Hoe breng je warmteweerkaatsend materiaal aan achter een radiator?

Warmteweerkaatsend materiaal achter radiatoren kan tot 7,5% besparing op je verwarmingsfactuur opleveren. Maar dan moet je dat wel correct aanbrengen…
Paul D.
04/06/2018 |

Er bestaan zowel panelen als folies (radiatorfolie) om achter een radiator aan te brengen. Ze dienen om de warmte te weerkaatsen: een vel aluminium straalt de warmte opnieuw de kamer in en laat die dus niet doorheen een slecht geïsoleerde muur verloren gaan in de buitenlucht.

1. Hoeveel besparingen kan warmteweerkaatsend materiaal opleveren?


Breng achter je radiator een paneel of folie aan om de warmte te weerkaatsen en warmteverliezen te vermijden.

Warmteweerkaatsende panelen of folie achter radiatoren zouden tot 7,5% besparingen op de verwarmingsfactuur opleveren. Terwijl je investering echt niet zo groot is: 5 € tot 20 € per radiator. En om het rendement van je verwarming nog wat meer op te drijven kan het ook geen kwaad om het stof van je radiatoren te verwijderen.

2. Is warmteweerkaatsende folie geschikt voor alle radiatoren?

Neen! Gebruik warmteweerkaatsende materialen alleen:

> achter radiatoren waarin water circuleert, dus bij een centrale verwarming. Installeer deze materialen niet achter elektrische radiatoren, want die zouden oververhit kunnen geraken;

> achter radiatoren die voor een niet-geïsoleerde buitenmuur staan. Als de muur wel geïsoleerd is, hebben folie of een paneel geen zin en bovendien zouden ze condensatieproblemen kunnen opleveren. Bij een binnenmuur of scheidingswand zijn ze evenmin nuttig;

> in oude, slecht geïsoleerde woningen.

3. Wat zijn de beste afmetingen?

Het warmteweerkaatsend materiaal moet precies even groot zijn als je radiator! Niet kleiner, want dan wordt niet alle warmte die de radiator uitstraalt naar het midden van de kamer weerkaatst. Maar ook niet groter, want materiaal dat opzij of boven de radiator uitsteekt, staat niet erg mooi.

Als je de folie of het paneel uitsnijdt, hou dan rekening met de bevestigingen van de radiator, zodat je het materiaal er moeiteloos achter kan schuiven tot het perfect achter de radiator past, ook bij een opgehangen radiator.

4. Moet je de radiator eerst afnemen?


Niet noodzakelijk! Er zijn allerlei manieren om warmteweerkaatsend materiaal zoals een folie of paneel aan te brengen terwijl de radiator gewoon blijft hangen. Een paneel laat zich in dat geval wel gemakkelijker aanbrengen dan folie.

> Sommige weerkaatsende folies kan je kleven. Je hoeft de folie dan alleen maar goed aan te drukken om de luchtbellen te verwijderen (bijvoorbeeld met een spatel).

> Je kan ook magnetische kleefband gebruiken nadat je het materiaal op de juiste afmetingen hebt geknipt (vergeet de uitsnijdingen voor de radiatorbevestiging niet!).

Breng de kleefband op de aluminiumzijde aan als je de folie tegen de achterkant van de radiator aanbrengt en op de andere zijde als je de folie tegen de muur aanbrengt.

> Ook mogelijk: dubbelzijdige kleefband. Let op: het moet wel aluminiumkleefband zijn, die tegen de warmte kan!

Goed om te weten: de aluminiumzijde van het warmteweerkaatsend materiaal moet altijd naar de kamer gericht zijn, want het is die zijde die de warmte weerkaatst!

Warmteweerkaatsend materiaal aanbrengen is een goede oplossing om energie te besparen. Maar het is nog beter om je muren zelf te isoleren, langs buiten, langs binnen of in de spouw.