5 voordelen van een goed geïsoleerde woning

Het belangrijkste voordeel van een goed geïsoleerde woning? De garantie dat je energiefactuur tot 30% lichter uitvalt. Maar er zijn er nog andere en daarover lees je hier meer.
Paul D.
09/01/2017 |

1. Als je woning goed geïsoleerd is, brengt ze meer op
(oa dankzij het EPC certificaat)

Een goede isolatie geeft je de garantie dat je je woning voor een hogere prijs kunt verkopen of verhuren. Hoe dat komt? Wie tegenwoordig vastgoed wil verkopen of verhuren, moet de energiescore ervan meedelen. En die bepaalt steeds meer de verkoopprijs en het huurbedrag.

Hoe beter de energiescore op het EPC certificaat  (energieprestatiecertificaat) van je vastgoed, hoe minder energie de toekomstige eigenaars/huurders zullen verbruiken en hoe lager hun factuur.

Van alle mogelijke maatregelen heeft isoleren de grootste impact op de EPC-score. Die wordt berekend op basis van de gebruikte materialen en de isolatiewaarde van het dak, de muren, de vensters en de deuren.

2. Isolatie geeft beestjes geen kans

Krijg je op je dak regelmatig bezoek van knaagdieren, vogels of ongedierte? Dan is je isolatie niet optimaal. Om de beestjes een halt toe te roepen en je isolatiemateriaal veilig te stellen, breng je metaalgaas aan voor de ventilatieopeningen.

Ook een onderdak vormt een extra beschermlaag tussen de dakbedekking en het gebinte.

Verder is ook de keuze van het isolatiemateriaal heel belangrijk om dieren op afstand te houden. Kies isolatie op basis van hennep of cellenglas, die van nature dieren weren. Er bestaan ook insecten- en ongediertewerende schuimproducten om openingen te vullen, af te sluiten en te isoleren.

3. Goede isolatie beschermt tegen brand

Dichtingen en tochtwerende afsluitingen, die door de warmte opzwellen, en brandwerende panelen verhinderen dat de vlammen zich verspreiden en beschermen tegen hoog oplopende temperaturen.

Geef de voorkeur aan onbrandbare isolatiematerialen. Steenwol is een goed voorbeeld, want het produceert vrijwel geen rook, laat geen toxische gassen ontsnappen en smelt pas bij zeer hoge temperaturen. Synthetische isolatiematerialen scoren op deze punten minder goed!

4. Isolatie voorkomt vochtplekken

Als het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur te hoog is, slaat vocht dat van buiten komt neer in de vorm van condensatie. Hoe hou je het vocht buiten? Er zijn twee mogelijkheden:

> ofwel isoleer je de muren aan de buitenzijde. Er bestaan vochtwerende producten die je op de baksteen aanbrengt. Je kan ook een isolatielaag installeren en afwerken met een pleisterlaag (crépi). Het vocht kan dan niet in de muur dringen.

> ofwel isoleer je de spouw . Het vocht kan dan niet naar binnen doorslaan.
Condensatieplekken in huis zijn trouwens vooral een teken van onvoldoende luchtkwaliteit  en ventilatie. Open regelmatig je ramen of laat een mechanisch ventilatiesysteem installeren.

5. Isolatie dempt buren- of straatlawaai

Vooral in een rijhuis of appartement klagen de bewoners gemakkelijk over storende geluiden of echte lawaaihinder. Dit betekent dat de geluidsisolatie onvoldoende is.

Als je het dak isoleert, de muren van je woning goed isoleert of de vensters en rolluikkasten aanpast om tocht te vermijden, hou je veel ongewenste geluiden buiten. Welke materialen lenen zich daarvoor? Vooral steenwol, glaswol, geëxpandeerde kurk, …

Ga je nieuwe muren optrekken, bijvoorbeeld om je woning te vergroten? Gebruik dan zware materialen, omdat ze minder gemakkelijk geluidsgolven doorgeven. Vermijd houten structuren: die zorgen wel voor een perfecte thermische isolatie, maar isoleren akoestisch veel minder.

 

Isoleren, maar weet je niet goed waar te beginnen?


Download onze isolatiegids en ontdek de belangrijkste informatie met tips en advies

Of krijg bezoek van onze isolatie-experts voor een volledige analyse van je woning. Onze vakman onderzoekt zowel je dak, muren als vloeren en adviseert je de beste isolatie-oplossing voor jouw huis.