Vergelijk je waterverbruik met dat van je buren

Ligt jouw waterverbruik hoger of lager dan het gemiddelde? En hoeveel water verbruiken Belgische gezinnen eigenlijk? We zochten het voor je uit zodat je kan zien waar jouw waterverbruik zich situeert.
Sébastien V.
01/07/2021 |

Het gemiddelde waterverbruik van de Belg voor zijn huishoudelijke noden bedraagt volgens de beroepsvereniging van de Belgische wateroperatoren Belgaqua 96 liter per dag (93 liter in Wallonië, 99 liter in Vlaanderen en 96 liter in Brussel).

Dat Belgische verbruik van 96 liter per persoon per dag is goed voor een jaarlijks totaalverbruik van ongeveer 34 m³ voor een alleenstaande en 104 m³ voor een gezin van 3 personen. Let wel op, deze cijfers hebben alleen betrekking op woningen. ze moeten met een korreltje zout genomen worden want de berekeningen zijn ingewikkeld en er spelen nog verschillende andere factoren mee waarmee geen rekening is gehouden.

Een dalend waterverbruik

Een Belgisch gezin van 3 personen verbruikt 104 m3 water per jaar, een alleenstaande 34 m3.

Het goede nieuws is dat ons waterverbruik de voorbije twintig jaar aan het dalen is. Zo liep ons verbruik in het midden van de jaren 90 nog op tot 121 liter. Wat is er in tussentijd dan veranderd?

Ten eerste zijn onze huishoudtoestellen er vandaag de dag veel zuiniger op geworden. Denk maar aan onze wasmachine, afwasmachine, spaardouchekop, toilet met dubbele spoelfunctie, … Ten tweede zijn we ons veel meer bewust van de noodzaak om verspilling tegen te gaan en krijgen we maar al te graag tips om ons jaarlijkse waterverbruik te verminderen. En tot slot heeft ook het gebruik van regenwaterrecuperatiesystemen ons voor bepaalde toepassingen een duwtje in de goede richting gegeven.

Een verbruik dat afhangt van je profiel

Die 96 liter per persoon per dag is zoals gezegd slechts een gemiddelde. De omstandigheden kunnen sterk verschillen van gezin tot gezin. Zo spelen er heel wat parameters mee:

➢ de grootte van het gezin: hoe groter het gezin, hoe meer het zal verbruiken, maar niet noodzakelijk in evenredige mate. Voor het poetsen van je woning bijvoorbeeld maakt het niet uit of je met 3 of 4 gezinsleden bent. Daardoor daalt het verbruik per persoon dus lichtjes.
➢ de gewoonten: een bad vraagt om dubbel zoveel water als een douchebeurt (120 liter in plaats van 60). Of je op de kleine of grote toets drukt als je het toilet doorspoelt … De toiletten en douche/bad nemen 67% van ons verbruik voor hun rekening! Meer weten? Ontdek dan zeker wat waar en niet waar is in verband met ons waterverbruik.
➢ het sociaal-economische niveau: een zwembad en jacuzzi drijven de cijfers omhoog.
➢ de leeftijd van de verbruikers: raar maar waar, het verbruik piekt wanneer de ouders tussen de 45 en 55 jaar oud zijn. Zouden het misschien onze tieners zijn die te lang onder de douche blijven staan ☺?
➢ de aanwezigheid van een hond of kat: inderdaad, wie een huisdier heeft, verbruikt elke dag 1 liter extra.
➢ …

▶ Wil je weten welk type waterverbruiker jij bent? Doe dan onze test!

Waar gaat ons water naartoe?

De onderstaande tabel illustreert waarvoor we water verbruiken en met welk percentage (bron: Belgaqua):

Het gemiddelde waterverbruik van elke verbruikspost?

– Een wasmachine: 45 tot 110 liter afhankelijk van de leeftijd van de wasmachine
– Een lopende kraan: tot 13 liter per minuut
– Een lekkende kraan: 4 liter/uur
– De afwasmachine: 12 liter
– Afwassen met de hand: tot 45 liter
– De tuin besproeien: 4 liter per dag over een heel jaar (wetende dat je in de winter niet sproeit)
– Het huis poetsen: 4 liter per dag
– Koken: 4 liter per dag
– Een douche: 60 liter
– Een bad: 120 liter
– Een normale doorspoelbeurt: 12 liter per spoelbeurt
– Een doorspoelbeurt met dubbele spoelfunctie: 6 tot 7 liter

Hoeveel kost ons waterverbruik?

De waterprijs in België bedraagt gemiddeld 4,94 €/m3 (incl. btw), maar dat varieert afhankelijk van het gewest waarin je woont. Bij de waterprijs moet je bovendien ook nog de kosten voor de distributie en waterzuivering bijtellen en 6% btw daarop.

Wil je zeker niet te veel verbruiken? Dan is het een goed idee om eventuele waterlekken op te sporen, want dertig% van de Belgische gezinnen krijgt daarmee te maken.