Welk materiaal gebruiken om spouwmuren te isoleren?

Slecht geïsoleerde muren kunnen tot 25% warmteverlies veroorzaken in een woning. Heb je spouwmuren? Dan leggen wij je uit hoe je ze kan isoleren en met welk isolatiemateriaal.
Paul D.
26/03/2018 |

De isolatie van je huis verbeteren begint bij een betere muurisolatie. Je kan muren isoleren langs binnen of isoleren langs buiten. Maar de voordeligste oplossing is de spouwmuren isoleren als je die hebt …

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur – ook wel ‘dubbele muur’ genoemd – is een muur die uit 2 lagen bestaat (een binnenste en een buitenste). Die lagen worden van elkaar gescheiden door een open ruimte van enkele centimeters (3 tot 6 cm). Die open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. Spouwmuren zijn typisch voor woningen die na de jaren 40 werden gebouwd. Let wel, een ruimte tussen de muren betekent niet noodzakelijk dat het om een spouwmuur gaat. De totale dikte van je muren moet immers minstens 25 cm zijn. Kijk ook of er ventilatieopeningen zijn in je gevel. Een inspectie van je muren door middel van endoscopie uitgevoerd door een specialist helpt je uit te maken of je al dan niet spouwmuren hebt.

Je spouwmuren isoleren kan je niet zelf. Het voordeel is wel dat er voor spouwmuurisolatie geen grote werken nodig zijn. Een specialist boort gaatjes in de voegen van de muur en injecteert via die gaatjes isolatiemateriaal in de open ruimte. Geen paniek, deze gaatjes worden uiteraard weer terug afgedicht met mortel in een identieke kleur zodat de herstelling volledig onzichtbaar is achteraf. Alles gebeurt normaal gezien in één dag tijd, afhankelijk van de grootte van je woning en de te isoleren muren. Kost van de isolatiewerken? Reken op zo’n 2 500 €. Er zijn wel isolatiepremies voorzien in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Maar welke materialen kies je best om je spouwmuren te isoleren?

Welk isolatiemateriaal kiezen voor spouwmuurisolatie?

Voor de isolatie van spouwmuren worden meestal 3 materiaalsoorten gebruikt:

>EPS-parels

Dat zijn kleine korrels kwaliteitsvol polystyreenschuim met verschillende isolatiewaarden. Hoewel de parels ecologisch, voordelig en vochtbestendig zijn, zijn ze minder doeltreffend wat geluidsisolatie en brandveiligheid betreft. Ze worden in de muur geblazen.

>Polyurethaanschuim

Dit isolatiemateriaal dat ook PUR-schuim wordt genoemd, houdt je woning tochtvrij en beschermt tegen water bij barsten in de muur. Het wordt in vloeibare vorm geïnjecteerd.

>Glaswol

Gerecycleerde en recycleerbare glaswol biedt een van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen op het vlak van thermische isolatie, geluidsisolatie en brandveiligheid. De vlokken glaswol worden in de spouw geblazen. Let wel, de spouw moet minstens 4 cm dik zijn.

Spouwmuren zijn typisch voor woningen die na de jaren 40 werden gebouwd.

Maar welk isolatiemateriaal kies je dan best? Een van onze experts helpt je met plezier bij je keuze na een grondige analyse van de spouw door middel van endoscopie. Ook vochtigheid speelt een rol in zijn advies. Maar hij kiest hoe dan ook voor het isolatiemateriaal dat het meest aangewezen is voor jouw woning.