Wat heeft er invloed op het rendement van jouw fotovoltaïsche panelen?

Wanneer hebben zonnepanelen het beste rendement? Waardoor kan het rendement verlagen en hoe kun je nagaan of je investering nog altijd rendabel is? En hoe zit het met je gemiddelde of jaarlijkse stroomproductie?
Paul D.
26/12/2022 |

Over zonnepanelen wordt van alles en nog wat beweerd. Zo wordt vaak gezegd dat ze ´s winters geen stroom produceren. In werkelijkheid is het plaatje genuanceerder. De opbrengst wordt bepaald door meerdere factoren (oriëntatie van het dak, schaduw …) – en daarbij spelen inderdaad ook het weer, de seizoenen en het aantal uren zonneschijn doorheen het jaar een rol. Die schommelingen in het rendement kun je voortaan in real time nagaan per uur, per dag …

1. De temperatuur heeft invloed op de productiviteit van zonnepanelen

Maar warmer is niet altijd beter! Warmte is geen doorslaggevende factor voor de productie van zonne-energie (lees hierover onze gids over zonnepanelen). Integendeel. Bij grote hitte (meer dan 30°C) kan de efficiëntie van fotovoltaïsche panelen achteruit gaan. Bij koude is dit niet het geval. Op een heldere winterdag kun je dus gemakkelijk evenveel elektriciteit produceren als op een zeer warme maar bewolkte zomerdag.

2. Sneeuw: de grootste vijand van zonnepanelen

Sneeuw kan je zonnepanelen buiten werking stellen. Wanneer sneeuw de zonnepanelen bedekt, kunnen die het zonlicht niet meer opvangen. Gevolg: geen productie. Maar als je zonnepanelen onder de juiste hoek staan – dat wil zeggen tussen 35° en 45° – blijft de aanhechting van de sneeuw beperkt. Een deel van de zonnepanelen blijft vrij, waardoor warmteproductie optreedt en de rest van de sneeuw smelt.

Valt er een keer een dik pak sneeuw, veeg de zonnepanelen dan schoon voordat zich er een ijslaag op vormt. Dit werkje kan gevaarlijk zijn. Neem hiervoor dus een professional in de arm.

Toch kan sneeuw ook een positief effect hebben op het rendement van een fotovoltaïsche installatie. Zolang er alleen rond de zonnepanelen sneeuw ligt (en niet erop), wordt het zonlicht door die sneeuw weerkaatst, waardoor de zonnepanelen meer licht per m² opvangen! 

3. Hoe zit het met vuil en bladeren op je zonnepanelen?

Stuifmeel, stof, zand, bladeren en vuiltjes zijn slecht voor de efficiëntie van zonnepanelen. Een onderzoek aan de Universiteit van Californië wees uit dat het verlies tot wel 7,4% kan oplopen … in Californië, tijdens een regenvrije periode van 145 dagen! Zoiets is in België ondenkbaar. Nu kan de regen gelukkig wel de meeste vuiligheid van je zonnepanelen afspoelen.

De enige uitzondering: vogelpoep. Die moet met de hand worden verwijderd, want de uitwerpselen maken de fotovoltaïsche cellen ondoorzichtig, waardoor ze niet langer werken. En vogelpoep is meestal hardnekkiger dan regen …

Hoe garandeer je je stroomproductie?

Hoe dan ook bestaat er een manier om het rendement van je zonnepanelen te garanderen … voor 10 jaar! Beter nog: als je productie lager is, wordt het verschil je terugbetaald!

Hoe kan dat? Dankzij Sunsure, de opbrengstgarantie die uniek is in België en wordt aangeboden door ENGIE en onze partner Sungevity. Concreet? Vóór de plaatsing van je zonnepanelen maakt de software een schatting van je potentiële rendement. Die berekening wordt gemaakt op basis van de productiecapaciteit van de panelen, je eigen verbruik en de kosten. Is de jaarlijkse opbrengst lager dan 90% van de verwachte opbrengst? Dan ontvang je het verschil in euro’s terug! Zo ben je tien jaar lang 100% zeker van je rendement.

Ontdek ook wat de rentabiliteit van je zonnepanelen kan zijn, afhankelijk van je Gewest.

Tot slot delen we graag nog een vraag die door veel surfers wordt gesteld:

Hoe verbeter je het rendement van een zonnepaneel?

Een zonnepaneel op zich vraagt weinig onderhoud, maar is wel gevoelig voor schaduw. Om het rendement van een zonnepaneel te verbeteren, ga je dus na of het op een bepaald moment van de dag niet in de schaduw van een boom, een schouw of het dak van een buur ligt. Is dat wel het geval? Dan moet je misschien overwegen om een optimizer te installeren zodat het paneel in kwestie niet de volledige productie van je dak kan tegenhouden wanneer het in de schaduw komt te liggen.