Optimize: je elektrische wagen optimaal opladen met een slimme app en een slimme box

Je auto zoveel opladen als je nodig hebt voor je volgende traject en daarbij maximaal je eigen zonne-energie benutten? Je installatie beschermen tegen overbelasting? Besparen op de kosten van het capaciteitstarief? Dat kan met Optimize, het brein van je installatie, dat je combineert met een Alfen laadstation.
Paul D.
14/07/2023 |

Als je maximaal voordeel wilt halen uit de energieproductie van je zonnepanelen, dan is Optimize een naam om te onthouden. Het systeem helpt je om je elektrische auto slimmer op te laden en tegelijk te besparen, onder andere door de netwerkkosten onder controle te houden. Zeker in Vlaanderen is dit belangrijk, want daar geldt het capaciteitstarief. En het mooie is, dat het systeem rekening houdt met de marktprijzen, terwijl jij helemaal niets hoeft te doen en al je comfort behoudt.

Optimize is een Home Energy Management System, en is het resultaat van de samenwerking tussen ENGIE en gridX, een Duitse scale-up die gespecialiseerd is in energiesturing. Als innovatieve speler in de energietransitie biedt ENGIE je een oplossing om je zonnepaneleninstallatie te optimaliseren, de opgewekte energie beter te benutten en je kosten onder controle te houden. Ontdek hier alles over Optimize!

Hoe werkt Optimize?

Optimize is een slim toestel voor elektriciteitsinstallaties met zonnepanelen en een digitale meter, dat dus vooral in Vlaanderen interessant is. Het toestel zit centraal in je installatie, als een soort “brein”. Het verbindt en beheert optimaal allerlei energieapparaten zoals je zonnepanelen, een laadstation voor je auto en binnenkort ook een thuisbatterij (momenteel in de testfase). Optimize heeft tot doel om alle onderdelen van je installatie beter op elkaar af te stemmen en jou alles heel eenvoudig te laten besturen met een intuïtieve app.

De app biedt je een overzicht van alle energiestromen in je woning. Dat biedt je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je je wagen wilt opladen, afhankelijk van je mobiliteitsbehoeften. Momenteel kun je met Optimize het oplaadproces aansturen via het laadstation, andere energieverbruikers worden alleen gemonitord. En een belangrijk extraatje: het systeem houdt ook rekening met de energieprijzen.

Welke functies bieden het box en de app in de praktijk?

Je elektrische wagen opladen met overtollige zonne-energie

Het Optimize-systeem is slim genoeg om de energie die je zonnepanelen opwekken optimaal te “verbruiken”. Eerst krijgen alle toestellen in je woning het vermogen dat ze nodig hebben en vervolgens begint Optimize automatisch thuis je elektrische wagen op te laden met de overtollige zonne-energie. Je haalt met andere woorden het maximum uit je eigen productie van zonne-energie en je zelfverbruik stijgt zonder dat je aan comfort inboet. Als je bovendien meer energie van je zonnepanelen gebruikt om via een Alfen laadstation je auto op te laden, één van de grootste elektriciteitsverbruikers in je woning, dan dalen je energiekosten. 

Lagere kosten voor het capaciteitstarief (in Vlaanderen)

In Vlaanderen geldt sinds 1 januari 2023 het capaciteitstarief. Dit betekent dat de kosten voor het gebruik van het net er nu anders worden berekend: ook de verbruikspieken tellen nu mee. Opnieuw blijkt hoe nuttig Optimize is, want het helpt je om je netwerkkosten onder controle te houden. Het toestel monitort permanent je verbruik en je maandelijkse verbruikspiek. Door je een maximumpiek voor te stellen, die rekening houdt met je persoonlijke situatie, helpt het toestel je om te besparen. Als Optimize op een bepaald ogenblik merkt dat er een hogere piek zou kunnen ontstaan door je auto op te laden, dan past het de laadsnelheid aan. Natuurlijk blijf jij de touwtjes in handen houden: je kunt de laadsnelheid altijd manueel verhogen. Maar dan weet je tenminste wat de gevolgen zijn en hoeveel dit je extra zal kosten.

Programmeer de laadsessies op afstand, afhankelijk van je behoeften

Een box zoals Optimize wordt ook slim genoemd, omdat het je leven makkelijker maakt. Bijvoorbeeld als je wilt instellen wanneer en hoe je je elektrische auto thuis oplaadt. Vanaf nu gaat dat heel eenvoudig en efficiënt: je sluit je auto aan op het laadstation en voert dan in de app in wanneer je volgende rit plaatsvindt en over welke afstand. En daarna neemt Optimize het van je over!

Je elektrische installatie beschermen tegen overbelasting

Optimize geeft altijd voorrang aan veiligheid. Daarom is er een bescherming ingebouwd voor “dynamic load balancing” of dynamische vermogensverdeling. Zo vermijd je dat de stroom zou uitvallen omdat je elektrische installatie overbelast is wanneer je je auto oplaadt en tegelijk energieverslindende toestellen in huis gebruikt. Optimize past voortdurend het elektrisch vermogen aan dat naar je laadstation gaat en kan zelfs (tijdelijk) het opladen van je auto onderbreken. Ondertussen blijf je in je woning ongestoord alle toestellen gebruiken die je nodig hebt. Je hoeft dus nooit meer bezorgd te zijn over overbelasting van je installatie, want Optimize beheert automatisch je verbruik.

Alles in real time aansturen en analyseren

Op het « live dashboard » van de Optimize-app volg je rechtstreeks hoeveel energie je zonnepanelen produceren, hoeveel stroom de toestellen in je woning verbruiken, hoe je wagen wordt opgeladen en welke besparingen je realiseert. Ook hoeveel je zelfverbruik bedraagt, lees je op elk ogenblik gewoon af van je smartphone. Vergeet daarbij niet dat hoe hoger je zelfverbruik is, hoe minder stroom je in het net injecteert. Dat is goed voor het milieu én voor je portefeuille!

Hoeveel besparingen zijn mogelijk met Optimize?

Volgens onze berekeningen hebben de meeste gezinnen in Vlaanderen (waar het capaciteitstarief geldt) Optimize al na anderhalf jaar terugverdiend! De handige functies van Optimize bieden je immers niet alleen veel gebruiksgemak, maar leveren je ook elk jaar aanzienlijke en concrete besparingen op. De reden hiervoor is eenvoudig: door de energie die je zelf produceert beter te benutten, stijgt je zelfverbruik, gemiddeld van 35% naar 65%. Zo bespaar je makkelijk wel 355 euro per jaar. In Vlaanderen kan Optimize bovendien slim inspelen op het capaciteitstarief, met jaarlijks een mogelijke besparing van 215 euro als gevolg.

Hoe werkt Optimize technisch?

De Optimize box is het hart van je elektrische installatie. Ze verbindt alle toestellen, wisselt data uit en maakt lokale sturing mogelijk. Een technicus van 50Five – de eMobility-partner van ENGIE – installeert het box en sluit de verschillende elementen van je elektrische installatie aan (je zonnepanelen, laadstation ENGIE, verdeelkast, enz.).

Verder hoef je alleen nog maar de mobiele Optimize-app te downloaden vanuit de Google Play Store of de App Store van Apple. Na de installatie heb je altijd alle commando’s en functies in de palm van je hand. Met de intuïtieve en ergonomische app volg je hoeveel je bespaart, hoe je je auto wilt opladen, welke aangesloten toestellen hoeveel verbruiken, enz. Op het “Live”-scherm volg je bijvoorbeeld in real time waar de elektrische stroom naartoe gaat, terwijl het scherm “Historiek ” je een overzicht geeft van de stroom die je per dag, week, maand of jaar hebt geproduceerd of verbruikt. 

Toekomstgerichte oplossing

Met Optimize begin je onmiddellijk te besparen en ben je bovendien klaar voor de toekomst. Als belangrijke speler in de energietransitie blijft ENGIE samen met gridX deze innovatieve oplossing ontwikkelen. Momenteel is Optimize compatibel met de Alfen-laadstations. Het systeem blijft evolueren om onze klanten in staat te stellen hun energieverbruik te optimaliseren en hun budget beter in de hand te houden.

De nieuwe mogelijkheden die eraan komen zijn de koppeling met het ENGIE Dynamic, een intelligent dynamisch tarief om te laden aan marktprijzen en automatisch slim laden tijdens de goedkoopste Dynamic uren dankzij de Engie Drive APP, en een oplossing voor thuisbatterijen.