Een app die je kijk op de digitale meter kan veranderen

De plaatsing van digitale meters in Vlaanderen is hervat. Dat heeft minder aangename gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. Toch heeft de digitale meter ook voordelen. De nieuwe Smart app van ENGIE brengt hier verandering in!
Paul D.
13/07/2021 |

De digitale meter doet de laatste maanden heel wat van zich spreken. Sinds juli 2019 wordt deze meter in Vlaanderen automatisch geïnstalleerd bij nieuwbouw, bij grote renovaties of wanneer voor het eerst zonnepanelen worden geïnstalleerd. Maar ook de oude meters in bestaande woningen worden geleidelijk aan vervangen. Volgens de door Fluvius vastgelegde planning moeten tegen juli 2029 alle woningen in Vlaanderen zijn uitgerust met een digitale meter.

Maar de digitale meter roept heel wat vragen op. En voor wie geen specialist is, is het allesbehalve gemakkelijk onderscheid te maken tussen waarheid en verzinsel. Dat wordt nog moeilijker gemaakt door enerzijds de beslissing van het Grondwettelijk Hof door het systeem van de terugdraaiende teller te vernietigen en anderzijds de introductie van het systeem met injectietarief door de Vlaamse Regering, juist op het moment dat de uitrol van de digitale meter werd aangekondigd. Beide beslissingen hebben een impact op de energiefactuur.

De digitale meter is daardoor allesbehalve populair, hoewel hij uiteraard niet verantwoordelijk is voor de tariefwijzigingen die door de overheid zijn ingevoerd. Integendeel: de digitale meter biedt nu al twee basisvoordelen. En dankzij de nieuwe Smart app van ENGIE komen daar heel wat voordelen bij. Maar voordat we ze de revue laten passeren, kijken we naar een belangrijk punt...

Hoe lees je digitale meter?

De digitale meter is uitgerust met een bedieningsknop voor de weergave (de gele knop op de foto). Die stelt je in staat de verschillende informatieschermen van de meter te bekijken. Door meerdere keren te drukken, krijg je achtereenvolgens (en steeds in dezelfde volgorde) de verschillende informatiekanalen te zien. Welke kanalen zijn dat?

  • Kanaal 1.8.1 biedt informatie over je elektriciteitsafname van het net naar je woning aan dagtarief;
  • Kanaal 1.8.2 toont de elektriciteitsafname van het net aan nachttarief (dit draait permanent, ook als je voor een enkelvoudig tarief hebt gekozen).

Goed om te weten: heb je een enkelvoudig tarief, dan worden de meterstanden voor het dagtarief en het nachttarief simpelweg door je distributienetbeheerder (DNB) bij elkaar opgeteld.

Heb je zonnepanelen, dan krijg je twee extra schermen te zien:

  • Kanaal 2.8.1 biedt informatie over de door jou geïnjecteerde elektriciteit (van je woning naar het net, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen veel elektriciteit produceren en je die stroom op dat moment zelf niet nodig hebt) aan dagtarief;
  • Kanaal 2.8.2 toont je injectie aan nachttarief.

Op de laatste twee schermen wordt P+ of een P- weergegeven. P+ betekent dat je energie van het net afneemt. P- betekent dat je op dat moment elektriciteit in het net injecteert en dat de zonnepanelen dus meer energie produceren dan je verbruikt. Dit is een goede manier om na te gaan of je je eigen verbruik hebt geoptimaliseerd (door de door jou geproduceerde elektriciteit te verbruiken op het moment dat je die produceert). Ontdek hier 5 manieren om je zelfverbruik te vergroten.

Je verbruik en injectie opvolgen kan voortaan altijd en overal met één swipe vanop je smartphone met de gratis Smart app van ENGIE. Op ‘mijn Fluvius’ kan je ook de data van je digitale meter raadplegen.

De basisvoordelen van de digitale meter

Je meterstand wordt automatisch opgenomen

Je hoeft niet meer te wachten tot je netbeheerder (DNB) langs komt. Ook hoef je je meterstand niet langer op de website van je DNB in te voeren als er een vergissing is gemaakt of als je niet thuis was toen de DNB aanbelde. Je afnamegegevens – en je injectiegegevens als je zonnepanelen hebt – worden elke dag automatisch aan de DNB doorgegeven.

Je verandert sneller en makkelijker van tarief

Dankzij de digitale meter hoeft er geen technicus meer langs te komen als je van enkelvoudig naar tweevoudig tarief (dag/nacht) wilt overstappen of andersom. Dat brengt dus minder kosten met zich mee (Fluvius rekent hiervoor 10,42€ btw incl.). Wil je van tarief veranderen op het moment dat je digitale meter wordt geplaatst, dan is dit zelfs gratis!

Dit is belangrijk om te weten, vooral voor wie zonnepanelen heeft. Sinds de invoer van het injectietarief in Vlaanderen kan het voor prosumers immers voordelig zijn om voor het dag/nacht-tarief te kiezen in plaats van het enkelvoudige tarief; voorheen was het andersom. We hebben het voordeel van een overstap naar het tweevoudige tarief en de impact van het injectietarief berekend voor 6 standaardgezinnen.

De voordelen van de digitale meter dankzij de Smart app van ENGIE

Geef je toestemming voor het gebruik van je gegevens door je energieleverancier (zie verderop), dan kan de digitale meter nog meer en nog interessantere voordelen opleveren. ENGIE heeft een nieuwe mobiele app gelanceerd voor haar klanten – de Smart app – koppel hem aan je digitale meter, zo maak je die echt slim.

Je hebt een overzicht van je verbruik en dus van je factuur

Je weet hoeveel elektriciteit je van het net hebt afgenomen en hoeveel dat je heeft gekost, maar als je zonnepanelen hebt, weet je ook hoeveel energie je op het net hebt geïnjecteerd en wat je dat heeft opgeleverd (gebaseerd op de prijzen van je energiecontract).

Dankzij deze slimme functie weet je met de app van ENGIE dus op elk moment hoeveel je verbruikt en of dit in lijn is met het verwachtte verbruik voorzien in je voorschot. Je vermijdt zo pnaangename verrassingen wanneer je je energiefactuur krijgt, want je ontvangt ook een bericht om je voorschot aan te passen als dit niet langer aansluit op je reëel verbruik.

Je energiebesparing is meteen zichtbaar

Je hebt een permanent overzicht van je verbruik en dus zie je meteen de impact als je actie onderneemt om je energiefactuur te verlagen. Zo helpt de Smart app je om bewuster om te gaan met energie en bij te dragen aan een koolstofneutrale toekomst!

Je hebt keuze uit meer tariefformules

Met de digitale meter wordt je verbruik nauwkeuriger opgenomen. Dit betekent dat nieuwe, meer gevarieerde prijsformules kunnen worden uitgewerkt die meer voordelen bieden dan alleen het klassieke dag- en nachttarief van vandaag.

Een voorbeeld? Het Dynamic tarief. Deze formule volgt de prijsevolutie op de elektriciteitsmarkt van uur tot uur. Het voordeel? Je kunt gedurende bepaalde uren profiteren van een voordeliger tarief dan de standaardprijs, waardoor je je energiekosten kunt beperken. De interessantste periodes liggen meestal tussen middernacht en 6u 's morgens en tussen 13u en 17u. Dynamic is daarom vooral interessant als je een apparaat hebt dat veel energie verbruikt en waarvan je het gebruik kunt plannen. Een elektrische auto bijvoorbeeld, of een huisbatterij waarvan je het oplaadmoment kunt voorprogrammeren. Vooral ideaal voor wie de tarieven dagelijks van nabij wil volgen.

Is het een goed idee om je gegevens met je energieleverancier te delen?

Het antwoord is duidelijk 'ja' als je kijkt naar de voordelen van de Smart app van ENGIE, die hierboven worden uiteengezet.

Schrik je ervoor terug om je gegevens te delen? Bedenk dan dat normaal gesproken alleen de distributienetbeheerder toegang heeft tot de gegevens van digitale meters. De elektriciteitsleverancier ontvangt enkel je meterstanden, net zoals bij de analoge meters.

Als je je gegevens met je energieleverancier wilt delen, moet je daar eerst uitdrukkelijk toestemming voor geven via een mandaat op de site van de DNB (Fluvius in Vlaanderen). Ook kun je die toestemming op elk moment weer intrekken.

Je energieverbruik is een gevoelig stukje informatie waarvan de vertrouwelijkheid steeds moet worden gegarandeerd. Bij ENGIE begrijpen we dat heel goed. Daarom garanderen we dat, als je ons toegang geeft tot die informatie, we die gegevens in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) uitsluitend zullen gebruiken om je nieuwe nuttige diensten aan te bieden die je digitale meter slim maken, zodat je van de hierboven genoemde voordelen kunt profiteren.

Je gegevens zullen nooit aan derden worden meegedeeld.

Tot slot herinneren we je eraan dat de installatie van de digitale meter het gevolg is van een besluit van de Europese Unie in het kader van de richtlijn inzake energie-efficiëntie om de energietransitie te ondersteunen en aan de klimaatdoelstellingen tegen 2030 te beantwoorden. De Europese Commissie is van mening dat de digitale meter consumenten bewust zal maken en hen zal aanzetten tot beter energiegebruik.

De plaatsing van de digitale meter is verplicht; de diverse gewestelijke regeringen hebben een besluit genomen in dat verband. In Vlaanderen heeft de minister van Energie echter aangegeven, in akkoord met Fluvius, dat het mogelijk is de analoge meter met het systeem van de terugdraaiende meter onder bepaalde voorwaarden te behouden tot 2025. De afschaffing van het systeem met de terugdraaiende meter in Vlaanderen is eveneens een gewestelijke beslissing, die door het Grondwettelijk Hof is bevestigd. Na al deze overheidsbeslissingen stelt ENGIE alles in het werk om de situatie zo voordelig mogelijk te laten uitpakken voor haar klanten.

Heb je al een digitale meter of sta je op het punt er een te installeren, houd de genoemde voordelen dan in gedachten en vergeet niet er gebruik van te maken zodra je nieuwe meter is geplaatst.

Je kan de Smart app van ENGIE downloaden in de Google Play store of in de Apple app store

Disclaimer: De Smart app kan voorlopig enkel gebruikt worden door ENGIE energie klanten met een digitale meter in Vlaanderen. De app is momenteel enkel in het Nederlands beschikbaar.