David en Anabelle zijn de winnaars van onze “voor & na” wedstrijd. Interieurstyliste Annick Oth heeft van hun woonkamer een aangename leefruimte gemaakt. Ontdek haar 5 tips die ook jij kan toepassen.

Make-over van een living

Tip 1: een nieuw likje verf

Geef je woonkamer een nieuwe look met een likje verf. Met een accentmuur krijgt de kamer karakter.

Geef je muren een nieuw kleurtje. Je kunt het makkelijk zelf doen en het zorgt onmiddellijk voor een andere uitstraling. Werk je bovendien met een accentmuur, dan geef je de kamer karakter.

Kies best een lichte, neutrale tint voor het plafond en de muren, zoals ‘Delicate Jade’ uit de Artitude-collectie van Levis. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en doen de kamer groter lijken. De accentmuur, ‘Shady Brown B50’ (Artitude Levis), zorgt voor warmte en combineert mooi met de meubels in lichte houttinten.

Tip 2: de juiste meubels

Tips om de juiste meubels te kiezen voor je woonkamer

Door te veel meubels in een beperkte ruimte te proppen, creëer je een chaotische indruk. Kies dus liever voor één groter meubelstuk, aangepast aan wat je gezin nodig heeft, in plaats van vele kleine.

Anabelle en David hebben drie zonen van 8, 11 en 14 jaar. Met een lange eettafel, zoals deze in berkenhout (tafel ‘Norråker’, 220×80 cm (lxb), 249€, ikea.be), heeft iedereen voldoende ruimte aan tafel. Ik ga voor een stoelenmix: wit voor de ouders en blauwgrijs voor de jongens, dé trendkleur van 2017 (stoel met aluminium frame ‘Manhattan’, 45 cm zithoogte, kwantum.be).

Tip 3: meubels op maat & opbergruimte

Om de ruimte in een kamer optimaal te benutten installeer je beter meubels op maat

De beste tip om je ruimte optimaal te benutten en in te richten is maatwerk. Laat je hierdoor niet afschrikken, want met een beetje creativiteit maak je zelf je eigen meubel op maat.

Met een multiplex plaat creëerden we een bureau over de volledige lengte van de muur. We lieten de plaat op maat zagen (dikte van 16 mm) en bevestigden ze op handige opbergkastjes (ladeblok ‘Alex’, 55€/stuk, ikea.be). De ideale plek voor de jongens om hun huiswerk te maken, te gamen, … Zijn ze klaar, dan kunnen ze de bijpassende bankjes makkelijk onder het werkblad schuiven (bank ‘Norråker’ 103x29x45 cm (lxbxh), 59,90€/stuk, ikea.be). Tegen de muur monteerden we op ongelijke hoogte opbergkastjes (wandkast ‘Valje’, vanaf 20€/stuk, IKEA), voor een leuk ritme en een speels accent.

Tip 4: goede verlichting

Als je je woonkamer een nieuwe look geeft, moet je voldoende aandacht besteden aan de verlichting

In een ruimte waar de bewoners zowel werken als samen eten, is het belangrijk dat het juiste soort licht aanwezig is. Kies dus een verlichting die een goed evenwicht biedt tussen sfeerlicht (gezellig samenzijn) en functioneel licht (huiswerk maken).

Op de lage kast zette ik een lamp met een strak design als eyecatcher (Philips, Brico). Boven de eettafel hangt een slank lichtarmatuur met ledlampen (ondek ook ons artikel over design ledlampen) met een warme lichtkleur (‘Collada’ van Eglo, 199€, brico.be) en op het bureau staan 3 witte ledbureaulampen (‘Harte’, 14,99€/stuk, ikea.be). Ik koos louter voor witte armaturen met een moderne uitstraling om de luchtigheid van de ruimte te bewaren.

Tip 5: haal groen naar binnen

Vergeet de natuur niet als je je woonkamer herinricht: geef ze een groene boost met kamerplanten

Verbind binnen met buiten en breng een stukje natuur naar binnen. Planten zoals graslelie, aloë vera en palmen, zorgen niet alleen voor sfeer maar zuiveren ook de lucht.

Met kamerplanten geven we de leefkamer een groene boost. Door ze op de kast te plaatsen en op te hangen aan macraméhouders creëer je een hanging garden, die bovendien veilig is voor de grijpgrage poten van huiskat Igor. De leefruimte kijkt uit op de tuin, maar omdat Anabelle en David nog volop aan het verbouwen zijn, is deze momenteel geen prioriteit. Om het zicht wat te verbergen, maar er toch voor te zorgen dat er voldoende daglicht binnenvalt, kozen we voor paneelgordijnen.

Facebook Comments