Compacte huizen, de nieuwe standaard!

De trend gaat richting kleine en compacte woningen. Ze maken deel uit van wat men ‘The New Way of Living’ noemt. Wat is daarvan de impact op ons comfort thuis en op ons energieverbruik?
Paul D.
20/03/2019 |

Een compact huis is daarom geen klein huis. Ook al wijst de trend duidelijk op kleine en compacte woningen. Wat is het verschil?

Een compact huis = energiezuinig

Een compacte woning heeft binnenin zo veel mogelijk ruimte, terwijl het oppervlak van de buitenmuren wordt beperkt. Een huis met 2 gevels en een bepaalde oppervlakte is compacter dan een huis met 4 gevels en dezelfde oppervlakte. Waar het om draait, is het zo veel mogelijk verkleinen van de oppervlakken waarlangs warmte verloren gaat: muren, deuren, vensters. Een kubusvormig rijhuis is de compacte vorm bij uitstek.

Je ziet het, de compacte woning is dus een energiezuinig huis. Die compactheid is trouwens een van de vereisten van de nieuwe BEN-woningen (‘bijna-energieneutraal’), die in 2021 de standaard worden in Europa.

Kleine woonsten van minder dan 100 m²

Compacte huizen worden dan wel de nieuwe standaard, er staat ook een andere trend voor de deur. De trend van de ‘kleine huizen’. De FOD Economie gaf aan dat de bewoonbare oppervlakte van Belgische woonsten tussen 2001 en 2016 met zo’twere20% is gedaald. We zijn van 118 m² naar 97 m² overgegaan!

Compacte huizen beloven een energiebesparing van 30%

De gevolgen? We moeten nieuwe gewoontes aannemen. Op een andere manier gaan leven om een ruimer gevoel te creëren in je woning! Maakt het bad definitief plaats voor de douche? Het voordeel? Je gaat je waterverbruik makkelijker kunnen verminderen! En wat betreft de verwarming, ga je je verwarmingsketel kunnen vervangen door een kleiner, verticaal model.

En beeld je dan eens in dat we klein en compact gaan combineren… Door in een klein en compact huis te gaan wonen, kunnen we ons energieverbruik beter onder controle houden. We zouden op die manier zelfs tot 30% kunnen besparen.

Een klein, compact… en slim huis!

Voeg je aan deze nieuwe woning ook geavanceerde technologie toe, dan heb je nog meer controle. Dankzij een slimme thermostaat bijvoorbeeld. Naar het voorbeeld van de slimme UP-technologie van ENGIE, waarmee je onder andere je water-, elektriciteits- en gasverbruik kunt meten en opvolgen en waarmee je ook waterlekken of verspilling in huis kunt opsporen.

Voortaan wordt het compacte, kleine en slimme huis dus beschouwd als een garantie op comfort, energiebesparing en veiligheid.