Onderstation Hohe See verlaat de werf van ENGIE Fabricom in Hoboken

Het consortium van ENGIE Fabricom, Smulders en CG haalde in december 2015 het contract binnen voor het ontwerp, de levering en de installatie van een offshore onderstation voor EnBW (Energie Baden-Württemberg). Gisterenavond vertrok het onderstation naar zijn eindbestemming, ongeveer 98 km voor de Duitse kust en 90 km ten noorden van het eiland Borkum in de Noordzee.

ENGIE Fabricom ENGIE Hoboken jbc sli

Persbericht

Met een lengte van 55 meter, een hoogte van 30 meter, een gewicht van 4.100 ton, drie transformatoren en drie stroomcompensatiespoelen is Hohe See het grootste onderstation dat ooit is gebouwd op de werf van ENGIE Fabricom in Hoboken. Het onderstation zal worden geïnstalleerd op de jacketfundering die is gemonteerd op de Nederlandse werf van Smulders in Vlissingen en op 29 mei is vervoerd naar haar eindlocatie in de Duitse Noordzee. CG is verantwoordelijk voor de hoog- en middenspanningsuitrusting.

Het windpark Hohe See ligt in de Noordzee, op 98 km van de Duitse kust, en bestaat uit 71 turbines die elk een capaciteit van 7 MW hebben. Het park zal naar schatting 2 miljard kWh hernieuwbare elektriciteit per jaar produceren, genoeg om 560.000 huishoudens van stroom te voorzien, en de jaarlijkse uitstoot van CO2 met 1,5 miljoen ton verminderen.

Voor de bouw van het offshore onderstation was ENGIE Fabricom verantwoordelijk voor de engineering, de inkoop, de constructie en de inbedrijfstelling van de topside van het onderstation, in het bijzonder de laagspanningsinstallaties. ENGIE was ook belast met het offshore transport en de offshore installatie. Smulders heeft de stalen constructie van de topside en de jackets gemonteerd. CG zorgde voor het ontwerp, de bouw, de installatie en de inbedrijfstelling van de hoog- en middenspanningsuitrusting en voor de controle- en beveiligingssystemen van het platform.

Het onderstation wordt rechtstreeks van Hoboken naar zijn eindbestemming verscheept. De reis zal ongeveer drie dagen duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Volgende week wordt het onderstation dan geïnstalleerd met behulp van het kraanschip Thialf van Heerema (capaciteit 14.200 ton).

Over Smulders

Smulders is een internationaal staalconstructiebedrijf met een bewezen staat van dienst in de engineering, de productie, de levering en de montage van zware en technisch complexe staalconstructies. Met ruim 50 jaar ervaring op dit gebied was Smulders de logische keuze voor offshore windstructuren in de pioniersdagen van de windenergie ruim 15 jaar geleden. Vandaag is Smulders een gevestigd marktleider die al 20 onderstations met bijbehorende funderingen en meer dan 1.500 tussenstukken en 100 jackets heeft afgeleverd.

Over CG

CG is een erkende turnkey ‘design & build’ contractor voor onshore en offshore hoogspanningsinfrastructuur. CG produceert ook SLIM wind turbine transformatoren, stroomtransformatoren, schakelingen, automatisatie en controle producten en is daarnaast ook de marktleider in transformator diensten. CG Power Systems Belgium NV is een onderdeel van de Avantha Group Company. Deze groep is de wereldwijde pionier in het beheer en toepassing van electrische energie met meer dan 15.000 employees in meer dan 85 landen.

Over ENGIE Fabricom

ENGIE Fabricom ontwerpt, bouwt en onderhoudt multitechnische installaties voor bedrijven en lokale overheden. Zijn oplossingen verbeteren de mobiliteit, de veiligheid, het aandeel hernieuwbare energie en de distributienetten, maar ook de operationele en energieprestaties in de industriesector. ENGIE Fabricom en zijn dochterondernemingen zijn actief in België en op internationaal niveau. Samen genereerden ze in 2016 een omzet van 1,27 miljard euro en telden ze 6.000 medewerkers.

Perscontact ENGIE Fabricom:

Brigitte LAGROU
Tel.: +32 495 27 59 94
E-mail: brigitte.lagrou@engie.com

Perscontact Smulders:

Britt WECKX
Tel.: +32 14 67 22 81
E-mail: britt.weckx@smulders.com

Perscontact CG:

Sinéad FRAHER
Tel.: +32 471 80 30 73
E-mail: sinead.fraher@cgglobal.com

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn