Iedereen lust wel eens pannenkoeken. En om ervoor te zorgen dat je ze niet misloopt, delen we een eenvoudig recept van een meesterchef. Deze Lichtmis bak je de ideale pannenkoeken, voor echte fijnproevers...

Als we in de winter cocoonen, hebben we wel eens zin in lekkere pannenkoeken, of dat nu voor Lichtmis is of voor Vastenavond. Zowel jong als oud zijn er op verlekkerd. Sommigen lusten ze liever licht, anderen liever wat dikker. Suzette, met chocolade of zelfs banaan of met stukjes appel of een bolletje vanille ijs. Wat het ook wordt, het geheim van de perfecte pannenkoek zit vooral in het beslag…

Eenvoudig recept voor pannenkoekenbeslag

voorbereiding pannenkoeken beslag

Hoe maak je lekkere pannenkoeken? Wat heb je nodig? Hieronder vind je het basisrecept voor 6 personen, van Paul Bocuse:

* 250 g bloem
*50 g boter
* ½ l melk
* 3 eieren
* 1 snuifje zout
* 1 eetlepel poedersuiker
* Olie

1. Smelt de boter
2. Giet de bloem in een kom en maak een kuiltje.
3. Voeg daarbij de eieren, de suiker, de melk en het zout.
3. Meng alles met een klopper om klonters te vermijden en voeg dan de gesmolten boter toe.
4. Laat het beslag een uur rusten.

Zorg dat de pannenkoekenpan of je bakpan goed warm is voordat je begint te bakken. Voeg wat olie toe, giet een pollepel beslag in de pan, laat goudbruin worden, draai de pannenkoek vervolgens om en laat nog wat doorbakken.

Hoe maak je dunne pannenkoeken? Gooi de pannenkoeken vooral niet om in de lucht, draai ze om met de spatel! En liefhebbers van pannenkoeken met cacao voegen gewoon 50 g gezeefd cacaopoeder toe aan hun beslag. Voor pannenkoeken met minder calorieën (maar met evenveel smaak), vervang je de melk door water.

Gemakkelijk toch? Pannenkoeken bakken is ook leuk om samen met de kinderen te doen. Op zoek naar nog meer activiteiten om met de kinderen te doen : Bezoek een van deze 5 techno musea voor jong en oud. 😉

Hoe maak je pannenkoeken zonder melk, zonder eieren en/of zonder gluten?

Intolerant of allergisch voor melk, eieren en/of gluten? Maak je vooral geen zorgen, het is absoluut mogelijk om ook zonder deze ingrediënten heerlijke pannenkoeken te maken.

Je kan de melk door water vervangen, maar voor meer smaak kies je liever plantaardige melk zoals sojamelk, of nog beter, amandelmelk.

De eieren kan je gewoon weglaten, of je kunt ze eventueel vervangen door haver of lijnzaad.

En voor degenen die intolerant zijn voor gluten, is een mengsel van rijstmeel en maiszetmeel een ideale vervanger voor tarwemeel. Je kan dezelfde proporties gebruiken: 125 g rijstmeel, 125 g maiszetmeel.

Hoe maak je Amerikaanse pannenkoeken?

Amerikaanse pannenkoeken

Ga je liever voor wat dikkere pannenkoeken, zoals de bekende Amerikaanse pannenkoeken? Het recept is een beetje anders.

Voor 16 Amerikaanse pannenkoeken heb je nodig:

* 2 eieren
* 50 g halfgezouten boter
* 350 ml melk
* 300 g bloem
* 50 g poedersuiker
* 2 zakjes bakpoeder
* olie om de pannenkoekenpan in te vetten

Meng de bloem, het bakpoeder en de suiker in een slakom. Smelt de boter in de warme melk en voeg deze geleidelijk aan toe terwijl je de boter mengt met een klopper. Voeg vervolgens ook de losgeklopte eieren toe en klop het mengsel. Laat het beslag 30 minuten rusten. Bak net zoals een gewone pannenkoek totdat beide kanten mooi goudbruin zijn.

Waarom pannenkoeken op Lichtmis?

Veel mensen stellen zich de vraag. Voordat Lichtmis ons pannenkoekfeest werd, was het het Maria-Lichtmis feest. Lichtmis wordt altijd gevierd op 2 februari, dat is 40 dagen na Kerstmis. Lichtmis markeert het moment dat de dagen beginnen te verlengen. En die terugkeer naar het licht wordt gevierd door thuis en bij kaarslicht pannenkoeken te eten. Hun ronde vorm en kleur staan symbool voor de zon.

Lichtmis was oorspronkelijk een heidens feest ter ere van de Romeinse god Pan. Het werd in 472 gekerstend om de voorstelling van Christus in de tempel te vieren.

Vier goed en laat het smaken!

PS: we willen heus geen spelbreker zijn 😉 … maar gezien het pannenkoekenfeest net na een lange reeks zware maaltijden komt 😉 is het misschien een goed idee om een slim weegschaaltje aan te kopen? Ok, we zijn ermee weg ☺.

Facebook Comments