Meer dan 1,3 miljoen zonnepanelen door ENGIE geplaatst in België

ENGIE investeert onophoudelijk in de productie van groene energie. En om ook andere ondernemingen (bpost, Mabru, ...) aan te sporen tot vergroening, helpen we hen bij de overstap naar zonne-energie. Het doet dat met behulp van innoverende technische en financiële oplossingen die we hier graag even voorstellen.
Suzanne
Suzanne M.
11/08/2020 |
Zonnepanelen en zonnecarports Mabru Brussel

Meer dan 1,3 miljoen! Zoveel zonnepanelen installeerde ENGIE bij particulieren, maar ook bij bedrijven als Mabru (de Brusselse vroegmarkt) en bpost. De bedoeling? Iedereen de kans bieden om lokaal zijn eigen groene energie te produceren.

Om al die bedrijven en particulieren nu en in de toekomst ervan te overtuigen om gemakkelijker te investeren in zonne-energie en tegelijk hun energiekosten te verlagen, dacht het energiebedrijf enkele oplossingen en innovaties uit ...

De eerste zonneparking in België

Van al die innovaties is de zonneparking van Mabru toch wel een van de spectaculairste. In 2018 plaatste de Brusselse vroegmarkt al zo’n 8000 zonnepanalen op zijn daken. Een jaar later werd de eerste ‘zonneparking’ van België plechtig geopend. Daarvoor werden nog eens 8000 zonnepanelen op 9 nieuwe vrachtwagencarports geplaatst. Kijk zelf maar: behoorlijk indrukwekkend, nietwaar?

Mabru heeft gekozen voor zonne-energie met ENGIE
play-fwd

Vandaag is dit een van de grootste zonne-installaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Nagenoeg 100% van de door deze panelen geproduceerde energie wordt in het distributienet geïnjecteerd (15% van de productie van de zonnepanelen van de eerste fase wordt verbruikt door de vroegmarkt zelf). En dat is niet alles! Intussen werden er nog eens 9800 nieuwe panelen geplaatst op de opslagruimtes van Mabru langs de spoorweg.

Zonnepanelen gefinancierd door derde-investeerdersmodel

Die installatie van in totaal 25.800 zonnepanelen werd gefinancierd via het systeem van derde-investeerder.

Derde-investeerdersmodel, wat is dat?

De prijs voor zonnepanelen ligt vandaag dan wel drie keer lager dan 10 jaar geleden, maar er een paar duizend van installeren betekent voor veel bedrijven toch een behoorlijke hap uit het budget.

Daarom investeert ENGIE het bedrag dat nodig is voor de aankoop van het materiaal, de bouw en de installatie van de zonnepanelen. Hij staat in voor het onderhoud, dient in overeenstemming met de gewestelijke regels subsidieaanvragen en aanvragen voor groenestroomcertificaten in en neemt alle juridische aspecten voor zijn rekening. Het bedrijf dat zijn dak ter beschikking stelt voor zonnepanelen, moet voor zijn zonne-installatie dus geen euro uitgeven. Het kan zijn kapitaal behouden en dat in zijn groei steken, terwijl zijn elektriciteitsfactuur daalt.

Zonnepanelen sorteercentrum bpost

Hoe is dat mogelijk? Omdat het energiebedrijf gedurende de hele looptijd van het contract (10 of 15 jaar, afhankelijk van het gewest) een recht behoudt op de daken waarop de panelen zijn geïnstalleerd, en de geproduceerde stroom doorverkoopt aan het bedrijf in kwestie voor een lagere prijs dan die op de markt. Aan het einde van het contract wordt het bedrijf, in dit geval Mabru, eigenaar van de zonne-infrastructuur. Zo geniet het ook op dat moment nog extra voordelen, aangezien de geproduceerde stroom hem bijna niets meer kost, behalve dan de onderhoudskosten voor de zonnepanelen. En dat, dankzij de huidige kwaliteit van de zonnepanelen, nog meer dan 15 jaar lang.

Opbrengstrendement en maandaflossingen voor particulieren

Plaatsing zonnepanelen dak huis

Ook voor het plaatsen van zonnepanelen bij particulieren bestaan er interessante financieringsoplossingen. Want jawel, het blijft voordelig om zonnepanelen te laten plaatsen! En dat ondanks de misvattingen die erover blijven circuleren.

Zo bieden ENGIE en zijn partner voor zonne-energie Sungevity SunSure aan, een dienst die uniek is in België: de opbrengst van je zonnepanelen is gedurende 10 jaar gegarandeerd! Als je opbrengst lager ligt dan hetgeen werd berekend bij het bestuderen van je installatie, dan betaalt ENGIE je het verschil in euro terug! Zo ben jij altijd 100% zeker van je investering.

Maar dat is niet alles. Om je zonnepanelen te financieren bieden we ook de mogelijkheid van gespreide betalingen.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen jou zouden kunnen opleveren? Doe een simulatie!