uitdaging van ‘IoT for Greener Cities’ bestaat erin innoverende oplossingen te vinden binnen de informatietechnologie, met name binnen het Internet of Things (IoT). Deze opkomende technologie gebruikt intelligente objecten die onderling verbonden zijn om bepaalde uitdagingen, zoals de klimaatverandering, beter te begrijpen en aan te pakken. De wedstrijd beloont projecten in drie categorieën: slimme oplossingen voor particulieren, slimme oplossingen voor energiezuinige gebouwen en duurzame mobiliteit in een stedelijke omgeving.

De wedstrijd wordt niet alleen gesteund door de Young Leaders van het World Economic Forum, maar ook door ENGIE, het centrum voor CO2-metingen van het Britse National Physical Laboratory, de Climate-KIC en EnergyVille. Dat laatste is een Europees onderzoekscentrum gespecialiseerd in energiezuinige gebouwen en intelligente netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving.

De partners zullen de kandidaten met raad en daad bijstaan bij het ontwerpen van hun oplossingen en het versnellen van de commercialisering ervan. De belangrijkste fases van de wedstrijd zijn:

  • 22 maart 2017: afsluiting van de online inschrijvingsperiode,
  • 4 april 2017: selectie en publicatie van de 15 beste ideeën,
  • 15 en 16 mei 2017: tweedaags evenement in Brussel. De eerste dag bereiden de finalisten hun presentatie voor. De dag erna worden de projecten voorgesteld aan de jury en worden de winnaars bekendgemaakt.

Isabelle Kocher, CEO van ENGIE: “Samen met onze partners ondersteunen we voor het tweede jaar op rij het initiatief van de Young Global Leaders. Bij ENGIE geloven we in een revolutie van de energiesector naar een meer gedecentraliseerde, gedigitaliseerde en CO2-arme wereld. Nieuwe, op data gesteunde oplossingen en IoT zullen het mogelijk maken om energie beter te gebruiken, wat een positieve impact heeft op het milieu.”

Voor meer informatie: www.iot-greener-cities.org. Of volg ons op Twitter @IoT4GreenCities. Inschrijven kan via de website.

Over ENGIE

ENGIE ontplooit zijn bedrijfsactiviteiten (elektriciteit, aardgas, energiediensten) rond een verantwoord groeimodel om de grote uitdagingen van de energietransitie naar een CO2-arme economie aan te pakken: toegang tot duurzame energie, de beperking van en aanpassing aan de klimaatverandering, en het verstandig gebruik van grondstoffen. De Groep ontwikkelt doeltreffende en innoverende oplossingen voor particulieren, gemeenten en bedrijven. Ze steunt daarbij op haar expertise in vier kerndomeinen: hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, vloeibaar aardgas en digitale technologieën. ENGIE heeft wereldwijd 154.950 medewerkers. Het boekte in 2015 een omzet van 69,9 miljard euro. De Groep wordt op de beurzen van Parijs en Brussel genoteerd onder de naam ENGI. Ze is ook vertegenwoordigd in de belangrijkste internationale indexen: CAC 40, BEL 20, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe, DJSI World, DJSI Europe en Euronext Vigeo (Eurozone 120, Europe 120 en France 20).

Over Climate-KIC

Climate-KIC is het grootste publiek-private partnerschap in Europa dat door innovatie een CO2-neutrale economie wil uitbouwen in de strijd tegen de klimaatverandering. Het werkt rond vier thema’s: stedelijke gebieden, landgebruik, productiesystemen, meetsystemen voor klimaatontwikkelingen en financiën. Onderwijs staat hierbij centraal. Climate-KIC wil zo de volgende generatie klimaatverdedigers inspireren en motiveren. De Climate-KIC centra, die allemaal in grote steden zijn gevestigd, bieden programma’s aan voor studenten, start-ups en Europese pioniers. Hierdoor kunnen ze een netwerk van experts uitbouwen. De aanpak start bij het verbeteren van de levenskwaliteit in steden. Climate-KIC focust op de industrie om de producten te maken die nodig zijn voor een betere levenskwaliteit. Het streeft tegelijkertijd naar optimaal landgebruik om het nodige voedsel te produceren. Climate-KIC wordt gesteund door het European Institute of Innovation and Technology (EIT), een instelling van de Europese Unie.

Over het National Physical Laboratory en zijn centrum voor CO2-metingen

Het National Physical Laboratory (NPL), het Britse instituut voor metingen, is een internationaal erkend kenniscentrum dat de meest betrouwbare meetstandaarden, wetenschap en technologie van het moment ontwikkelt en gebruikt. Het NPL biedt essentiële meetoplossingen voor commercieel onderzoek en ontwikkeling, en biedt tegelijkertijd ondersteuning aan bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd. Het centrum voor CO2-metingen van het NPL vermindert de onzekerheden rond klimaatgegevens, zorgt voor de nodige stappen om CO2-emissies te berekenen, te valoriseren en uit te wisselen, en draagt bij aan de ontwikkeling en adoptie van technologieën met een lage CO2-uitstoot.

Over EnergyVille

EnergyVille verenigt de Vlaamse onderzoeksinstituten KU Leuven, VITO, imec en UHasselt op het gebied van duurzame energie en intelligente energiesystemen. Zijn onderzoekers bieden de industrie en de overheid kennis aan van energie-efficiënte netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld over slimme netten en geavanceerde verwarmings- en koelsystemen voor steden. EnergyVille wil tot de top-5 horen van Europese instituten voor innovatief energieonderzoek. In deze context was het centrum van meet af aan actief in belangrijke nationale en internationale netwerken. Het doet aan onderzoek en ontwikkeling, training en innovatieve industriële activiteiten. Dit gebeurt onder één naam en in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners. EnergyVille wil in het wetenschapspark Thor in Genk een stuwende kracht zijn in onderzoek, business-ontwikkeling en jobcreatie. Het onderzoekscentrum wordt gesteund door de Stad Genk, de Vlaamse Regering, de Provincie Limburg, LRM, Nuhma, POM Limburg en de Europese structurele fondsen.

Over het Forum Young Global Leaders

Het Forum Young Global Leaders werd in 2004 opgestart door professor Klaus Schwab, oprichter en bestuursvoorzitter van het World Economic Forum. Het is een unieke meerpartijengemeenschap van meer dan 900 jonge, uitzonderlijke leiders. De Young Leaders zijn moedig, bereid om te handelen en gedreven door de zin voor ondernemerschap. Ze gebruiken hun tijd en talenten om de wereld beter te maken. Elk jaar kiest het Forum ongeveer 200 jonge, uitzonderlijke leiders uit de hele wereld op basis van hun professionele prestaties, hun maatschappelijke inzet en hun potentieel om de wereld van morgen te beïnvloeden.

Perscontact ENGIE:

Tel. Frankrijk: +33 1 44 22 24 35
E-mail: engiepress@engie.com

Perscontact Climate-KIC:

Dave HARDING
Tel.: +44 20 3770 8062
E-mail: dave.harding@climate-kic.org

Perscontact National Physical Laboratory:

Alex CLONEY (AprilSix Proof)
Tel.: +44 20 3141 2970
E-mail: alex.cloney@aprilsixproof.com

Perscontacten EnergyVille:

Paulien MARTENS
Tel.: +32 16 37 91 88 ou +32 474 29 77 74
E-mail: paulien.martens@energyville.be

Bieke DEMAEGHDT
Tel.: +32 499 16 95 00
E-mail: bieke.demaeghdt@energyville.be

Perscontact Forum Young Global Leaders:

Maxwell HALL
Tel.: +41 79 329 35 00
E-mail: maxwell.hall@weforum.org

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn