9 dingen die je niet in de hand hebt, 9 oplossingen

Je hebt de touwtjes graag zelf in handen. Maar er zijn nu eenmaal situaties die je niet zelf in de hand hebt … En dat kan best lastig zijn. Checklist en oplossingen om op ieder moment zen te blijven.
Sébastien V.
20/11/2018 |

1. Het weer

Een lekker zonnetje als je gaat barbecueën, sneeuw op skivakantie, regen als je tuin water nodig heeft, … Wie heeft er eens niet gebeden tot de weergoden? Soms luisteren ze, maar meestal doen ze gewoon hun eigen zin. Dat is nu eenmaal zo, daar kan je niets aan veranderen.

Hoe blijf je zen? Door te relativeren en je aan te passen! Kijk niet elke 5 minuten naar het weerbericht, daar word je toch maar neerslachtig van. Zoek naar oplossingen, zo blijf je positief bezig. Geen sneeuw op vakantie? Ga lekker wandelen! Geen zon tijdens je gezellige barbecue? Bak je worstjes in je grillpan en haal de gezelschapsspelletjes boven. Zodra de sfeer erin zit, ben je de regen buiten snel vergeten.

2. Je water-, stroom- en gasverbruik

Wanneer je jaarlijkse afrekening in de bus valt, realiseer je je plots hoeveel je wel verbruikt hebt en hoeveel je daarvoor moet betalen. Niemand houdt van onaangename verrassingen. Maar hoe voorkom je ze?

Hoe blijf je zen? Probeer inzicht te krijgen in je water- en stroomverbruik. Houd je meters in de gaten, installeer een app, een controlesysteem, of een slimme thermostaat …

3. Je vaatwasmachine is kapot. En je wasmachine. En je diepvriezer.

Is het jou ook al opgevallen dat huishoudtoestellen altijd sámen kapotgaan? Hapert er eentje, dan kun je er donder op zeggen dat er enkele dagen later een tweede de geest zal geven. Dat is de wet van Murphy. Of het noodlot? Of waren ze misschien gewoon allemaal ongeveer even oud?

Hoe blijf je zen? Voorkomen is beter dan genezen. Draag zorg voor je huishoudtoestellen, zo gaan ze langer mee. Een voorbeeldje? Controleer regelmatig de filter van je wasmachine, vaatwasmachine of dampkap. Ga de kalk in je strijkijzer en elektrische waterkoker te lijf. Ontdooi regelmatig je diepvriezer … Of kies voor een uitgebreide garantie als je een toestel koopt. Dat is ook een mogelijkheid. Bij sommige koopovereenkomsten kun je kiezen voor 3 jaar garantie bovenop de fabrieksgarantie!

4. Fileleed

Je vertrekt altijd mooi op tijd om niet te laat te komen. Maar al die ellende op de weg strooit roet in het eten. Zoals files … Dan hebben we slecht nieuws voor je: de filebarometer van Touring Mobilis bevestigt dat er ieder jaar meer files staan in België. In 2017 deden we gemiddeld 10% langer over onze verplaatsingen dan in 2016. En hoe korter de dagen en hoe kouder en vochtiger het weer, hoe langer de files.

Hoe blijf je zen? Stuur je gewoontes bij. Sta niet te vloeken in de file, maar probeer je verplaatsingen uit te stellen als je baas daarmee akkoord gaat. En waarom werk je bijvoorbeeld niet één dagje per week thuis? Da’s al één dag minder fileleed! Of download een app als Waze, waarmee je rustigere wegen kunt zoeken. Maar de beste oplossing is om te kiezen voor het openbaar vervoer (lees punt 7 voor je beweert dat je daarmee zeker te laat zult komen).

5. Het uur waarop de loodgieter of pakjesbezorger moet langskomen

“We komen tussen 9 en 16 uur!” Om gek van te worden, nietwaar?

Hoe blijf je zen? Connecteer je huis. Met een slimme deurbel zie je wie er aanbelt en kun je van op afstand met de pakjesbezorger praten. Zo kun je hem zeggen waar hij je pakje kan achterlaten (bij je buren of achter het tuinhek) en loop je nooit meer een pakje mis. Of laat je pakje op kantoor leveren, of in een pakjesautomaat van bpost. Wat die loodgieter betreft: tegenwoordig bestaan er diensten waarmee je 30 minuten voor de loodgieter aankomt, een sms ontvangt.

6. De impulsaankopen van je partner

Het is sterker dan hem-/haarzelf. Hij/zij kan gewoon niet in een winkel binnenstappen zonder iets te kopen. En waren die webshops maar niet zo verleidelijk …

Hoe blijf je zen? Zorg voor gescheiden rekeningen. Zo zie je die negatieve bedragen niet meer op je rekeningafschrift verschijnen en gun je hem/haar zijn/haar pleziertje. Of stel eens voor om samen naar een ruilbeurs te gaan. Of wijs op het bestaan van outletcorners.

7. Trams, bussen en treinen die steeds te laat komen

Met de bus en trein heb je je verplaatsing niet zelf in de hand. Nochtans komt volgens de stiptheidscijfers van de NMBS ruim 85% van de treinen op tijd (cijfers van de eerste 6 maanden van 2018). Ja oké, dat is geen 100%. Maar wat doe je eraan?

Hoe blijf je zen? Besteed je tijd nuttig. Lees een goed boek, luister naar muziek of een audioboek, surf wat op je smartphone of vertel een medereiziger die je kent over je vakantieplannen. Of lees en beantwoord alvast je e-mails van het werk via je smartphone!

8. De schoolresultaten van je kinderen

Rustig blijven als Jantje of Mieke met hun slecht rapport thuiskomen is niet simpel … Maar je blindstaren op punten werkt contraproductief. En streng zijn zal daar weinig aan veranderen.

Hoe blijf je zen? Bedenk dat punten niets zeggen over de intelligentie van een kind. Er zijn genoeg slechte studenten die later een succesvolle carrière uitbouwden ☺ (Winston Churchill, Georges Lucas, Zola, Einstein, …).

9. De Liefde

Iedereen is op zoek naar de Ware Jacob, de Eeuwige Liefde. Maar de liefde heb je zelf niet in de hand …

Hoe blijf je zen? Lees “Liefde volgens de wiskunde” van Hannah Fry. Zij is een onderzoeker aan de universiteit van Londen en legt in haar boek haarfijn uit waarom wiskunde je kan helpen in je zoektocht naar een verwante ziel. Het boek is grappig, verfrissend en een aangenaam tijdverdrijf terwijl je wacht op je prins of prinses op het witte paard.

En? Kun je de dingen al wat beter loslaten?