ENGIE: de referentiepartner voor energiezuinige zwembaden

Sportoase Groep, voor 50% dochter van ENGIE Cofely, opent op 3 mei 2019 zijn 15de zwemcomplex ‘De Lijster’ in Londerzeel.

Sportoase-Londerzeel—artikel

Persbericht

ENGIE Cofely, onderdeel van de ENGIE Groep, is onder andere gespecialiseerd in het beheer en het onderhoud van technische installaties voor sport- en recreatiecentra in België. In dit project heeft het opnieuw gezorgd voor de ontwikkeling en de installatie van technische geavanceerde, energie-efficiënte en duurzame oplossingen. Ook ENGIE Fabricom en ENGIE Axima hebben een bijdrage geleverd aan het project. Het resultaat is een besparing van 30% op de energiefactuur in vergelijking met conventionele zwembadcomplexen.

ENGIE Cofely zorgt voor geavanceerde technologieën en duurzame bouwtechnieken

ENGIE Cofely is vandaag dé referentie voor technisch onderhoud, energie-efficiëntie en geïntegreerd facilitair beheer. Het beheert gebouwen en technische installaties van zijn klanten, reduceert hun energiekosten en verkleint hun ecologische voetafdruk. Het nieuw Sportoase zwemcomplex in Londerzeel is het resultaat van een grondige renovatie en uitbreiding van het bestaand gemeentelijk zwembad dat gebouwd werd in de jaren ’70. Op twee jaar tijd heeft ENGIE Cofely, in samenwerking met zusterbedrijven ENGIE Fabricom en ENGIE Axima, ervoor gezorgd dat het vernieuwd zwembad uitgerust is met de meest geavanceerde, energie-efficiënte en duurzame installaties en technieken. De totale renovatiekost bedraagt ongeveer 16 miljoen euro, waarvan 5,2 miljoen euro besteed werd aan deze technische installaties.

Gas- en stroomverbruik

  • De mechanische ventilatie met warmterecuperatie haalt energie uit de vochtige, warme zwembadlucht door middel van een performante warmtewisselaar. Hierdoor daalt het elektriciteits- en gasverbruik tot 30%. De nieuwe frequentieregeling op de elektrische motoren zorgen eveneens voor een lager energieverbruik door ze te koppelen aan de bezettingsgraad van het zwembad en buiten de openingsuren het vermogen terug te schroeven.
  • Door de installatie van een efficiënt gebouwbeheersysteem kunnen alle apparaten en technische installaties ter plaatse of vanop afstand aangestuurd en gemonitord worden. Dit draagt bij tot de energie-efficiëntie van het complex, net als het comfort voor de bezoekers.
  • Voor de verlichting worden overal in het gebouw ledlampen met dimfunctie gebruikt, wat voor een lager elektriciteitsverbruik zorgt.

Waterverbruik

  • Regenwater wordt opgevangen om te worden gebruikt als spoelwater voor sanitaire installaties.
  • Zuiveringsinstallaties zorgen voor spoelwaterrecuperatie.
  • Voor de sanitaire benodigdheden is voor energiebesparende toestellen gekozen.

Duurzaamheid en groene energie

  • Het dak van het Sportoase-complex in Londerzeel is uitgerust met fotovoltaïsche panelen met een piekvermogen van 35 kilowatt.

Het gas-, water- en stroomverbruik van het gebouw wordt volledig automatisch gevolgd en dagelijks gecontroleerd via OptiBase, een door ENGIE Cofely ontworpen monitoringsysteem. De nieuwe installaties worden permanent gecontroleerd om de veiligheid van de badgasten te verzekeren, het energieverbruik te optimaliseren en eventuele lekken te detecteren. Met ruim 50 jaar ervaring in technisch beheer en 120 zwembaden in beheer was ENGIE Cofely niet enkel bijzonder goed geplaatst om de werkzaamheden vlot tot een goed einde te brengen, maar ook voor het technisch onderhoud en de opvolging van de installaties. Er is een uitbatingscontract voor 30 jaar afgesloten, waardoor de energie-efficiëntie van het complex gedurende de hele periode gegarandeerd blijft.

 

Synergieën binnen ENGIE 

Dit nieuw Sportoase-complex is alweer een mooi voorbeeld van de synergieën en samenwerkingen tussen verschillende entiteiten, die de ENGIE Groep in België kenmerken. ENGIE Fabricom stond tijdens de werkzaamheden in voor de vernieuwing van de elektriciteit en verlichting, ENGIE Axima is verantwoordelijk voor alle HVAC-en sanitaire installaties en ENGIE Electrabel zorgt voor de levering van gas en elektriciteit aan het zwemcomplex.

 

Over ENGIE Cofely

ENGIE Cofely begeleidt ondernemingen en lokale overheden bij hun uitdagingen op het vlak van energie- en bedrijfsrendement. Het ontwikkelt technische oplossingen om hen te helpen minder te verbruiken en lokale en hernieuwbare energie te produceren. Het staat ook in voor het beheer van technische installaties en diensten in gebouwen van haar klanten zodat zij zich op hun kernactiviteit kunnen focussen. Met het oog daarop werkt ENGIE Cofely ook samen met andere ondernemingen van de ENGIE Groep in België, zoals ENGIE Fabricom, ENGIE Axima en ENGIE. Met vereende krachten willen ze de leider van de koolstofvrije transitie worden. ENGIE Cofely en haar dochterondernemingen behaalden in 2018 een omzet van 400 miljoen euro en stellen 2.500 mensen te werk.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn