Organische films van Heliatek bekleden de voorgevel van ENGIE Laborelec

Op de gebouwen van ENGIE Laborelec te Linkebeek werden organische fotovoltaïsche films van het Duitse Heliatek geïnstalleerd. Deze organische films zijn geïntegreerd in de voorgevel en vensteroppervlakken en laten toe om nieuwe technologiesystemen te testen rond zonne-energie.

ENGIE Laborelec organische fotovoltaïsche films photovoltaïques organiques jbc sli

Persbericht

De energiesector is in volle transitie: morgen zal niet langer energie geproduceerd en verbruikt worden zoals dat vandaag gedaan wordt. Het is in deze context dat de Groep ENGIE in 2016 een 6,6% participatie opnam in Heliatek, de Duitse koploper in het maken van organische fotovoltaïsche films. Samen met Heliatek besloot ENGIE een nieuw project op te starten op de gevels van ENGIE Laborelec in Linkebeek, het onderzoekscentrum van de Groep ENGIE, waar organische fotovoltaïsche films op werden geïnstalleerd.

Samen met haar partners AGC en SVK ontwikkelde Heliatek de organische films. De bedoeling van dit project is om na te gaan op welke manieren zonne-energie gebruikt kan worden in de architectuur van gebouwen. Daarnaast laat deze installatie ook toe om de integratie van deze technologie in het gebouw te testen in echte operationele omstandigheden. De organische films werden op twee plaatsen geïnstalleerd.

De organische films van Heliatek werden rechtstreeks op de vezelcement van SVK op de gevel aan de zuidzijde van het gebouw van ENGIE Laborelec geïnstalleerd. Daarnaast werden er ook organische films geïntegreerd in de vensteroppervlakken van AGC aan de ingang van datzelfde gebouw. De organische films converteren zonne-energie naar elektriciteit. Een installatie als deze toont hoe elektriciteitsproductie kan worden gecombineerd met de verbetering van de esthetiek en het uiterlijk van bestaande gevels. In totaal bedraagt het organisch filmoppervlak in de voorgevel en de vensters van ENGIE Laborelec 50m² en komt de geschatte jaarproductie van 2.300 kWh overeen met een equivalent elektrisch gebruik van een huishouden.

Nieuwe projecten tussen ENGIE en Heliatek zijn in de planningsfase. Na dit project bij ENGIE Laborelec plannen beide bedrijven tegen oktober om organische fotovoltaïsche films te installeren op de gebouwen van ENGIE Fabricom in Antwerpen.

Thibaud Le Séguillon, CEO van Heliatek: “De HeliaFilm op de cementvezels die energie produceren, is de eerste gezamenlijke aanvraag voor Heliatek en hun ontwikkelingspartner SVK, een Belgische fabrikant van vezelcement oplossingen. De voltooiing van de gevel toont het gemak van een HeliaFilm installatie. Het is Heliateks missie om onze klanten gedecentraliseerd energie te laten produceren met onze HeliaFilms en tegelijkertijd stimuleren we het gebruik van nieuwe technologieën op bestaande infrastructuren, zoals de gebouwen zelf.”

Philippe Buxant, Afdeling Onderzoek en Technologieën bij ENGIE: “ENGIE heeft de ambitie om koploper te zijn in de energietransitie in Europa. We zijn ervan overtuigd dat zonne-energie hierin een hoofdrol zal spelen. Met Heliatek hebben we een partner gevonden die interessante en innovatieve zonne-oplossingen kan aanbieden waarmee wij aan de slag kunnen gaan voor onze klanten. Dit stemt overeen met de ambitie van ENGIE om de ‘energie-architect’ te worden voor gebouwen. We willen tegemoet komen aan de groeiende vraag van klanten naar gebouwen met zero CO2-uitstoot en met passieve gebouwen om de energiefactuur van onze klanten zo laag mogelijk te houden. De kosten van deze nieuwe fotovoltaïsche films dalen semester na semester en wij geloven dat ze rendabel kunnen worden zonder subsidies.”

Over Heliatek

Heliatek is de leider op het gebied van organisch elektrische energie, met een wereldrecord efficiëntie van 13,2%. Door zowel de vooraanstaande materiaalontwikkeling als zijn bewezen vermogen voor volumeproductie begon Heliatek als eerste bedrijf met de commercialisatie van grote OPV-zonnefilm. Het bedrijfsmodel is het leveren van de speciaal ontworpen HeliaFilm aan partners in de industrie, zoals bouw- en bouwmaterialen, automobiel- en lichte bouwkundige structuren. Heliatek telt 105 medewerkers in zijn vestigingen in Dresden en Ulm, Duitsland.

Over ENGIE

ENGIE ontwikkelt haar activiteiten (elektriciteit, aardgas en energiediensten) rond een model op basis van verantwoordelijke groei als antwoord op de grootste uitdagingen van de energietransitie naar een koolstofarme economie: toegang tot duurzame energie, matiging van en aanpassing aan de effecten van de klimaatverandering en rationeel grondstoffengebruik. De Groep biedt individuen, steden en bedrijven heel efficiënte, innovatieve oplossingen, grotendeels op basis van haar expertise in vier sleutelsectoren: hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, vloeibaar gemaakt aardgas en digitale technologie. ENGIE stelt wereldwijd 153.090 mensen tewerk en realiseerde in 2016 een omzet van 66,6 miljard euro.

Over ENGIE Laborelec

ENGIE Laborelec is het research center van de Groep ENGIE en heeft een zeer uitgebreide infrastructuur op haar Belgisch hoofdkantoor om nieuwe technologiesystemen rond zonne-energie te testen. Het platform is bovendien verbonden met het Smart Home Energy Lab, het Storage Lab en het microgrid dat aanwezig is op de site en hetgeen toelaat onderzoek te doen naar een hele reeks toepassingen.

Over AGC Glass Europe

AGC Glass Europe, gevestigd in Louvain-la-Neuve (België), produceert, bewerkt en verkoopt vlakglas voor de bouwindustrie (exterieur beglazing en interieurinrichting), autoproductie en voor zonne-energie toepassingen. Het is de Europese tak van AGC, ‘s werelds grootste producent van platte glas. Het heeft meer dan 100 locaties in heel Europa, van Spanje tot Rusland, en heeft ongeveer 14.500 medewerkers.

Over SVK

SVK is sinds 1905 actief op de internationale bouwmarkt met zijn assortiment vezelcement gevelpanelen, tegen stenen, dakplaten, golfplaten en architectonisch beton. Door voortdurend te reageren op de behoeften van de markt, is het bedrijf uitgegroeid tot een flexibele langetermijnpartner voor bouwprofessionals die zich specialiseren in zowel woon- als niet-residentiële bouwwerken.

Perscontacten ENGIE:

Mathias PIERQUIN (nl)
Tel.: +32 472 78 67 45
E-mail: mathias.pierquin@engie.com

Anne-Sophie HUGÉ (fr)
Tel.: +32 2 518 60 20
E-mail: anne-sophie.huge@engie.com

Perscontact Heliatek:

Kathleen WALTER
Tel: +49 351 213 034 421
E-mail: kathleen.walter@heliatek.com

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn