Nieuwe verlichting voor de Grote Markt in Brussel

Op woensdag 23 november werd in aanwezigheid van de verantwoordelijken van ENGIE en het stadsbestuur de nieuwe feeërieke verlichting van de Brusselse Grote Markt ingehuldigd. Het nieuwe verlichtingssysteem werd geïnstalleerd door ENGIE Fabricom.

ENGIE Fabricom relighting Grote Markt Brussel Grand-Place Bruxelles jbc sli

Sinds 23 november beschikt de Brusselse Grote Markt, die erkend is als Unesco-werelderfgoed, over een volledig nieuwe verlichting. De verlichting zorgt ervoor dat de architecturale parel volledig tot zijn recht komt. Het nieuwe systeem maakt gebruik van de meest recente en meest ecologische ledtechnologie. Deze maakt het mogelijk om de architecturale details van de gebouwen, zoals de fameuze spits op het stadhuis, prachtig te belichten. Burgemeester Yvan Mayeur van Brussel toonde zich bijzonder tevreden over het nieuwe lichtplan: “Ik ben zeer gelukkig dat de nieuwe verlichting bijdraagt tot de schoonheid van deze plaats. Het licht is een echte meerwaarde voor de Grote Markt en haar historische gevels.”

ENGIE Fabricom aan zet

De nieuwe verlichting is het resultaat van doorgedreven teamwerk. Isabelle Corten (Radiance 35) en Patrick Rimoux, twee internationaal gerenommeerde lichtdesigners, bedachten het concept. De firma Schréder ontwierp een gecentraliseerde commandopost in het stadhuis. Van daaruit wordt een hele waaier aan lichteffecten aangestuurd. ENGIE Fabricom stond als werfcoördinator in voor de installatie van de ledprojectoren en een 10 km lang netwerk van optische vezels voor het klank- en lichtspel.

“Voor de installatie van de ledverlichting werkten we samen met de instanties die instaan voor de bescherming van het patrimonium. We maakten gebruik van specifieke technieken die het mogelijk maken om de installaties te verwijderen zonder de geringste schade aan te richten”, vertelt Yanick Bigaud, CEO ENGIE Services Belux.

80% minder elektriciteitsverbruik

Voor ENGIE Fabricom is deze emblematische werf een mooi verjaardagsgeschenk. De onderneming van de Groep ENGIE werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht met als opdracht mee te werken aan de wederopbouw van België. Ze viert dit jaar dus haar zeventigste verjaardag. ENGIE Fabricom bouwde het Belgische hoogspanningsnet, werkte mee aan de bouw van de metro’s in Brussel, Antwerpen en Charleroi en van de centrales in Tihange en Doel. Het was belast met de elektrische installaties en de verlichting van Expo 58 en met de stabiliteitsstudie van het Atomium.

Vandaag is de onderneming actief in zeer uiteenlopende vakgebieden voor installaties en dit in tal van sectoren: openbare werken, industrie, spoorweg- en haveninfrastructuur, ziekenhuizen… “Openbare verlichting is tegenwoordig een erg belangrijk domein voor ENGIE Fabricom”, aldus General Manager Marc Dirckx. “Het zijn vooral relightingprojecten met ledlampen om zoveel mogelijk energie te besparen. Voor de nieuwe verlichting van de Grote Markt in Brussel konden we het elektriciteitsverbruik met 80% verminderen.”

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn