10 jaar evolutie van zonnepanelen !

In 10 jaar tijd hebben zonnepanelen een enorme evolutie doorgemaakt. Niet alleen op het vlak van productie, maar ook wat materiaal en duurzaamheid betreft. En er is nog meer goed nieuws: ze zijn een pak goedkoper geworden!
Paul D.
21/04/2017 |

Zonnepanelen kenden de voorbije 10 jaar een opmerkelijke evolutie. Een evolutie die ook doorweegt in de vele voordelen die zonnepanelen ook nu nog bieden. Oordeel vooral zelf.

Hoeveel goedkoper zijn zonnepanelen in vergelijking met 2008?

Een hoger rendement dankzij een levensduur van 25 tot 30 in plaats van 20 jaar!

Deze prijsdaling is te danken aan de stijgende vraag als gevolg van de subsidiepolitiek op wereldschaal. Die vraag spoorde fabrikanten aan om de prestaties van hun productieketen te verfijnen en om te innoveren.

De prijsdaling is ook een gevolg van het gebruik van goedkopere grondstoffen in het productieproces van de panelen en van de ontwikkeling van structuren die sneller op de daken kunnen worden gemonteerd.

De duurzaamheid is de andere grote winnaar van de evolutie die de fotovoltaïsche panelen de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Vroeger ging een installatie 20 jaar mee. Tegenwoordig bedraagt de levensduur 25 tot 30 jaar. Allemaal in het voordeel van de particulieren. Als je rekening houdt met het feit dat een installatie zelfs zonder subsidies al in tien jaar kan worden terugverdiend, is het nu dus mogelijk om ongeveer 20 jaar opbrengsten te halen uit jouw panelen. Dat is een voordeel waarmee rekening moet worden gehouden als je (misschien) van plan bent om te kiezen voor zonne-energie.

Slimme zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nu al slim. Weliswaar niet allemaal, maar toch al enkele. Via een smartphone of computer kan je hun elektriciteitsproductie in real time te weten komen.

Dankzij de Solar Kit van de slimme thermostaat boxx volg je in real time de stroomproductie van je zonnepanelen in kWh en in euro. Je ziet bovendien op elk ogenblik hoeveel van de geproduceerde elektriciteit je zelf hebt verbruikt en hoeveel je aan het net hebt geleverd!

Binnenkort zal men ook een beroep kunnen doen op geïntegreerde oplossingen. Zo zal het mogelijk zijn om, in plaats van de fotovoltaïsche panelen op de dakpannen te installeren, te kiezen voor de integratie van zonnepanelen in het dak zelf, met het Solar Roof van Tesla als voorbeeld. Zonnepanelen zouden zelfs ’s nachts energie kunnen produceren.

Meer weten over de technische aspecten van de zonnepanelen ? Lees dan onze gids Hoe werkt een zonnepaneleninstallatie.