Skifanaten opgelet, 60 cm sneeuw aangekondigd in Antwerpen

Je hoeft niet meer naar de Alpen te reizen om je skitechniek te vervolmaken. De grootste duurzame skipiste van België staat in Wilrijk nabij Antwerpen. Een afdaling van 240 meter en een perfecte sneeuwkwaliteit die 365 dagen per jaar gegarandeerd wordt door ENGIE Axima.

Aspen jbc sli

Vergeet indoor skipistes waar je een kunststoftapijt onder je latten krijgt geschoven. In Aspen, het nieuwe ‘skigebied’ dat op 27 oktober opende in Wilrijk, ski je het hele jaar door op een sneeuwlaag van 60 cm. Bijna 6.000 kubieke meter kunstsneeuw die in onberispelijke staat wordt gehouden door een hoogtechnologisch en milieuvriendelijk koelsysteem van ENGIE Axima, dé specialist in innoverende koelingsconcepten.

72 km koelcircuits

De NH3-koelinstallatie bevat 72 km koelcircuits. Ze dient voor de productie en de instandhouding van de kunstsneeuw, maar koelt ook de lucht en voorziet de skipiste van verse lucht. De omgevingstemperatuur hoeft niet op -8°C te worden gebracht zoals dat in indoor skipistes vaak het geval is om een goede sneeuwkwaliteit te garanderen. Een temperatuur van -2°C volstaat, wat uiteraard een forse energiebesparing oplevert.

Ook het ventilatiesysteem is zeer energiezuinig. Een systeem van warmterecuperatie zorgt dan weer voor de verwarming van de onthaalruimten (cafetaria, kleedkamers…) die zich onder de piste bevinden.

240 meter lang, 50 meter breed en een plafondhoogte van 15 meter… de piste kan tegelijk tussen de 300 en 350 skiërs en snowboarders ontvangen!

Geavanceerde LED-verlichting

ENGIE Axima is niet aan zijn proefstuk toe en indoor skipistes zijn ondertussen een van de specialiteiten van deze dochter van ENGIE. Het werkte al mee aan soortgelijke pistes in Spanje, Duitsland en Nederland. In het Limburgse Peer werkt ENGIE Axima momenteel aan wat de steilste en langste skipiste van het land moet worden (350 meter): Snow Valley. Daar wordt niet minder dan 162 kilometer aan bodemkoelcircuits ontrold.

Niet alleen voor de verwarmings-, ventilatie- en klimaatregelingsinstallaties (HVAC) wordt door deze infrastructuren een beroep gedaan op ENGIE. In Aspen staat een andere dochter van de Groep, namelijk ENGIE Fabricom, in voor de volledige elektrische installatie. Waaronder een geavanceerde en bijzonder energiezuinige LED-verlichting.

Klaar voor een eerste afdaling?

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn