Gordijnen en overgordijnen kiezen: afmetingen, afwerking, stof en kleur

Gordijnen, overgordijnen of glasgordijnen kopen: soms lijkt het een onmogelijke opgave. Hoe ze ophangen? Welke stof en tekening? Welke afwerking? En wat is de juiste lengte? Je zou er tureluurs van worden…
Daphné C.
05/11/2018 |

Gordijnen bieden allerlei voordelen. Ze maken het gezellig en verfraaien je ramen. Bovendien zijn ze niet zomaar een decoratief element: ze leveren ook energiebesparingen op. Sluit ze in de winter dus altijd ’s avonds, ’s nachts en als je weg bent, want dat maakt een heel verschil. Wat je natuurlijk niet moet beletten om je vensters winddicht en tochtvrij te maken!

Vóór je naar IKEA of Heytens gaat om je gordijnen te bestellen 😉 doe je er goed aan om een antwoord te geven op deze 4 vragen, zodat je de juiste gordijnen kiest …

1. Waarvoor moeten mijn gordijnen dienen?

Zijn je gordijnen louter decoratief bedoeld of moeten ze beschermen tegen licht en/of koude? Of is het integendeel juist de bedoeling dat ze nog licht doorlaten? Dat is een cruciale vraag, want de keuze van de stof, de dikte en zelfs de kleur van de gordijnen hangt ervan af. Ook belangrijk: voor welke kamer zijn ze bedoeld? Valt er veel zonlicht op de ramen of ligt de kamer op het noorden? Voor je living koop je ook andere gordijnen dan voor een slaapkamer, waar vaak een verduisterende voering nodig is. Ben je ten slotte bereid om te betalen voor maatwerk of ben je tevreden met standaardgordijnen, die voordeliger zijn?

2. Welk ophangsysteem en welke afwerking voor mijn gordijnen?

Er bestaan 2 ophangsystemen: met een roede (of stang) of met rails. Afhankelijk van wat je kiest of welk systeem al is geïnstalleerd, zijn er verschillende soorten afwerking voor je gordijnen mogelijk.

> Afwerkingen voor een roede of gordijnstang

– Afgewerkt met ringen: deze afwerking zorgt ervoor dat het gordijn gemakkelijk kan glijden. Ze is ideaal voor zware of met een verduistering gevoerde gordijnen en laat de gordijnen vlot open en dicht schuiven.

– Afgewerkt met haakjes, wieltjes of strikjes: dit is eerder voor lichte stoffen, zoals linnen. Maar deze afwerkingen zijn niet heel praktisch voor gordijnen die regelmatig moeten worden geopend of gesloten. Ze hebben dus vooral een decoratieve functie.

> Afwerkingen voor een rail

– Afgewerkt met geplooid boordsel. Zoals de naam het al aangeeft, zorgt een lint voor plooien aan de bovenkant van de stof, waarna deze via haakjes aan de rail of aan ringen kan worden vastgemaakt.

– Afgewerkt met platte of Vlaamse vouwen. Met behulp van verschillende haakjes (dubbele of driedubbele voering) verkrijg je het gewenste effect.

3. Hoe bepaal ik de juiste maten voor mijn gordijnen?

Meet eerst de breedte van je raam en tel hier 20 tot 40 cm bij om de lengte van de roede of rails te berekenen. Vervolgens bepaal je de breedte van de gordijnstof door de lengte van de roede of rail met 2 te vermenigvuldigen. Om de hoogte van je gordijn te bepalen, plaats je de staaf of rail 10 tot 15 cm boven het raam.

Samengevat …

Om ervoor te zorgen dat je gordijnen mooi vallen, kan je ze voeren. Doorgaans wordt 1 à 2 cm ruimte gelaten tussen het gordijn en de vloer. Maar je kan ook kiezen voor langere gordijnen die op de grond lijken te vallen, waardoor een gevoel van hoogte ontstaat.

Aarzel niet om ook gebruik te maken van de muren, hiermee versterk je het ruimtelijke gevoel. En om aan hoogte te winnen hang je de roede tegen het plafond. Je kan ook een glasgordijn combineren met een overgordijn, maar dan heb je wel twee roedes nodig.

Hoe maak je gordijnen korter zonder te knippen?

Zijn je gordijnen of overgordijnen een beetje te lang, maar wil je er geen stuk afknippen? Dan heb je verscheidene mogelijkheden:

> hang de roede of rail een beetje hoger;

> breng een zoom aan. Bepaal eerst de hoogte van de zoom, markeer die vervolgens door op de vouw te strijken, hang het gordijn op om de lengte te controleren en als die goed is, naai je de zoom vast. Is naaien niet jouw sterkste kant? Gebruik dan een opstrijkbare zoomband;

> maak een knoop. Met een gordijnkoord en een haak span je de gordijnen aan de zijkanten op, zodat ze de grond niet raken. Het resultaat kan zelfs heel chic zijn. Er bestaan ook gordijnkoorden met magneethouders, knijpers of ringen om je gordijnen vast te maken.

4. Welke stof en kleur voor mijn gordijnen?

Voor een op-en-top decoratief effect kan je spelen met stoffen en kleuren of kiezen voor kleur op kleur. Maar vergeet in beide gevallen niet dat overdaad schaadt.

In een zonnige kamer geef je voorrang aan koele kleuren, terwijl je in een kamer die op het noorden uitgeeft juist voor warme kleuren gaat.

Om de kamer te verduisteren kies je dikke stoffen zoals jacquard, fluweel, zijde, taffetas of keperkatoen. Voor lichtere gordijnen zijn dundoek, gordijnstof of organza beter geschikt.

Dankzij al deze tips zou gordijnen kopen nu kinderspel moeten zijn.