Gemiddeld verbruiken we per dag en per bewoner tussen 90 en 100 liter water. Om dat verbruik - en dus ook onze factuur - te drukken, volstaan nochtans enkele eenvoudige tips ...

In België is de prijs van het water in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld. Je zou voor minder je verbruik in de gaten gaan houden! En hoewel de Belg een van de beste leerlingen in Europa is op het vlak van waterverbruik (ongeveer 40 m3/jaar t.o.v. het Europese gemiddelde van 55 m3), blijft verspilling tegengaan een grote uitdaging. Des te meer omdat berichten over waterschaarste regelmatig de voorpagina’s halen. Dus, hoe gaan we te werk?

1. Kies voor een droogtoilet

Wie voor een droogtoilet gaat, heeft helemaal geen water meer nodig en bespaart 30% op zijn factuur!

Het toilet doorspoelen zou goed zijn voor meer dan een derde van ons totale waterverbruik. Misschien is het moment dus gekomen om andere gewoontes aan te nemen en voor een droogtoilet te gaan. Zo verbruik je immers helemaal geen water meer! En dat betekent een besparing van minstens 30% op je factuur. Bovendien zal ook het milieu je dankbaar zijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, werkt het systeem heel erg goed en heb je geen last van nare geurtjes. Enige voorwaarde? Een tuin hebben voor het zaagsel.

Een alternatief voor wie een traditioneel toilet zonder dubbele spoeling (klein/groot) heeft? Plaats een volle fles water in het toiletreservoir. Op die manier blijft het vulvolume beperkt. En je bespaart 1,5 liter bij elke spoelbeurt.

2. Neem een douche in plaats van een bad

Douchekop

Nog een derde van ons waterverbruik komt tot stand door douche- en bad beurten. Hoewel iedereen weet dat je minder verbruikt door een douche te nemen in plaats van een bad, is er een addertje onder het gras … Als je 10 minuten onder de douche blijft staan, verbruik je 150 liter water, en dat is dan weer evenveel als voor een bad! De oplossing? Een zuinige douchekop installeren, waardoor het waterdebiet zakt van 15 tot 6 liter per minuut.

Ook aan de wastafel kan je besparen. Denk er bijvoorbeeld aan om de kraan dicht te draaien wanneer je je tanden poetst. Je bespaart er bij elke poetsbeurt maar liefst 5 tot 8 liter mee! Hetzelfde geldt voor jullie heren, tijdens het scheren. Doe onze test om te weten te komen waar jouw waterverbruik zich thuis situeert.

3. Hergebruik water en investeer in een regenbak

Door je groenten schoon te maken in een teil bespaar je water en kan je het hergebruiken voor andere zaken

Om je groenten schoon te maken bijvoorbeeld. Was ze in een teil en gebruik het water achteraf om je planten te begieten.

Nog een tip: terwijl je wacht tot er warm water uit de kraan loopt, kan je het koude water dat er eerst uit stroomt opvangen. Voor je waterkan, je planten of eender welk ander gebruik.

Heb je geen regenbak? Laat er dan eentje installeren. Regenwater kan immers bijna 60% van het verbruik in je woning voor zijn rekening nemen. Er bestaan regenbakken in beton of in plastic. Minimaal volume: 1500 liter. Maximaal toegelaten volume: 10 000 liter (ook al bestaan er modellen tot 20 000 liter). De regenbakken in beton moeten ingegraven worden. Voor regenbakken in synthetische materialen is dat niet verplicht. Wel zijn ze allemaal uitgerust met een pompsysteem en een filter. Je hebt het al wel door: voor een regenbak kunnen grote werken – meer bepaald uitgraafwerken – nodig zijn. Laat voor de zekerheid het systeem wel nakijken voor je het in werking stelt. Dat is onder bepaalde voorwaarden zelfs verplicht in Vlaanderen. Zo is elk contact tussen het waterleidingnetwerk en het regenwaternetwerk verboden om besmetting van het openbare netwerk te vermijden.

Afhankelijk van het gekozen model en de uit te voeren werken, kunnen de kosten schommelen tussen 1500 € en 6000 €. Een investering die je in 7 tot 10 jaar hebt terugverdiend als je regenwater gebruikt om schoon te maken, de toiletten door te spoelen, de was te doen en op voorwaarde dat de oppervlakte van je dak minstens 150 m2 bedraagt.

Er bestaan echter premies – meestal gemeentelijke – voor systemen die regenwater recupereren (regenbakken of reservoirs), maar niet overal. Vraag het even na bij je gemeente.

Vind je de investering te groot? Weet dan dat er ook goedkopere bovengrondse vaten bestaan. Of begin alvast met een ton onderaan de dakgoot te plaatsen. Het opgevangen water kan je gebruiken om het terras of de stoep schoon te maken, om de planten te gieten, …

4. Was je auto met … een emmer

Om water te besparen, was je je auto beter met een emmer in plaats van met de tuinslang

Vergeet de hogedrukreiniger of de tuinslang om je auto te wassen. Gebruik liever een emmer. Met de waterspuit verbruik je minstens 200 liter. Met een emmer is dat 10 liter …

5. Giet de tuin druppel per druppel

De tuin druppel per druppel gieten is zuiniger dan met een waterstraal

De tuin druppel per druppel gieten is zuiniger dan met een waterstraal. Je kan er bovendien het water van je regenton voor gebruiken (zie hoger). Giet ook bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds, zo verdampt het water minder snel. En belangrijker nog: je gras hoef je niet te gieten! Toegegeven het zal een beetje geel worden, maar vanaf de eerste regendruppels wordt je gras weer groener dan groen!

Er bestaan voortaan ook slimme sproeisystemen voor de tuin die in functie van het weer de nood aan water kunnen inschatten. Zo zouden ze je tot 50% helpen besparen.

6. Spoel de vaat niet meer schoon!

Je borden spoelen voor je ze in de vaatwasser zet, verdubbelt je waterverbruik

Spoel je borden niet schoon voor je ze in de vaatwasser stopt. Spoel je ze wel schoon, dan verdubbel je je waterverbruik voor het wassen van de vaat (en een vaatwasser verbruikt tenslotte heel weinig water). En er zijn nog andere misvattingen over waterverbruik. Neem ook liever de ECO-modus in plaats van het snelprogramma. Hoewel de ECO-modus langer duurt, wast hij de vaat beter en verbruikt hij daarbij minder energie. En dat in tegenstelling tot wat bepaalde mythes over energieverbruik beweren.

7. Spoor lekken op

Waterlekken zorgen altijd voor een overconsumptie van water

Lekken veroorzaken niet alleen waterschade, ze zorgen ook voor overconsumptie. Gelukkig leggen we je uit hoe je een waterlek kunt opsporen.

Facebook Comments