Slimme producten om je huis te beveiligen

Om je huis te beveiligen tegen diefstal kun je vandaag gebruikmaken van tal van slimme producten. Ze hebben het voordeel dat ze makkelijker te installeren zijn en vaak minder kosten dan een alarmsysteem. Een woordje uitleg.
Daphné C.
12/08/2020 |

Slimme camera’s houden een oogje in het zeil

Slimme camera’s zijn heel handig om te weten wie er rond je huis rondhangt of wie erin geslaagd is om binnen te dringen. Ze werken ongeveer als een webcam, sturen je in realtime beelden door en via een app krijg je een melding als ze iets verdachts detecteren.

Groot voordeel: in tegenstelling tot klassieke alarmsystemen moet je voor de plaatsing geen beroep doen op een vakman.

Binnencamera’s

Binnencamera’s registreren de klok rond of op gezette tijden wat er bij je thuis gebeurt. Sommige zijn zelfs uitgerust met gezichtsherkenning en/of detecteren bewegingen, en er zijn er zelfs die warmtedetectie combineren met beeldanalyse. Bij verschillende modellen is het ook mogelijk om te horen wat er in je huis gebeurt of om je eigen stem te laten weerklinken. Handig om indringers weg te jagen!

Prijs: gemiddeld tussen 150 en 300€ (verschillende modellen van camera’s top 50five.be).

Onze favoriet? De Somfy Protect IP-binnencamera. Die beschikt over nachtzicht, een bewegingssensor, tweewegcommunicatie en een kindermodus (je krijgt een melding wanneer je kinderen thuiskomen), en is bovendien uitgerust met een gemotoriseerde sluiter die de privacy van jou en je gezinsleden beschermt. Je kunt er ook voor kiezen om enkel bepaalde zones in de gaten te houden en andere ongemoeid te laten. Dankzij het plug-and-playsysteem installeer je de camera in amper 10 minuten! En ook zijn design is een streling voor het oog …

Buitencamera’s

De meeste modellen hebben heel wat met elkaar gemeen: ze zijn verbonden met het internet, versturen zowel overdag als ‘s nachts beelden en sturen meldingen naar je smartphone. Opgelet: de Belgische wet is erg strikt op het vlak van installatie van buitencamera’s. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de openbare weg te filmen.

We hebben ook 4 slimme beveiligingscamera’s voor buiten getest en vergeleken: de Ezviz Husky Air, de Nest Outdoor Cam, de Netatmo Presence en de Ring Spotlight Cam.

Prijs: gemiddeld tussen 150 en 200 € (verschillende modellen op 50five.be).

Onze recentste favoriet? Er zijn heel wat nieuwe modellen op de markt, maar een van onze favorieten is toch de Somfy Outdoor WiFi-beveiligingscamera, een van de meest complete die er tegenwoordig te verkrijgen zijn. De slimme activeringsfunctie herken je als je thuiskomt en schakelt zichzelf dan automatisch uit. Wanneer je de deur weer uitgaat, schakelt hij zichzelf weer in. De camera is uitgerust met een ingebouwd alarmsignaal en een functie om met je ‘bezoekers’ te praten. Hij is compatibel met de belangrijkste spraakassistenten (Google, Amazon Alexa, Apple Homekit en IFTTT).

Slimme deurbel in combinatie met een camera

Dankzij een slimme deurbel kun je op je smartphone zien wie er thuis aanbelt en wie er voor de deur staat. Sommige deurbellen, zoals Ring, kunnen aan een beveiligingscamera gekoppeld worden. Zo beschik je met de Ring Pro over een gezichtshoek tot 160° en nachtzicht tot 10 meter om de omgeving van je huis in de gaten te houden.

Prijs op 50five.be: vanaf 99€, afhankelijk van het Ring-model. 

Nog een aanrader? De Nest Hello die we hebben uitgetest.

Tags om bewegingen te detecteren

Tags zijn veiligheidssensoren die je boven de deuren (ook die van de garage) en ramen aan de binnenkant plaatst. Het doel ervan is duidelijk: zodra ze bewegingen of trillingen detecteren, krijg je een melding op je smartphone of tablet. Ook handig als je vergeten bent om het raam weer dicht te doen!

De plaatsing van tags is kinderspel, want je kunt ze gewoon vastkleven. Ze kunnen ook gecombineerd worden met een slimme beveiligingscamera zodat de 2 toestellen met elkaar communiceren. Een extra veiligheid, zeg maar.

Prijs: vanaf 19,95€, afhankelijk van het merk.

Onze favoriet: de trillings- en openingsdetectoren Somfy protect IntelliTAG. Die analyseren trillingen van je ramen en deuren, en sporen op die manier inbraakpogingen op, waarbij je een waarschuwing krijgt op je smartphone.

Slimme alarmsystemen

Klassieke alarmsystemen ruimen langzaam maar zeker de plaats voor slimme alarmen. Zo heeft Honeywell een gamma draadloze beveiligingsoplossingen: Honeywell Evohome security. Via de mobiele app kun je alles wat er thuis gebeurt op de voet volgen, het alarm van op afstand uitschakelen en zelfs van op afstand foto’s nemen!

Prijs: vanaf 149€ voor de Basic alarmsysteem van Honeywell Evohome.

Somfy dan weer heeft een compleet veiligheidssysteem in zijn aanbod: de Somfy Protect Home Alarm. Die fungeert als bewegingssensor en alarmsignaal en bevat 3 IntelliTAG sensoren en één bridge voor de WiFi verbinding. Meer info over de Somfy Protect range ?

Doe alsof je thuis bent met Philips Hue

Dankzij de slimme lampen Philips Hue die doen geloven dat er iemand thuis is, kun je inbrekers te slim af zijn. Met de app Philips Hue kun je de lampen van op afstand doen branden of een verlichtingsschema programmeren. Of je kunt gebruikmaken van de slimme thermostaat boxx om je Philips Hue-lampen te bedienen.

Prijs: vanaf 149,95€ voor de starterskit Philips Hue met 2 lampen

Automatiseer je zonwering en rolluiken

Zonwering en rolluiken zorgen voor een extra beveiliging van je huis. Zijn de jouwe gemotoriseerd? Dan kun je scenario’s programmeren om ze te openen en te sluiten afhankelijk van de dagen van de week, of wanneer je met vakantie gaat bijvoorbeeld. Hoe je dat doet? Met Somfy Tahoma, een centrale om je intelligente domotica-accessoires te bedienen. En het werkt ook met je slimme verlichting! Prijs: +/- 350€.

Ook hebben we keuzehulpen die kunnen helpen bij het maken van een keuze om je huis te beveiligen! Ontdek ook alle andere (niet noodzakelijk geconnecteerde) oplossingen om je huis te beveiligen tegen inbraak.