Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Van terugdraaiende teller naar digitale meter

 

 

Scherm van de ENGIE Smart app met de opties om je energieverbruik te volgen.

Hoe verschilt een digitale meter van de meter die je nu hebt?

De digitale meter is een elektronische meter die je traditionele elektriciteitsmeter vervangt. Net als die klassieke meter registreert een digitale meter je elektriciteitsverbruik, maar hij kan bovendien zelfstandig je verbruikersdata voor elektriciteit meten en verzenden naar Fluvius. Zo volg je je verbruik makkelijk op en hoef je geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier.

 

De gemakkelijkste manier om dit te doen is met de Smart App van ENGIE. Enkele dagen nadat je de digitale meter in gebruik hebt, zal je automatisch je dagelijks verbruik in de Smart App kunnen zien. Gebruik je de Smart App nog niet?

 

Wanneer wordt mijn klassieke meter vervangen?

 

Op de planningschecker van Fluvius kan je je EAN-nummer van je elektriciteitsmeter ingeven om te weten wanneer Fluvius plant om bij jou thuis langs te komen. Je krijgt van hen hiervoor nog een brief met een concrete datum.

 

In sommige gevallen wordt de digitale meter versneld geplaatst:

Gratis op jouw aanvraag bij Fluvius

Als er nieuwe zonnepanelen geplaatst worden of een bestaande installatie uitgebreid wordt

Bij eigenaars van zonnepanelen die bijna 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben
Als een bestaande (niet-digitale) meter defect is

Als er omwille van technische redenen een digitale meter geplaatst moet worden

Het gaat niet enkel over de hoofdmeter, maar ook bijvoorbeeld een klassieke exclusief-nachtmeter, zal vervangen worden door een digitale meter. Letop: Als je de plaatsing van de digitale meters weigert, kan Fluvius een juridische procedure opstarten, waardoor je mogelijk kosten aangerekend krijgt.

 

Hoe verandert mijn factuur?
Hier vind je het antwoord.

Geen prosumentenvergoeding meer

arrow-right

Je teller draait niet meer terug, waardoor je ook geen prosumentenvergoeding meer zal betalen. Je krijgt een vergoeding voor het overschot aan elektriciteit die je panelen produceren en je niet onmiddellijk gebruikt. De vergoeding die je krijgt om stroom op het net te zetten is lager dan wat je betaalt voor energie, onder andere omdat je injecteert wanneer de prijzen lager zijn en je extra kosten (zoals btw, groene bijdragen en netwerkkosten) betaalt op de energie die je afneemt. Het wordt daarom belangrijk op zo veel mogelijk elektriciteit te verbruiken wanneer je zonnepanelen deze produceren.


Nieuw op je factuur: het capaciteitstarief

arrow-right

 Het capaciteitstarief is een nieuwe manier om netwerkkosten te berekenen, waarbij je niet langer enkel betaalt voor het totale elektriciteitsverbruik, maar ook voor de pieken in jouw verbruik. Jouw maandpiek is het hoogste kwartiervermogen in 1 maand. Anders gezegd: in dat kwartier belastte je het elektriciteitsnet het meest. Dit betekent dat periodes van hoge energievraag, zoals het opladen van een elektrische wagen of het gelijktijdig gebruik van huishoudtoestellen zoals de oven, wasmachine en kookplaat, een grotere invloed kunnen hebben op je netwerkkosten. Door deze pieken te spreiden, kan je je capaciteitstarief drukken. De digitale meter helpt hierbij door deze pieken nauwkeurig te registreren en door jou via de ENGIE Smart App te laten weten wanneer ze zich voordoen. 


Rekenvoorbeeld capaciteitstarief

arrow-right

Het capaciteitstarief is zo ontwikkeld dat de gemiddelde verbruiker niet meer zou moeten betalen met de digitale meter dan met de analoge meter. Het capaciteitstarief bedraagt gemiddeld 14% van de totale elektriciteitsfactuur. Fluvius rekent bij een digitale meter sowieso een minimale maandpiek van 2.5 kW aan, ook al is je werkelijke maandpiek lager. Dit is een soort abonnementskost om elektriciteit tot in je huis te blijven garanderen.

 

Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh heeft gemiddeld gezien een piek van 4.26 kW. In 2024 betaalden mensen met een digitale meter voor 1 kW op jaarbasis gemiddeld over Vlaanderen 39,93 euro (excl. btw); op maandbasis is dat 3,33 euro (excl. btw). Het bedrag verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar je woont. Iedereen betaalt een minimumbijdrage voor zijn gebruik van het net. Die komt overeen met 2,5 kW. Het gaat dus jaarlijks om gemiddeld 100 euro (excl. btw). Voor meer simulatievoorbeelden waarmee je jouw situatie kan vergelijken, surf je naar de website van de VREG.


 

Hoe optimaal je digitale meter gebruiken?

 

Met de komst van de digitale meter zijn er kansen om er voordeel uit te halen door het zelfverbruik van je zonnepanelen te optimaliseren. Dit houdt in dat je zoveel mogelijk van de elektriciteit die je zelf opwekt direct gebruikt, in plaats van deze op het net te injecteren. Door een hoger zelfverbruik te realiseren bespaar je op je energiefactuur, omdat je minder energie van het net hoeft af te nemen. Hier zijn een paar manieren om jouw zelfverbruik te optimaliseren:

1

Gebruik huishoudtoestellen tijdens zonnige periodes

Probeer apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en droogkast te gebruiken wanneer je zonnepanelen het meeste stroom opwekken, bijvoorbeeld tussen 11:00 en 16:00 uur. Op deze manier profiteer je direct van de zonne-energie. Gebruik de uitgestelde start functies op je huishoudtoestellen hiervoor.
2

Installeer een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan overtollige energie opslaan die je niet meteen gebruikt. Deze opgeslagen energie kan je later gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds, wanneer de zon niet schijnt. Dit verhoogt jouw zelfvoorziening en verlaagt je afhankelijkheid van het net.

3

Slimme apparaten

Overweeg om slimme apparaten of energiemanagement systemen te installeren die je energieverbruik automatiseren op basis van de opwekking van je zonnepanelen. Zo kan je bijvoorbeeld je warmtepomp of elektrische boiler automatisch laten inschakelen wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is. Een vergelijking van energiemanagement systemen vind je op de website maakjemeterslim.

4

Laad jouw elektrische wagen op met zonne-energie

Als je een elektrische wagen hebt, kan je deze opladen tijdens de zonnige uren. Zo gebruikt je gratis zonne-energie voor je vervoer en vermijd je piekbelasting op je netaansluiting. 

Meer tips vind je in onze blog: https://www.engie.be/nl/blog/zonnepanelen/zonnepanelen-zelfverbruik-maximaal/ 

Wat als je een elektrische wagen hebt? 

Rij je elektrisch en laad je je wagen thuis op, dan verbruik je veel energie en moet je op enkele zaken letten.

 

Voor mensen die met een elektrische wagen (EV) rijden en overschakelen van een terugdraaiende teller naar een digitale meter, zijn er enkele belangrijke tips om rekening mee te houden om de impact op de energiekosten te minimaliseren en optimaal gebruik te maken van zonne-energie:

Slim opladen tijdens zonnige uren: Laad je EV zoveel mogelijk op tijdens de uren waarop je zonnepanelen elektriciteit opwekken. Door slim te laden tijdens zonnige periodes, maximaliseer je jouw zelfverbruik en verlaag je de kosten. 

Gebruik een slimme laadpaal: Een slimme laadpaal kan helpen om het laadproces automatisch aan te passen aan de beschikbaarheid van zonne-energie. Hiermee kan je opladen wanneer je zonnepanelen het meeste stroom leveren, zonder dat je handmatig het laadproces hoeft te starten.