Wij hebben het Netatmo-weerstation getest

Het Netatmo-weerstation vertelt je welk weer het buiten is en meet binnen onder andere de luchtkwaliteit, de vochtigheidsgraad en de CO2-concentratie. Wat vonden wij ervan en wat heb jij eraan? Dit zijn de resultaten van onze test.
Laetitia
Laetitia M.
27/09/2018 |
Test van het Netatmo-weerstation, dat de luchtkwaliteit, vochtigheidsgraad en temperatuur meet.

Het Netatmo-weerstation dient in de eerste plaats om ons te helpen in een gezonder huis te wonen. Wist je dat de luchtkwaliteit in onze huizen en gebouwen vaak slechter is dan buiten? Terwijl wij toch 80% van onze tijd binnenshuis doorbrengen!

Waarvoor dient een Netatmo-weerstation?

Het Netatmo-weerstation bestaat uit twee modules: eentje voor binnen en eentje voor buiten. De binnenmodule wordt gevoed door een stroomadapter met USB-stekkertje, de buitenmodule met 2 AAA-batterijtjes. Ze analyseren permanent verscheidene parameters:

> Binnen: temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-concentratie en geluidsniveau.

> Buiten: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en luchtkwaliteit.

Alle metingen en parameters worden perfect overzichtelijk weergegeven op één enkel scherm van de mobiele app (voor iPhone, iPad, Android en Windows Phone) of op een speciale website. Grafieken bieden je de mogelijkheid om één en ander grondig te analyseren. Het weerstation verstuurt alle gegevens via een draadloze wifi-verbinding.

 

De metingen van het Netatmo-weerstation worden gebundeld in de app en geanalyseerd in de vorm van grafieken.

 

Onze test van het Netatmo-weerstation

Wij hebben het Netatmo-weerstation getest aan de hand van 3 parameters: temperatuur, luchtvochtigheid en geluidsniveau.

Voor onze test stelden wij het toestel op in een kamer met airconditioning. Daardoor konden wij de luchtvochtigheid laten variëren tussen 10 en 100% en de temperatuur tussen 10°C en 45°C.

Temperatuur

Wij stelden vast dat het Netatmo-weerstation bij temperaturen boven 20°C lichtjes afwijkt van de metingen van onze standaard temperatuursensor. Het weerstation onderschat de temperatuur met 0,7°C.

Luchtvochtigheid

In normale omstandigheden (luchtvochtigheid tussen 40% en 70%) zijn er eveneens kleine verschillen met de exacte waarden. Het weerstation schat de vochtigheidsgraad systematisch iets te hoog in. Dat kan dus beter, maar de kleine afwijking is hoegenaamd niet storend voor de doorsneegebruiker. Voor vaklui is dit natuurlijk iets anders.

Geluid

De geluidsmeter werkt heel efficiënt om te bepalen of het er in de kamer rustig of druk aan toegaat. Zodra het geluidsniveau 35 decibel overschrijdt, ontvang je een melding. Maar je kunt ook zelf je persoonlijke tolerantiedrempel instellen. Netatmo doet op die manier ook dienst als aanwezigheidsdetector. Geluidsvariaties geven aan of er iemand in de kamer is (maar op afstand iemand afluisteren is niet mogelijk).

Kortom, de geobserveerde waarden die naar de gebruikers worden gestuurd, blijken voldoende betrouwbaar. Dat geldt zeker voor de totaalindicator, die een algemeen idee van de situatie geeft. Het is mogelijk om per parameter scenario’s in stellen om een alarm te ontvangen: als er te veel lawaai is in de babykamer, als het te koud is in een vertrek, als de vochtigheidsgraad te hoog oploopt in je wijnkelder of als de CO2-concentratie een te hoge waarde bereikt. Je kunt dan de gepaste maatregelen nemen.

De mening van Bruno, gebruiker van het Netatmo-weerstation

Bruno geeft het weerstation de maximale score voor de netwerkverbinding. Ook het design vindt hij optimaal, zowel het uitzicht en de kleuren van het product zelf als de gebruikersinterface. “Je gebruikt het toestel heel intuïtief: even op de bovenkant drukken en je merkt meteen in welke toestand het zich bevindt. Ik kon met de app gemakkelijk alarmen instellen. Maar ik vind het wel jammer dat er bij het station geen gidsje wordt geleverd om de ideale plek te bepalen voor de meest relevante metingen.”