Mannen en vrouwen reageren anders op koude

Hebben vrouwen het vaker koud dan mannen? Ze zouden de verwarming al eens wat sneller een graadje hoger zetten. En dat blijkt ook te kloppen: mannen en vrouwen reageren immers anders op warmte en koude. De reden? Onze spiermassa en onze hormonen…
Daphné C.
21/02/2022 |

De thermometer geeft aan dat het 20 °C is in de kamer. Sofie heeft het koud, Marcus heeft het lekker warm. Voor Sofie zou de thermostaat best 1 of 2 graadjes hoger mogen. Maar dat wil Marcus niet, want dat weegt veel te zwaar door op de energiefactuur (+7%).

Maar waarom voelen beiden dezelfde temperatuur zo verschillend aan? Waarom hebben mannen het warmer dan vrouwen? Een studie verschenen in Nature Climate Change geeft twee grote oorzaken.

Oorzaak 1: onze spiermassa

Wat er ook gezegd wordt: het is niet het vetpercentage van ons lichaam dat ons warm houdt. Integendeel, het is de spiermassa die daarin de grootste rol speelt. Wanneer het lichaam afkoelt, trekken onze spieren samen om warmte op te wekken. Hoe meer spieren iemand heeft, hoe ongevoeliger die persoon is voor de koude.

Aangezien vrouwen van nature een kleinere spiermassa hebben dan mannen, is het logisch dat ze het moeilijker hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Oorzaak 2: hormonen

De ideale temperatuur voor vrouwen is 24 °C. Voor mannen is dat 21,5 °C.

Welk koppel kent het niet: in bed onder het donsdeken warmt mevrouw haar ijskoude voeten op aan meneer z’n warme benen. Een verschil in stofwisseling? Nee, eerder een kwestie van oestrogeen. Dat vrouwelijke hormoon verdikt het bloed en vertraagt de bloeddoorstroming in de handen en voeten. Die invloed is zo groot dat de temperatuur van de huid van de vrouw tot wel 3°C lager kan liggen dan bij de man.

Het is dus zuivere biologie dat mevrouw in huis rondloopt met een dikke trui en wollen sokken terwijl meneer genoegen neemt met een T-shirt.

Oplossingen om het nooit meer koud te hebben

Goed. Wil je vermijden dat mevrouw het deze winter koud heeft, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

- onze tips volgen om je verwarming een hele winter lang in topvorm te houden.

- een slimme thermostaat installeren. Die past de omgevingstemperatuur immers niet alleen aan de buitentemperatuur aan, je kan er je verwarming ook op afstand mee bedienen. De verwarming een graadje hoger zetten net voor je terugkomt van een avondje uit of van het werk? Dat kan in 2 seconden met je smartphone. Beter nog: de slimme thermostaat leert hoe snel je woning opwarmt en afkoelt en beslist zelf wanneer hij de verwarming moet aan- of uitzetten. Comfort verzekerd dus, maar wel zonder je energiefactuur uit het oog te verliezen, omdat je enkel verwarmt wanneer dat nodig is.

- onze gratis gids lezen: “Hoe verbeter je de prestaties van je verwarming? ”.

Wedden dames dat we het dan al een pak warmer hebben? ;-)